Lody migdałowe z czekoladową polewą

Składniki
- 1/3 szklanki masła migdałowego domowego lub kupnego
- 1 szklanka naturalnego pełnotłustego jogurtu
- 1 szklanka mleka migdałowego domowego lub kupnego
- 2 mrożone banany
- 2 łyżki miodu
- 170 g ciemnej czekolady grubo pokrojonej
- 1 szklanka prażonych wiórków kokosowych lub orzeszków
Przygotowanie
- Do miksera włóż masło migdałowe, jogurt, mleko migdałowe, banany i miód i miksuj, aż masa będzie gładka.
- Wlej masę do foremek. Włóż patyczki. Zamrażaj 3–4 godziny, aby lody stężały.
- Przygotuj czekoladową polewę i posypkę. W naczyniu do gotowania na parze (albo w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuść czekoladę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła. Kiedy całkiem się roztopi, zdejmij z ognia i odstaw.
- Wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Wyjmij formy z lodami z zamrażarki, polej gorącą wodą i wyjmij lody z foremek. Ułóż je płasko na pergaminie i łyżką delikatnie polej czekoladą. Szybko, zanim czekolada stwardnieje, posyp lody kokosem lub orzechami. Czekaj chwilę, żeby polewa zastygła, odwróć lody i powtórz całą operację.
- Włóż blachę do zamrażarki na 5–10 minut. Czekolada w tym czasie powinna stwardnieć. Gotowe lody – każdy zawinięty osobno w pergamin – przechowuj w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku.

Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak
Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci
źródło: mat. pras. Zdrowe Lody
Dodatkowe informacje
- Przepis dla wegetarianina