- opakowanie lodów miętowych
- cukierki lub czekoladki miętowe
- polewa czekoladowa (lub czekolada do roztopienia)
- truskawki lub landrynki do dekoracji
Lody wyjmij z zamrażarki na pół godziny przed przygotowaniem deseru. Włóż je do lodówki - dzięki temu nie roztopią się, ale będą na tyle miękkie, że swobodnie da się je porcjować.
Miękkie lody wymieszaj z pokruszonymi miętówkami lub czekoladkami i nakładaj do pojemniczków. Polewę czekoladową rozpuść według przepisu na opakowaniu. Jeśli używasz czekolady - roztop ją z dwoma łyżkami mleka i masła w kąpieli wodnej. Ostudź czekoladę, ale nie pozwól jej stwardnieć - wystarczy włożyć ją na chwilę do chłodnej wody. Polej desery, udekoruj truskawkami i natychmiast podawaj.
Sprawdź inne słodkie przepisy