
Sok wyciskany Na przykład z pomarańczy, jabłek, marchewki. Jest najbardziej wartościowy , bo go nie przechowujesz, i zawiera tyle samo witamin i minerałów, co świeże owoce. Nie dosładzaj go. Sok 100% Przygotowywany jest tylko z owoców lub warzyw. Zawiera sok wyciśnięty z owoców lub otrzymany z zagęszczonego soku owocowego (poprzez dodanie takiej ilości wody, jaka wcześniej została odparowana). Sok przecierowy Z niektórych owoców i warzyw produkuje się soki przecierowe, np. pomidorowy czy marchewkowy. Warto wybierać soki mętne, nieklarowane - zachowują one więcej wartości odżywczych, bo nie odfiltrowuje się z nich naturalnego osadu z owoców. Nektar Jest lepszy od napoju, choć gorszy od soku. Zawiera od 25% nawet do 99% składników pochodzących z owoców (w przypadku różnych owoców różnie). Sok owocowy jest w nektarze rozcieńczony wodą z dodatkiem cukru i czasem kwasu cytrynowego. Tak jak sok nie zawiera sztucznych barwników, aromatów czy konserwantów. Napój Jest najmniej wartościowy . Musi zawierać co najmniej 20 % soku owocowego lub warzywnego, który jest rozcieńczony większą niż w przypadku soku ilością wody. Zawiera cukier , a także inne dodatki, np. kwas cytrynowy, barwniki, aromaty i substancje konserwujące.