Badania – w ramach międzynarodowego studium występowania astmy i alergii w dzieciństwie (ISAAC) – przeprowadzali naukowcy z Nowej Zelandii, Niemiec, Hiszpanii, Australii i Wielkiej Brytanii. Wśród badanych było 181 tys. dzieci w wieku 6-7 lat i ponad 319 tys. w wieku 13-14 lat.

Reklama

Naukowcy pytali dzieci (i rodziców) o sposób odżywiania w ostatnich 12 miesiącach. Pod uwagę brano m.in. mięso, ryby, owoce i warzywa, produkty zbożowe, rośliny strączkowe, masło, ziemniaki, orzechy, margarynę, mleko, jaja oraz żywność typu fast food.

Co wpływa na wzrost ryzyka alergii i astmy?

  • Ryzyko alergii i astmy rosło u dzieci, które jadły hamburgery, frytki i innego typu fast foody (było wyższe o 27-39% proc. w stosunku do rówieśników odżywiających się zdrowiej).
  • Dlaczego tak się dzieje? Naukowcy tłumaczyli związek fast foodów z rozwojem alergii i astmy tym, że żywność typu fast food zawiera dużo tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów typu trans, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie, m.in. na układ odpornościowy. A to właśnie błędy układu odpornościowego są główną przyczyną alergii.

Czytaj też: Jak sprawić, by dziecko pokochało owoce i warzywa?

Co sprzyja spadkowi ryzyka alergii i astmy?

  • Ryzyko rozwoju alergii i astmy spadało u dzieci, które jadły dużo owoców i warzyw (im więcej, i im bardziej różnorodnych, tym lepiej).
  • Dlaczego tak się dzieje? Składniki zawarte w owocach i warzywach (m.in. przeciwutleniacze) bardzo korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Warto pamiętać, że zgodnie z zaleceniami dietetyków najlepiej jeść dziennie 5 porcji owoców i warzyw. Taka dieta chroni przed otyłością, cukrzycą, wieloma typami nowotworów. Jak się okazuje, może też mieć ogromny wpływ na rozwój alergii.
Reklama

Polecamy: Alergie krzyżowe - czy wiesz, na co jeszcze możesz mieć uczulenie?

Reklama
Reklama
Reklama