
Kiedy zacząć brać kwas foliowy?
Kwas foliowy najlepiej zacząć przyjmować trzy miesiące przed planowaną ciążą (to wystarczy, by nasycić nim organizm) i brać do końca pierwszego trymestru. Zaleca się suplementację, bo ilość kwasu foliowego, którą dostarczamy wraz z jedzeniem, jest niewystarczająca.
To prawda, że najwięcej kwasu foliowego jest w warzywach zielonych (m.in. brokułach, bobie, brukselce, grochu, kapuście, natce pietruszki, szpinaku, sałacie), a także w warzywach strączkowych, papryce, pestkach dyni i słonecznika, migdałach. Niestety, jest niezwykle wrażliwy i niewiele potrzeba, aby go zniszczyć. Nie służy mu bowiem:
- długie gotowanie
- światło słoneczne i wysoka temperatura
- długie przechowywanie
Zobacz też: 10 najważniejszych witamin i minerałów, które trzeba brać w ciąży
Konsekwencje braku kwasu foliowego
Kwas foliowy jest bardzo potrzebny rozwijającemu się płodowi. Jego niedobór w organizmie ciężarnej może być przyczyną powstania wady cewy nerwowej u płodu (bardzo poważna wada), która powstaje wcześnie, bo 19–30 dni po zapłodnieniu. Uzupełnienie jego zapasów znacznie zmniejsza ryzyko choroby u dziecka.[content:0_22800,8_1334,8_270,0_1035:CMNews]