
Łakocie dla dzieci
Domowe ciasto
Warto do jego przygotowania użyć mąki graham albo razowej (znakomicie pasuje, np. do piernika, murzynka). Dzięki temu ciasto będzie bardziej wartościowe, bo w takiej mące jest więcej witamin i składników mineralnych niż w jasnej, pszennej. Dokładaj też dobrej jakości tłuszcze (olej lub masło) oraz owoce (dzięki nim ciasto nabiera nowych smaków i witamin), jest też bardziej „mokre”. Ciasta nie przesładzaj. Zwykle wystarczy, gdy wsypiesz połowę ilości cukru, który jest podany w „książkowym” przepisie. Najlepiej dodawać brązowy cukier (jest zdrowszy, bo zawiera składniki mineralne). Niestety, też sporo droższy. Nie używaj gotowych posypek do dekoracji (zawierają barwniki i substancje koloryzujące – lepiej, żeby dziecko zjadało ich jak najmniej). Wspaniałą dekoracją będą np. owoce. Jako polewy użyj czekolady, dodaj kilka łyżek mleka i polej ciasto.
Owsiane ciasteczka
Zrobione przez ciebie w domu będą pyszną i zdrową przekąską dla smyka. Zaspokoją jego apetyt na coś słodkiego, a jednocześnie dostarczą mu wartościowych składników, m.in. witamin z grupy B i regulującego trawienie błonnika. Jak je zrobić? Weź 20 dag płatków owsianych (najlepsze są drobne, sypkie i kruche), 2 jajka, 10 dag masła lub bezmlecznej margaryny, 10 dag cukru, cukier waniliowy do smaku. Utrzyj dokładnie masło z cukrem (również waniliowym) i żółtkami. Dodaj do masy płatki owsiane. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą. Nakładaj niewielkie porcje ciasta na wysmarowaną masłem blachę. Piecz na złoty kolor w nagrzanym do ok. 200°C piekarniku. Ciasteczka najpyszniejsze robią się na drugi dzień. Od razu po upieczeniu twardnieją. Włóż je do foliowego woreczka, by zmiękły.
Lody
Najlepsze są sorbetowe – z zamrożonego soku owocowego, zawierają wiele witamin i soli mineralnych. Zaś orzechowe i czekoladowe dostarczą smykowi dużo energii (bez konsultacji z lekarzem nie podawaj ich alergikowi, bo mogą uczulać). Najlepsze lody zrobisz sama – np. zamrażając jogurt z owocami. Jeśli kupujesz gotowe, przyjrzyj się opakowaniu. Pomięte lub wypukłe może świadczyć o tym, że lody się roztopiły, zostały ponownie zamrożone i mogą być w nich groźne dla malca bakterie. Pamiętaj również, żeby po lodach malec nie pił ciepłych napojów – gardło nie lubi nagłych zmian temperatur i bardzo łatwo wtedy o infekcję.
Mus owocowy
Możesz go przygotować sama ze świeżych lub mrożonych owoców albo kupić gotowy w słoiczku. Owoce zawierają naturalny cukier – fruktozę, i dlatego są tak słodkie. Do przygotowania musu wybieraj tylko ładne i dojrzałe owoce. Nawet lekko nadgniłe miejsce psuje cały owoc.
Herbatniki
Ale tylko te dla niemowląt. Bo po pierwsze, przygotowuje się je z ekologicznej mąki. Po drugie, wzbogaca się je witaminami (np. witaminą B1 i żelazem). Trzeci atut herbatniczków dla niemowląt to ich konsystencja – są bardzo kruche i dziecku łatwo je pogryźć.
Czekolada
Mleczną dzieci lubią najbardziej, ale zdrowsza jest dla nich czekolada naturalna, gorzka (od drugiego roku, a przy skłonności do alergii – od trzeciego). Zawiera mniej cukru, a więcej magnezu potrzebnego smykowi do rozwoju układu nerwowego. Kakao, a więc i prawdziwa czekolada, nie tylko poprawia nastrój, ale też wpływa na poprawę apetytu i samopoczucia (niweluje uczucie zmęczenia), a także chroni przed chorobami serca. Są w niej również żelazo, wapń oraz barwniki roślinne. Czekolada ma jeszcze jedną zaletę – nie oblepia zębów tak jak np. cukierki.