Owoce, które leczą
Przez całe lato przyroda obdarowuje nas różnorodnymi owocami, które są nie tylko pachnące i smaczne, ale działają też leczniczo.
Przez całe lato przyroda obdarowuje nas różnorodnymi owocami, które są nie tylko pachnące i smaczne, ale działają też leczniczo.
Często nie zdajemy sobie sprawy, że przyroda obdarowuje nas nie tylko smacznym jedzeniem, ale dostarcza cennego surowca o właściwościach leczniczych. Przemierzając w czasie wakacji leśne ścieżki lub polne drogi, warto pamiętać, co kryje się pod czerwoną skórką napotkanego owocu. A gdy jeszcze uda się zatrzymać odrobinę lata w małym słoiczku, z przyjemnością sięgniemy później przy nękających dolegliwościach po cenne naturalne remedium.
Leśne owocobranie
Zarówno owoce, jak i liście borówki czernicy, znanej jako czarna jagoda , są leczniczym surowcem. Dzieci bardzo lubią świeże owoce posypane cukrem, ale także pierogi z jagodami. Zawarte w owocach związki antocyjanowe powodują silne zabarwienie śluzówki i skóry na kolor niebieskofioletowy, lecz mają też właściwości uszczelniania naczyń kapilarnych gałki ocznej. Świeże owoce to również źródło pektyn, kwasów organicznych, witamin – C, B1, PP oraz karotenu i składników mineralnych. Działają lekko rozwalniająco i regulują czynności żołądka. Natomiast suszone stosowane są w postaci odwaru jako środek bakteriobójczy, przeciw owsikom i w przypadku biegunki. Przy nieżycie jelit, biegunkach, zatruciach pokarmowych, dolegliwościach brzusznych podajemy 2 łyżeczki dwa razy dziennie. Odwar z liści borówki czernicy podaje się przy przewlekłych biegunkach i zapaleniu dróg moczowych oraz przy inwazji owsikowej. Małym dzieciom aplikujemy 1 łyżeczkę od herbaty odwaru kilka razy dziennie.
Owoce borówki brusznicy są źródłem wapnia, witaminy C oraz kwasów: jabłkowego, cytrynowego i benzoesowego o właściwościach antyseptycznych (rozgniecione owoce kładzie się na oparzoną skórę), zawierają też garbniki. Spożywane na surowo lub w postaci konfitury regulują czynności trawienne...