lukrecja skutki uboczne
fot. Adobe Stock

Lukrecja – kto nie może jej stosować i dlaczego?

Lukrecja słynie z charakterystycznego smaku i zdrowotnych właściwości. Ale produkowane z niej słodycze (żelki i cukierki), a także napary i inne produkty mogą wywołać poważne problemy ze zdrowiem, a nawet – doprowadzić do śmierci. Kobiety w ciąży i małe dzieci nie powinny przyjmować lukrecji. Opisujemy działanie lukrecji, skutki uboczne i przeciwwskazania.
Małgorzata Wódz
lukrecja skutki uboczne
fot. Adobe Stock
Cukierki z lukrecji doprowadziły do śmierci zdrowego mężczyzny, który codziennie jadał półtorej paczki czarnych słodyczy. Przypadek opisano w słynnym „New England Journal of Medicine”. U mężczyzny doszło do zatrzymania akcji serca, do czego przyczyniło się regularne przyjmowanie glicyryzyny. To substancja obecna w korzeniu lukrecji. Jej nadmiar może prowadzić m.in. do wzrostu ciśnienia krwi, hipokalemii (niedoboru potasu) i zaburzeń pracy serca. Wyjaśniamy, czym jest lukrecja, gdzie można ją znaleźć, kiedy może pomóc (i na co), a kiedy zaszkodzić.

Lukrecja – co to takiego?

Lukrecja to nie tylko czarne słodycze o specyficznym smaku, bardzo popularne w Skandynawii. To przede wszystkim roślina od dawna znana ze swoich leczniczych właściwości. Wyciąg z korzenia lukrecji od lat jest wykorzystywany w medycynie ludowej.  

Właściwości i zastosowanie lukrecji:

Lukrecja bywa polecana jako środek łagodzący egzemę czy owrzodzenia jamy ustnej, ból gardła i kaszel (zawarte w niej substancje rozrzedzają śluz). Mówi się nawet, że może zmniejszać reakcję organizmu na koronawirusa SARS-CoV-2. Warto zaznaczyć, że nie ma dobrych naukowych dowodów na poparcie takiego zastosowania lukrecji. Udowodniono natomiast, że zawarta w lukrecji likoryzyna, może hamować wzrost bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy. Z tego względu słodycze z lukrecji są bardzo popularne w Szwecji. 
Lukrecja występuje m.in. w  cukierkach, żelkach, gumach do żucia, a także w niektórych piwach. Jej smak przypomina anyż. Z tego powodu w niektórych produktach zastępuje się ją olejkiem anyżowym.
Redakcja poleca: Zrób z nami słodkie kosteczki na Halloween
Zobacz, jak w kilka minut zrobić z dziećmi pyszne i efektowne słodkości na Halloween.

Dawkowanie lukrecji

Lukrecja musi być stosowana z umiarem. Zawarta w niej glicyryzyna może obniżać poziom potasu (wywołać hipokalemię), powodować zaburzenia rytmu serca, prowadzić do powstania obrzęków, a w skrajnych przypadkach niewydolność serca. Zdaniem amerykańskiej Food and Drug Administration (FDA) zaburzeniami pracy serca może skutkować jedzenie ponad 50 g lukrecji dziennie przez okres dwóch tygodni.  

Lukrecja – przeciwwskazania

Lukrecji nie powinny przyjmować dzieci poniżej 4 roku życia, kobiety w ciąży oraz mamy karmiące piersią. Obecna w lukrecji glicyryzyna może nie tylko wpływać na pracę serca ciężarnej, ale również zaburzać rozwój płodu. Zdaniem fińskich naukowców, którzy opublikowali wnioski ze swoich badań na łamach „American Journal of Epidemiology”, skutkiem przyjmowania lukrecji w czasie ciąży może być w przyszłości niższy poziom inteligencji dziecka, ADHD i szybsze dojrzewanie płciowe. 

Lukrecja a leki

Preparaty zawierające wyciąg z korzenia lukrecji nie powinny być stosowane przez osoby, które zażywają kortykosteroidy, glikozydy nasercowe, preparaty moczopędne, leki przeczyszczające i zalecane przy arytmii serca. 

Źródło: natemat.pl

Zobacz także:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy