Według najnowszych badań owoce i warzywa są podstawą zdrowego odżywiania. Dlatego tak ważne jest, by w naszym codziennym jadłospisie pojawiło się ich 5 porcji – razem co najmniej 400 gramów. Lidl Polska we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia wydał właśnie książkę – „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce”, dzięki której czytelnicy poznają ponad 60 przepisów na zdrowe i smaczne posiłki.
Materiały prasowe
Lidl Polska kontynuuje promocję zdrowego odżywiania wśród Polaków. Ósma książka sieci – „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce” – po raz pierwszy została wydana w imponującej liczbie – 2 mln egzemplarzy. Lidl zadbał o to, by zawartość merytoryczna książki była na jak najwyższym poziomie, dlatego stworzył ją we współpracy z najważniejszym autorytetem z dziedziny zdrowego odżywiania w Polsce – Instytutem Żywności i Żywienia. Ponadto w pracach nad książką uczestniczyli mistrzowie Kuchni Lidla – Karol Okrasa, Daria Ładocha, Kinga Paruzel oraz Paweł Małecki. Wkład w książkę miała także Polska Federacja Banków Żywności, którą Lidl Polska wspiera w działaniach edukacyjnych od 2002 roku. Polska Federacja Banków Żywności na łamach książki podzieliła się z czytelnikami wiedzą na temat odpowiedzialnego zarządzania kuchnią i niemarnowania żywności. Książka została wydana na papierze z certyfikatem FSC, który świadczy o prawidłowo prowadzonej gospodarce leśnej. „Sytuacja zdrowotna Polaków pogarsza się. Od lat mamy do czynienia z epidemią otyłości, która jest przyczyną wielu chorób m.in. cukrzycy typu 2 czy nadciśnienia tętniczego. Głównym źródłem tych schorzeń jest nieprawidłowe żywienie. W sytuacji pogarszającego się zdrowia Polaków najmocniejszą bronią jest prewencja – poprawa sposobu odżywiania oraz wzrost aktywności fizycznej. Ważne, by wiedza na temat zdrowego odżywiania była powszechna. Dzięki współpracy Instytutu Żywności i Żywienia z firmą Lidl Polska wielu konsumentów uzyska dostęp do prostego opracowania na temat zdrowego odżywiania, które daje szansę na poprawę naszego zdrowia” – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Duża porcja wiedzy
Książka podzielona jest na dwie części – edukacyjną oraz część z przepisami. W pierwszej części – kompendium wiedzy – znajdują się skondensowane informacje m.in. na temat Nowej Piramidy Żywienia, zaleceń dietetycznych, wartości odżywczych zawartych w owocach i warzywach czy niemarnowania żywności. Druga część to zestaw przepisów, które pozwolą na przygotowanie warzywno-owocowych posiłków na śniadanie, lunch, kolację, a nawet deser. Wszystkie dania zawarte w książce pomogą w prowadzeniu zdrowej diety na co dzień. Przepisy pokażą również, że zjedzenie pięciu porcji owoców i warzyw nie stanowi żadnego problemu.
„Czas na kolejny krok w drodze po lepsze życie. Nie ma większej radości i miłości niż miłość do jedzenia. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, smaki, produkty, z których nie chce rezygnować. Książka „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce” podpowiada, co wdrożyć by było lepiej i równie smacznie. Gotowanie jest modne, czas by było przyjemne, proste i smaczne. Propozycje jakie umieściliśmy w książce są dla tych, którzy chcą mieć wpływ na swoje zdrowie” – mówi Karol Okrasa, ambasador Kuchni Lidla, szef kuchni restauracji „Platter”.
Przepisy inspirowane produktami
Lidl Polska nie tylko edukuje klientów na temat zdrowego odżywiania, ale również stale poszerza swoją ofertę tak, aby jak najbardziej ułatwić im tworzenie zdrowych posiłków. Szczególnie bogaty asortyment można znaleźć na Ryneczku Lidla, gdzie dostępnych jest już ponad 150 warzyw i owoców. Coraz więcej z nich posiada certyfikat BIO, czyli pochodzi z ekologicznych upraw. Ponadto na półkach sklepu wciąż pojawiają się nowe produkty, takie jak np. nabiał bez zawartości laktozy, odpowiedniki artykułów z mleka krowiego, napoje roślinne Pilos, linia wędlin z czystą etykietą Pikok Pure, makarony bezglutenowe, produkty BIO czy szeroka gama orzechów, nasion i bakalii marki Alesto. Lidl przyjął również zobowiązanie o redukcji zawartości dodawanej soli oraz cukru w produktach marek własnych o 20% – sieć planuje osiągnąć ten cel do 2025 r. Firma podjęła także decyzję o wycofaniu ze sprzedaży jajek z chowu klatkowego do 2025 roku oraz o zaostrzeniu norm zawartości pozostałości pestycydów we wszystkich sprzedawanych warzywach i owocach – surowe normy ustanowione przez Lidla sprawiają, że dopuszczalna zawartość pozostałości pestycydów jest o 2/3 niższa niż norma określona przez Komisję Europejską.
„Bardzo zależy nam na rozpowszechnianiu wiedzy na temat zdrowego odżywiania, stąd pomysł na wydanie książki poświęconej daniom owocowo-warzywnym „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce”. Zależało nam na przekazaniu rzetelnych informacji, dlatego zaprosiliśmy do współpracy największy autorytet w dziedzinie zdrowego odżywiania w Polsce – Instytut Żywności i Żywienia. Mamy nadzieję, że przekonamy naszych klientów do samodzielnego gotowania oraz zwracania uwagi na wartości odżywcze spożywanych posiłków” – mówi Aleksandra Robaszkiewicz, Communications Manager, Lidl Polska.
Książka „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce” będzie dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy, wystarczy zebrać sześć naklejek. Każda naklejka będzie przyznawana klientowi za zakupy o wartości minimum 50 zł. Szczegóły promocji będą dostępne na stronie www.lidl.pl. Akcja promocyjna trwa do 8 grudnia br. lub do wyczerpania zapasów.
FoodRentgen: Pestycydy w płatkach śniadaniowych. I mnóstwo cukru!
Twoje dziecko jada płatki? W takim razie starannie je wybieraj, bo nawet niewinne musli może zawierać niekorzystne dla zdrowia substancje.
FoodRentgen wziął pod lupę 197 płatków śniadaniowych, z czego 15 miało certyfikat eko (w tym 75 musli, 105 płatków śniadaniowych, 17 płatków kukurydzianych) od 37 producentów, które można kupić na polskim rynku, i przeanalizował ich skład. Z tej puli do badań laboratoryjnych wybrano 26 opakowań płatków. Badania przeprowadziło laboratorium skierniewickiego Instytutu Ogrodnictwa. Efektem jest szczegółowy raport nt. płatków śniadaniowych dostępnych w Polsce.
Jakie substancje wykryto w płatkach śniadaniowych?
W ramach akcji FoodRentgen badano obecność pestycydów w płatkach śniadaniowych . W 10 przypadkach badania nie wykazały pozostałości pestycydów, w pozostałych 16 rodzajach płatków śniadaniowych wykryto pozostałości tych substancji w różnym natężeniu – rekordzista miał w składzie aż 12 różnych substancji będących pozostałością środków ochrony roślin.
Co to są pestycydy?
Pestycydy to środki chemiczne, które służą rolnikom do ochrony roślin przed szkodnikami. Prawidłowo stosowane, nawet jeśli znajduje się ich pozostałości w produktach rolniczych, nie powinny być szkodliwe dla ludzi. Jednak używane niezgodnie z instrukcją producenta mogą być groźne , bo ich ilość w produktach będzie wtedy zbyt wysoka. Są postrzegane jako przyczyna wielu chorób cywilizacyjnych u ludzi , a także masowego wymierania niektórych zwierząt i owadów, w tym pszczół.
Zobacz też: 10 rad, jak świadomie kupować jedzenie dla dziecka
Czy w płatkach śniadaniowych jest za dużo cukru?
Tak! Okazuje się, że są one bardzo często przesłodzone . To powszechny problem, ale o zawartości cukru można się łatwo przekonać, czytając etykiety . Aż 84% z przeanalizowanych produktów była dosłodzona różnymi substancjami słodzącymi, z czego połowa zawierała ich trzy lub więcej. Rekordziści używali aż siedmiu (!) różnych substancji słodzących. W...
Dieta w ciąży
Jak jeść zdrowo w ciąży i podczas karmienia piersią?
Chcesz zdrowo i smacznie jeść w trakcie ciąży, ale nie wiesz jak to zrobić? Które produkty wybierać a których unikać. Zobacz porady dietetyka i eksperta od zdrowego żywienia.
O tym, jak ważne jest zdrowe odżywianie szczególnie w okresie ciąży i karmienia piersią opowiedziały nam: Anna Gołębiowska , specjalistka ds. żywienia i dyplomowany dietetyk oraz Bogusława Matuszewska , pomysłodawczyni i założycielka „Totomato” sklepu ze zdrową żywnością i restauracją ekologiczną w Warszawie.
Świadoma mama XXI wieku wie, że należy właściwie i zdrowo odżywiać się zarówno na co dzień, jak i w okresie ciąży i karmienia piersią, bo to nie tylko kształtuje nawyki żywieniowe naszego malucha, ale i zapewnia mu prawidłowy rozwój a mamie zdrowy wygląd i dobre samopoczucie. Tyle, że większość z nas ma problem, gdyż nie bardzo wie, jak to zrobić. Co jeść, czego unikać . Jeść ryby? Tylko jakie, żeby były bez rtęci? Szpinak , jarmuż; owszem, ale nie mamy pomysłów na ich przygotowanie. Zobacz praktyczne porady dietetyka i eksperta od zdrowego żywienia. Oni podpowiedzą jak to zrobić…
Jak jeść w czasie ciąży?
Już na wstępie dietetyczka przestrzega przed mitem jaki gubi ciężarne.
- Jemy dla dwojga nie za dwoje – mówi Anna Gołębiowska, dietetyczka. - Z badań wynika, że aż 68 proc. kobiet w okresie ciąży spełniając swoje żywieniowe zachcianki nadmiernie przybiera na wadze , co nie służy ani mamie ani dziecku.
Dietetyczka przypomina, jak powinien wyglądać prawidłowy przyrost masy ciała dla kobiety w ciąży; sprawdź to wchodząc na kalkulator wagi w ciąży.
Jednocześnie wymienia czym grozi nadmierny przyrost masy ciała mamy w okresie ciąży.
- To może powodować nadciśnienie, cukrzycę, makrosomię noworodka (zbyt duża masa ciała dziecka), co może być powodem do cesarskiego cięcia, przedwczesny poród – wymienia dietetyk. – Z kolei zbyt niski przyrost masy ciała ciężarnej grozi wadami rozwojowymi dziecka, jak również zbyt niską masą urodzeniowa maluszka. Badania wykazują – wbrew obiegowej opinii - że noworodki...
Żywienie
Menu po zimie
U progu wiosny maluchy są zwykle bledsze i mniej odporne. Bogata w warzywa i owoce dieta sprawi, że Twoje dziecko szybciej nabierze sił.
Przy wietrznej, zmiennej pogodzie maluchy mniej czasu spędzają na dworze, za to więcej w przegrzanych mieszkaniach. Nic dziwnego, że na przedwiośniu są osłabione, mają gorszą odporność i nie najlepszy apetyt. Ratunkiem dla nich jest wzmacniająca dieta zawierająca dużo witaminy C, kwasu foliowego, witamin z grupy B.
Wspólnie z dietetykiem podpowiadamy, jak o tej porze roku mądrze komponować menu dla całej rodziny.
Nowalijki – nie
Po zimie tęsknym wzrokiem spoglądamy na nowalijki: zielona sałata, rumiane rzodkiewki, świeżutki szczypiorek... Ale pamiętaj, by używać ich w ograniczonych ilościach i tylko od czasu do czasu. Szybko hodowane warzywa mogą bowiem zawierać pozostałości azotanów i azotynów z nawozów sztucznych. Plasterek ogórka lub pomidora, liść sałaty czy rzodkiewka przedszkolakowi oczywiście nie zaszkodzą. Generalnie jednak, zwłaszcza w przypadku małych dzieci, nowalijek należy unikać. Są lepsze i smaczniejsze źródła witamin.
Aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, warto jeść kiszone ogórki (dla dzieci powyżej roku życia) i kiszoną kapustę (powyżej dwóch lat). Ogórki dodatkowo poprawiają apetyt małym niejadkom. Kiszonki jednak to nie wszystko na co mamy ochotę wraz z nadchodzącą wiosną.
Miniogródek
Prościej niż myślisz, możesz mieć własną zieleninę. To naprawdę nic trudnego, a jakie zdrowe! Kup w sklepie ogrodniczym cebulki szczypiorku i zasadź je w doniczce w kuchni. Zieloną pietruszkę wyhodujesz jeszcze łatwiej – sadząc lub wkładając do wody jej zdrowy korzeń.
Nie czekając do Wielkanocy, możesz posiać rzeżuchę na talerzu obłożonym mokrą ligniną albo nauczyć się kiełkować nasiona – przeznaczone specjalnie do tego celu kupisz np. w sklepach ze zdrową żywnością. Takie domowe zieleniny, oprócz mnóstwa witaminy C oraz witamin z grupy B, dostarczają również cennego żelaza. Warto o nich pamiętać...