- 2 zamrożone banany, pocięte wcześniej na plasterki
- 3 łyżki pasty tahini, np. Jasmeen
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ⅛ łyżeczki kardamonu
- szczypta soli morskiej
- Pokrój banany w plastry i zamroź w torebce lub pojemniku.
- Następnego dnia wszystkie składniki włóż do naczynia i zblenduj.
- Masa jest gotowa do nakładania do miseczek od razu po wymieszaniu.
- Podawaj z syropem klonowym albo prażonym sezamem.
Nasza rada! Lody bananowe dość szybko topnieją, dlatego aby przedłużyć ich trwałość dobrze jest przed podaniem włożyć puste miseczki na 30 minut do zamrażarki, a lody wykładać do schłodzonych misek.
Uwaga! Sezam jest silnym alergenem. Należ być ostrożnym, bo pasta sezamowa (tahini) może uczulać.
Zobacz też inne przepisy na domowe lody nie tylko dla dzieci