- 5 jajek
- 250 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki startej marchewki (ok. 400 g)
- Umyj marchewkę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- W małym garnuszku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.
- Utrzyj jajko z cukrem na puszystą masą, cały czas miksując dodawaj roztopione masło i startą marchewkę, następnie dodaj mąkę i mieszaj do momentu połączenia składników.
- Wysmaruj blachę tłuszczem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto.
- Piecz 45 minut w 180 stopniach C.
- Na koniec możesz posypać cukrem pudrem lub polać domowym lukrem.
Zobacz też inne przepisy na pyszne ciasta dla dzieci.