dziecko, kuchnia, czekolada

Łakocie dla dzieci

Miłość do słodkiego smaku dziedziczymy w genach. A z genami... trudno dyskutować ;-) Zamiast więc zakazywać słodyczy, dawaj smykowi te wartościowe.
dziecko, kuchnia, czekolada
Jest wiele sposobów na to, by w zdrowy sposób zaspokoić apetyt maluszka na słodkie co nieco. Wystarczy tradycyjne, kupne słodycze zastąpić deserami i wypiekami własnej roboty. Jeśli nie masz czasu, by je przygotować, wybierz gotowe łakocie: te dla niemowląt lub zawierające zdrowe składniki, np. miód, orzechy, płatki owsiane, kakao.

Domowe ciasto
Warto do jego przygotowania użyć mąki graham albo razowej (znakomicie pasuje, np. do piernika, murzynka). Dzięki temu ciasto będzie bardziej wartościowe, bo w takiej mące jest więcej witamin i składników mineralnych niż w jasnej, pszennej. Dokładaj też dobrej jakości tłuszcze (olej lub masło) oraz owoce (dzięki nim ciasto nabiera nowych smaków i witamin), jest też bardziej „mokre”. Ciasta nie przesładzaj. Zwykle wystarczy, gdy wsypiesz połowę ilości cukru, który jest podany w „książkowym” przepisie. Najlepiej dodawać brązowy cukier (jest zdrowszy, bo zawiera składniki mineralne). Niestety, też sporo droższy. Nie używaj gotowych posypek do dekoracji (zawierają barwniki i substancje koloryzujące – lepiej, żeby dziecko zjadało ich jak najmniej). Wspaniałą dekoracją będą np. owoce. Jako polewy użyj czekolady, dodaj kilka łyżek mleka i polej ciasto.

Owsiane ciasteczka
Zrobione przez ciebie w domu będą pyszną i zdrową przekąską dla smyka. Zaspokoją jego apetyt na coś słodkiego, a jednocześnie dostarczą mu wartościowych składników, m.in. witamin z grupy B i regulującego trawienie błonnika. Jak je zrobić? Weź 20 dag płatków owsianych (najlepsze są drobne, sypkie i kruche), 2 jajka, 10 dag masła lub bezmlecznej margaryny, 10 dag cukru, cukier waniliowy do smaku. Utrzyj dokładnie masło z cukrem (również waniliowym) i żółtkami. Dodaj do masy płatki owsiane. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą. Nakładaj niewielkie porcje ciasta na wysmarowaną masłem blachę. Piecz na złoty kolor w nagrzanym do ok. 200°C piekarniku. Ciasteczka najpyszniejsze robią się na drugi dzień. Od razu po upieczeniu twardnieją. Włóż je do foliowego woreczka, by zmiękły.

Lody
Najlepsze są sorbetowe – z zamrożonego soku owocowego, zawierają wiele witamin i soli mineralnych. Zaś orzechowe i czekoladowe dostarczą smykowi dużo energii (bez konsultacji z lekarzem nie podawaj ich alergikowi, bo mogą uczulać). Najlepsze lody zrobisz sama – np. zamrażając jogurt z owocami. Jeśli kupujesz gotowe, przyjrzyj się opakowaniu. Pomięte lub wypukłe może świadczyć o tym, że lody się roztopiły, zostały ponownie zamrożone i mogą być w nich groźne dla malca bakterie. Pamiętaj również, żeby po lodach malec nie pił ciepłych napojów – gardło nie lubi nagłych zmian temperatur i bardzo łatwo wtedy o infekcję.

Mus owocowy
Możesz go przygotować sama ze świeżych lub mrożonych owoców albo kupić gotowy w słoiczku. Owoce zawierają naturalny cukier – fruktozę, i dlatego są tak słodkie. Do przygotowania musu wybieraj tylko ładne i dojrzałe owoce. Nawet lekko nadgniłe miejsce psuje cały owoc.

Herbatniki

Ale tylko te dla niemowląt. Bo po pierwsze, przygotowuje się je z ekologicznej mąki. Po drugie, wzbogaca się je witaminami (np. witaminą B1 i żelazem). Trzeci atut herbatniczków dla niemowląt to ich konsystencja – są bardzo kruche i dziecku łatwo je pogryźć.

Czekolada

Mleczną dzieci lubią najbardziej, ale zdrowsza jest dla nich czekolada naturalna, gorzka (od drugiego roku, a przy skłonności do alergii – od trzeciego). Zawiera mniej cukru, a więcej magnezu potrzebnego smykowi do rozwoju układu nerwowego. Kakao, a więc i prawdziwa czekolada, nie tylko poprawia nastrój, ale też wpływa na poprawę apetytu i samopoczucia (niweluje uczucie zmęczenia), a także chroni przed chorobami serca. Są w niej również żelazo, wapń oraz barwniki roślinne. Czekolada ma jeszcze jedną zaletę – nie oblepia zębów tak jak np. cukierki.
Redakcja poleca: Zrób z nami słodkie kosteczki na Halloween
Zobacz, jak w kilka minut zrobić z dziećmi pyszne i efektowne słodkości na Halloween.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy