GRY
 
 

Makaron z brokułami i pomidorami

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

Makaron z brokułami i pomidorami - przepis na obiad
fot. Mamma Mia!

Składniki

  • 350 g makaronu muszelki
  • 800 g brokułów 
  • 200 g dojrzałych pomidorów 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 
  • 30 g sera typu feta 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Brokuły podziel na różyczki i dokładnie umyj w zimnej wodzie. Obierz czosnek i delikatnie zmiażdż. 
Zblanszuj pomidory, zdejmij skórkę i wyjmij pestki. Miąższ pokrój na paski. 
W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron; na pięć minut przed odcedzeniem makaronu dodaj do wody różyczki brokułów.
W osobnym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej ząbek czosnku na złoty kolor. Dodaj pokrojone w paski pomidory, dopraw szczyptą soli i pieprzu i duś przez kilka minut. 
Odcedź makaron i brokuły, dodaj do sosu i posyp pokruszoną fetą.

Źródło: materiały prasowe Mamma Mia!/ Lux PR
 
Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj