GRY
 
 

Letni gulasz

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności średni

Letni gulasz - przepis na obiad
fot. Mamma Mia!

Składniki

  • 400 g makaronu pióra 
  • 40 ml oliwy z oliwek extra virgin 
  • 160 g sera ricotta 
  • 200 g szpinaku 
  • 40 g parmezanu 
  • 20 g masła 
  • 120 g ziemniaków 
  • 200 g marchewki
  • 100 ml mleka 
  • 20 g mąki pszennej 
  • 4 krople sosu Worcestershire
  • sól 
  • pieprz 
 
 

Przygotowanie

Ziemniaki pokrój w kostkę, ugotuj je, następnie odcedź, zalej oliwą z oliwek i zostaw, by ostygły. 
W garnuszku rozgrzej oliwę, dodaj umytą marchewkę, mąkę i zalej mlekiem (marchewka powinna być przykryta). Gdy marchewka będzie miękka, zmiksuj ją blenderem. Dodaj sól i pieprz. Następnie odstaw, aż ostygnie. Sos Worcestershire dodaj na samym końcu.
Ugotuj makaron w gotującej się, osolonej wodzie, odcedź.
Rozpuść w rondlu masło, a następnie dodaj umyte liście szpinaku, pokruszoną ricottę i makaron – podsmażaj przez chwilę na dużym ogniu, ciągle mieszając. Upewnij się, że wszystkie składniki się dobrze połączyły.
Podawaj najpierw układając na talerzu krem z marchewki, następnie makaron ze szpinakiem. Posyp startym parmezanem, na końcu dodaj ziemniaki.
Można również podawać ze świeżymi, posiekanymi ziołami.

Źródło: materiały prasowe Mamma Mia!/ Lux PR
 
Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem

Ocena (1 ocena)

6.0
Doładuj
Przeładuj