- 320 g makaronu kokardki
- 40 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 200 g zielonego groszku
- 20 g masła
- 120 g boczku
- 250 g pomidorów
- sól
- pieprz
W garnku o szerokim, grubym dnie na 20 ml oliwy podsmaż boczek, następnie dodaj groszek oraz odrobinę wody.
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek i dodaj do niej drobno posiekaną cebulę oraz marchewkę. Podsmaż wszystko. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i gotuj przez 10 minut, następnie zmiksuj wszystkie składniki.
Ugotowany makaron dodaj do garnka z boczkiem i groszkiem – podsmaż prze kilka sekund. Następnie dodaj zmiksowany sos, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z niewielką ilością masła.
Źródło: materiały prasowe Mamma Mia!/ Lux PR
Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem