GRY
 
 

Lody z jeżyn, kokosa i chia

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 240 min.

Poziom trudności łatwy

Blackberry-Coconut-Chia1.jpg
fot. mat. pras. Zdrowe Lody

Składniki

  • 4 łyżki miodu w odpowiednich porcjach
  • 400-gramowa puszka lekkiego mleka kokosowego
  • 3 łyżki nasionek chia
  • 2 szklanki jeżyn

Przygotowanie

  1. W małej misce ubijamy 2 łyżki miodu z mlekiem kokosowym i dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 20 minut.
  2. Do małego rondelka wkładamy 2 łyżki miodu i jeżyny. Ustawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3–5 minut, aby jeżyny się rozpadły i puściły sok, a miód rozpuścił. Zdejmujemy z ognia i rozgniatamy owoce. Kiedy mieszanina trochę ostygnie, przecieramy ją przez gęste sitko do miski, żeby pozbyć się pestek.
  3. Zaczynamy formowanie lodów od warstwy z nasionkami chia, następnie układamy warstwę jeżynową. Idealne paski uzyskamy, jeśli każdą warstwę będziemy osobno mrozić około 30 minut. Wkładamy patyczki. Całość mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.


Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak


Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci

źródło: mat. pras. Zdrowe Lody

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- liczba porcji: 8

Ocena (3 oceny)

3.0
Doładuj
Przeładuj