
Grzyby trujące mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i życia. Osobami, które często padają ofiarami zatrucia są grzybiarze, którzy myślą, że są nieomylni. Sprawdź, ile grzybów w Polsce stanowi realne zagrożenie i czy potrafisz te grzyby rozpoznać na zdjęciach. Spis treści: Grzyby trujące – jak rozpoznać Grzyby trujące w Polsce Najbardziej trujące grzyby Grzyby trujące z gąbką Przetestuj się: czy znasz te grzyby? Grzyby trujące – jak rozpoznać Nie istnieje prosta metoda pozwalająca odróżnić grzyb jadalny od trującego czy niejadalnego – nie można w tym przypadku kierować się ani kolorem, ani kształtem, ani tym, czy grzyb ma pod spodem siateczkę czy blaszki. Grzyby trujące, które powodują śmierć, są na ogół łudząco podobne do grzybów jadalnych (tak naprawdę jest na odwrót). Nikt przecież nie zbiera grzybów, które rozpozna, jako trujące. Dodatkową trudność sprawia to, że grzyby jednego gatunku mogą znacznie różnić się między sobą wyglądem (kolorem, rozmiarem). I niestety nie ma sposobu, aby zawsze ze stuprocentową pewnością odróżnić grzyby trujące od jadalnych. Dlatego należy pogodzić się z tym, że nie zawsze udaje się grzyby trujące rozpoznać. Aby nie narazić się na niebezpieczeństwo należy kierować się dwoma zasadami: zbierać tylko znane sobie grzyby, bezwzględnie zrezygnować ze zbioru/użycia grzyba przy najmniejszej choćby wątpliwości. Stosowanie się do tych zasad pozwala zmniejszyć ryzyko zatrucia niemal do zera. Ale uwaga! Dotyczy to także grzybów leśnych kupowanych na targach. Stuprocentowo bezpieczne są jedynie grzyby dostępne w marketach i pochodzące z uprawy. Aktualizuj wiedzę o gatunkach, sprawdzaj najnowsze atlasy! Okazuje się, że to, co od dziecka wpajano niektórym z nas, np. że olszówek nie zbieramy, ale to jadalny grzyb,...