Celiakia czyli nietolerancja glutenu
Fotolia
Zdrowie

Celiakia, czyli nietolerancja glutenu. Jak ją rozpoznać?

Jak skutecznie walczyć z tą chorobą autoimmunologiczną? Czy dieta bezglutenowa pomaga pokonać chorobę trzewną? Dowiedz się, przeczytaj!

Celiakia należy do chorób autoimmunologicznych. Inaczej nazywana jest chorobą trzewną lub chorobą glutenową. Choć do niedawna uważało się, że jest to choroba wieku dziecięcego i że stosowanie odpowiedniej diety przez jakiś czas pozwala na całkowite wyleczenie, najnowsze badania pokazują jednak, że chorzy muszą przestrzegać diety przez całe życie oraz że choroba może ujawnić się również w wieku dorosłym. Jakie są objawy celiakii i jak ją leczyć? Przeczytaj!

Co to jest celiakia?

Celiakia to choroba polegająca na nietolerancji glutenu, czyli białka zapasowego zawartego w zbożach takich jak pszenica, żyto, owies i jęczmień. Toksyczne działanie glutenu prowadzi do uszkodzenia jelita cienkiego, a w efekcie składniki odżywcze z przyjmowanych pokarmów nie wchłaniają się w prawidłowy sposób. Na celiakię choruje minimum 1% społeczeństwa, choć coraz lepsza rozpoznawalność choroby i coraz większa ilość spożywanego glutenu w pożywieniu wskazują na to, że chorych może być nawet więcej.

U dzieci nietolerancję na gluten wykrywa się średnio w wieku 2-4 lat, natomiast u dorosłych w wieku 30-50 lat. Znacznie częściej na celiakię chorują kobiety niż mężczyźni. Badania pokazują też, że choroba trzewna może mieć podłoże genetyczne. Nie powinna być bagatelizowana, ponieważ tak jak inne choroby autoimmunologiczne powoduje samoistne wyniszczanie się organizmu.

Objawy celiakii

Choroba nie daje jednoznacznych objawów, dlatego też nie jest prosto ją zdiagnozować i dopóki chory nie zrobi odpowiednich badań i testów, może nie mieć świadomości, że choruje na celiakię. Poza tym klasyczna, aktywna celiakia to jedynie 30% wszystkich przypadków choroby. Może mieć też postać niemą, wówczas przebiega bezobjawowo lub ukrytą i ujawnić się dopiero po czasie, np. pod wpływem silnego stresu, po zabiegu operacyjnym, na skutek przebytej ciąży czy po nagłym zwiększonym spożyciu glutenu.
Klasyczne objawy celiakii to:

  • tzw. objawy brzuszne – luźne stolce, biegunki, bóle brzucha, wzdęcia;
  • blada skóra, anemia;
  • bóle kości, stawów;
  • kurcze mięśni, mrowienie w stopach, nogach;
  • obrzęki, wybroczyny na skórze;
  • problemy z regularnym miesiączkowaniem, impotencja.

Czy dieta bezglutenowa pomaga w walce z celiakią?

Tak, jest to jedyna, a zarazem skuteczna metoda walki z celiakią. Chory musi bezwzględnie unikać glutenu, i to nie przez określony czas, a przez całe życie. Każdorazowe spożycie glutenu sprawia, że choroba może się ujawnić. Nie ma leków na celiakię i jedynie rygorystyczna dieta bezglutenowa może pomóc w uśpieniu choroby. Chory powinien zawsze czytać etykiety, ponieważ gluten zawarty jest nie tylko w zbożach, lecz także dodawany jest do:

  • serów,
  • wędlin,
  • słodkich i słonych przekąsek,
  • gum do żucia.

Może znajdować się nawet w lekach czy pomadkach do ust.  

Zobacz też: Jak zapobiec alergii pokarmowej u dziecka? Najnowsze wytyczne

Dom (niemal) wolny od alergenów? To możliwe!

baby eating bread
fotolia.com
Dieta
Kiedy wprowadzić do diety dziecka gluten?
Zastanawiasz się, czy wczesna interwencja żywieniowa może zapobiec celiakii? Badania mówią, że wprowadzenie glutenu w 4. miesiącu życia dziecka nie zapobiega chorobie. Czytaj, co jeszcze wiadomo.

1. Wprowadzenie małych ilości glutenu w 4. miesiącu życia nie zapobiega rozwojowi celiakii. 2. W 2014 roku zakończyło się badanie na 944 niemowlętach z 8 krajów. Sprawdzano, czy wprowadzenie małych ilości glutenu w czasie, gdy dziecko jest karmione piersią, zmniejszy ryzyko wystąpienia choroby. 3. Celiakia ma podłoże genetyczne i częściej występuje u dziewcząt. 4. Wystąpienie celiakii nie zależy od czasu karmienia piersią. Kiedy wprowadzić gluten do diety niemowlęcia Celiakia to co innego niż alergia pokarmowa . To przewlekła choroba trzewna, czyli układu pokarmowego. Istnieje pogląd, że wprowadzenie glutenu w 4. miesiącu życia dziecka zapobiega celiakii . Sugerowany jest właśnie 4. miesiąc, aby wprowadzić gluten jeszcze w czasie karmienia piersią. Wyniki najnowszego europejskiego badania PreventCD (Zapobiec Celiakii) mówią, że to założenie jest nieprawdziwe.  Obecnie zaleca się, aby wprowadzać gluten tak samo, jak każdy inny produkt uzupełniający, czyli po 6. miesiącu życia dziecka . Wprowadzenie glutenu między 4. a 6. miesiącem życia nie uchroni dziecka przed celiakią. Decyduje o tym predyspozycja genetyczna. Jeżeli na celiakię nie choruje nikt z najbliższej rodziny dziecka (rodzice lub rodzeństwo), są minimalne szanse, że rozwinie się u niego ta choroba.  Badanie PreventCD (Zapobiec Celiakii)  W latach 2007-2011 przeprowadzono nowe badanie na temat tego, czy wczesne podanie glutenu zapobiega rozwojowi celiakii. Wzięło w nim udział 944 niemowląt z Chorwacji, Hiszpanii, Holandii, Izraela, Niemiec, Polski, Węgier i Włoch. Były to dzieci z grupy ryzyka – przynajmniej jedno z rodziców lub rodzeństwa miało celiakię, a u dzieci stwierdzono obecność przynajmniej jednego genu odpowiedzialnego za zachorowanie – HLA-DQ2 i/lub DQ8.  Dzieci w wieku 16- 24. tygodni podzielono na 2 grupy. Jedna dostawała codziennie 100mg...

niemowlę, lekarz, badanie
Żywienie
Celiakia u dzieci - objawy, badania, dieta
Celiakię powoduje nietolerancja glutenu. Schorzenie tego typu może być na początku ciężkie do prawidłowego zdiagnozowania, dlatego warto obserwować, czy dziecko nie ma objawów takich jak przewlekłe biegunki, drażliwość czy utrata łaknienia.

Celiakia to wrodzona (i utrzymująca się całe życie) nietolerancja glutenu, czyli białka zawartego w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Zwana jest także chorobą trzewną. Występuje znacznie częściej w rodzinach, w których ktoś już na nią chorował i częściej dotyka dziewczynek. Celiakia nie jest tym samym, co przejściowa nietolerancja glutenu, która zdarza się u niemowląt na etapie rozszerzania diety i z której dziecko wyrasta. Chory na celiakię nigdy nie będzie mógł spożywać produktów zawierających gluten. Spis treści: Na czym polega celiakia? Objawy celiakii u niemowląt i małych dzieci Celiakia - objawy skórne Jaki jest przebieg celiakii? Jak rozpoznać celiakię - badania krwi, przeciwciała Jak leczyć celiakię? Czy można zapobiec celiakii? Na czym polega celiakia? Chorujące na celiakię dzieci muszą unikać glutenu – jego spożywanie powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych w jelicie cienkim. A to z kolei prowadzi do zmniejszenia powierzchni, przez którą wchłaniane są składniki odżywcze. U dziecka rozwija się tzw. zespół złego wchłaniania. Objawy celiakii u niemowląt i małych dzieci Pełny obraz choroby trzewnej spotykamy najczęściej do końca drugiego roku życia. Objawia się drażliwością, utratą łaknienia i przewlekłą biegunką z oddawaniem jasnych, brzydko pachnących kupek (jedna bardzo obfita) zawierających tłuszcz. Chory maluch ma mniejszą masę ciała , a później jest niskiego wzrostu. U małych dzieci można też zauważyć zmniejszone napięcie mięśni (duży wzdęty brzuszek). Na śluzówkach jamy ustnej mogą pojawiać się owrzodzenia. Celiakia - objawy skórne Celiakia może także przybierać formę objawów skórnych zwanych chorobą Duhringa. Schorzenie tego typu jednak daje o sobie znać później niż standardowa odmiana celiakii: choroba Duhringa występują najczęściej między...

Komu szkodzi gluten
Fotolia
Żywienie
Komu tak naprawdę szkodzi gluten?
Mody na jedzenie lub niejedzenie różnych produktów przychodzą i odchodzą. Od jakiegoś czasu sporo się mówi o diecie bezglutenowej. Czy gluten naprawdę jest szkodliwy? Dla niektórych rzeczywiście tak.

Kiedyś nie zwracano uwagi, czy niemowlęta jedzą zboża glutenowe czy bezglutenowe , potem lekarze zalecali podawanie produktów z glutenem od 10. miesiąca życia, teraz dzieci mogą ich próbować na początku rozszerzania diety . Badania nad tym białkiem zawartym w niektórych zbożach trwają i nie wiadomo, czy znów nie nastąpi zmiana w zaleceniach. Co to w ogóle jest gluten? Gluten to białko roślinne, zawarte w zbożach: pszenicy, życie i jęczmieniu (nie ma go w prosie, gryce, ryżu, owsie). Występuje też w produktach z tych zbóż, m.in. w kaszach, pieczywie, makaronie. Obecny w mące gluten sprawia, że pieczywo dobrze rośnie. Ale zdarza się, że powoduje on alergię, celiakię lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten (NCNG). Czy podawać dzieciom produkty z glutenem? Zdrowym dzieciom tak. Nadal jednak wiek wprowadzania glutenu, jego postać i ilość są dyskutowane przez ekspertów. Pierwszym źródłem glutenu , który można podać niemowlakowi między piątym a dziesiątym miesiącem życia, może być kasza manna lub mąka orkiszowa w zupce jarzynowej albo też pieczywo żytnie w stopniowo zwiększanych porcjach. Gdy niemowlę dobrze toleruje gluten , może jeść posiłki z kaszek glutenowych. Starsze dzieci niemające kłopotów z nietoleracją glutenu mogą jeść produkty z glutenem. Kto nie może jeść glutenu? Na diecie bezglutenowej powinny być dzieci chore: na alergię, celiakię i NCNG. Samemu nie można jednak wyłączać z diety malucha produktów glutenowych – każde takie ograniczenie trzeba skonsultować z lekarzem. To ważne, bo dziecku, które jest w okresie intensywnego wzrostu, nie może zabraknąć składników odżywczych. Choć alergia , celiakia i NCNG to różne choroby, łączy je podobieństwo niektórych objawów oraz to, że dolegliwości są reakcją na obecny w diecie gluten.  Celiakia – to choroba nieuleczalna. Dzieci z celiakią nie mogą jeść...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Partner
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Partner
Polecamy
Porady
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
ukraińskie imiona
Imiona
Ukraińskie imiona: męskie i żeńskie + tłumaczenie imion ukraińskich
Joanna Biegaj
cytaty na urodziny
Cytaty i przysłowia
Mądre i piękne cytaty na urodziny –​ 22 sentencje urodzinowe
Joanna Biegaj
Ile dać na Chrzest?
Święta i uroczystości
Ile wypada dać na chrzciny w 2022 roku? – kwoty dla rodziny, chrzestnych i gości
Luiza Słuszniak
gdzie nad morze z dzieckiem
new badge ranking small
Niemowlę
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Hanna Szczesiak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki (urlop na dziecko) – wszystko, co trzeba wiedzieć o nowym urlopie
Joanna Biegaj
pesel po 2000
Prawo i finanse
PESEL po 2000 - zasady jego ustalania
Agnieszka Majchrzak
hiszpańskie imiona
Imiona
Najczęściej nadawane hiszpańskie imiona - ich znaczenie oraz polskie odpowiedniki
Joanna Biegaj
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Urlop ojcowski
Prawo i finanse
Urlop ojcowski 2022: ile dni, ile płatny, wniosek, dokumenty
Magdalena Drab
przedmioty w 4 klasie
Aktualności
Jakie są przedmioty w 4 klasie szkoły podstawowej w roku szkolnym 2022/2023? [LISTA]
Ewa Janczak-Cwil
300 plus
Prawo i finanse
300 plus 2022 – dla kogo, kiedy składać wniosek?
Małgorzata Wódz
na komary dla niemowląt
Zdrowie
Co na komary dla niemowląt: co wolno stosować, czego unikać?
Ewa Janczak-Cwil
urwany kleszcz
Zdrowie
Urwany kleszcz: czy usuwać główkę kleszcza, gdy dojdzie do jej oderwania?
Ewa Janczak-Cwil
Bon turystyczn atrakcje dla dzieci
Czas wolny
Bon turystyczny – atrakcje dla dzieci, za które można płacić bonem
Ewa Janczak-Cwil
300 plus dla zerówki 2021
Aktualności
300 plus dla zerówki w 2022 roku – czy Dobry Start obejmuje sześciolatki?
Joanna Biegaj
rekrutacja do liceum
Wychowanie
Jak wygląda rekrutacja do liceum 2022/2023? Jak dostać się do dobrego liceum?
Joanna Biegaj