Rodzaje mąki - co warto wiedzieć o mące?
fot. Fotolia

Co warto wiedzieć o mące?

Czym się różnią poszczególne typy mąki? Jaka jest różnica między mąką pszenną, razową, tortową? Sprawdź, jaki rodzaj mąki jest najlepszy do robienia naleśników, a jaki do pieczywa czy kopytek.
Rodzaje mąki - co warto wiedzieć o mące?
fot. Fotolia
Typ mąki zależy od tego, jak drobno zmielone i dobrze oczyszczone jest ziarno. Mąki z mniej oczyszczonych ziaren są bogatsze w cenne dla zdrowia składniki, np. błonnik i minerały. Ich zawartość określa typ mąki. Jasna to typ 450, razowa – typ 2000.

Mąka pszenna

Im niższy jest typ maki pszennej, tym lepsza jest ona do delikatnych wypieków.
  • Typ 400, 450 – to mąki tortowe, dobre do ciast biszkoptowych, a także do naleśników.
  • Typ 500 – najbardziej uniwersalna mąka, np. krupczatka, poznańska, wrocławska. Można używać jej do ciast kruchych, półkruchych, parzonych, francuskich, półfrancuskich, naleśników i omletów, makaronów i różnego rodzaju klusek, pierogów, kopytek, knedli oraz zagęszczania zup czy też sosów.
  • Typ 550 – tzw. mąka luksusowa; można z niej piec, np. ciasta drożdżowe, robić racuchy, pączki, kluski.
  • Typ 650 – ta mąka dobra do ciemnych ciast, np. pierników, miodowników, bułek.
  • Typ 750 (chlebowa), 1400 (sitkowa), 1850 (graham) – najmniej przetworzone mąki, dobre do wypieku chleba.
  • Typ 2000 – mąka razowa, najlepsza do wypieku tradycyjnych chlebów na zakwasie.
  Warto przeczytać: Mama alergika w kuchni, czyli jak gotować bez mleka, jajek czy mąki
Redakcja poleca: Jak wypadło mleko następne Enfamil Premium MFGM 2 w naszym teście? Sprawdź!
Badania nad składem mleka z piersi trwają od lat i stanowią inspirację do zmian w składzie mlek modyfikowanych dla niemowląt. W ręce mam oddaliśmy mleko następne Enfamil Premium MFGM 2 i poprosiliśmy o jego przetestowanie. Dowiedz, się jak wypadł ten sprawdzian!

Mąka żytnia

Mąka żytnia ma mniej podtypów.
  • Typ 580, czyli jasna mąka żytnia, przyda się np. do wyrobu makaronów.
  • Typ 650, 720 (pytlowa) – można piec z niej bułki.
  • Typ 800, 950, 1400 (sitkowa), 1850 (starogardzka) czy 2000 (razowa) – to przede wszystkim mąki chlebowe.
Zobacz przepisy na dania mączne

Ocena (1 ocena)

4.0
Doładuj
Przeładuj