mama w kuchni
fotolia.com
Zdrowie

Jak uniknąć zarażenia salmonellą? Zobacz, co jeść i jakich zasad przestrzegać!

Co jeść a czego nie, by uniknąć zakażenia salmonellą? Dlaczego bakteria jest niebezpieczna szczególnie dla kobiet w ciąży, niemowląt i małych dzieci? Jakich zwierząt należy unikać, by nie zarazić malucha bakterią?

Salmonelloza jest to zakażenie bakteriami o nazwie Salmonella, które prowadzą do zatrucia pokarmowego. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe pojawiają się po 6 do 72 godzin od zakażenia.


jeśli to miał być myślnik, to należy
napisać "Salmonella — objawy".---#---Salmonella-objawy#Salmonella — objawy---#---Salmonella - objawy">Salmonella - objawy

Objawy zakażenia salmonellą zależą od stanu zdrowia danej osoby oraz od ilości bakterii, które dostały się do organizmu. U niektórych osób choroba może przebiegać łagodnie, prawie bezobjawowo i szybko ustąpić, u innych z kolei objawy mogą być znacznie cięższe i bardziej dotkliwe.

Objawy zarażenia Salmonellą:

  • gorączka,
  • silne bóle brzucha,
  • bolesne skurcze jelit,
  • biegunka,
  • nudności i wymioty.

Choroba trwa zwykle od 3 do 7 dni, w większości przypadków sama przechodzi. W przypadku dzieci i kobiet ciężarnych utrata elektrolitów i odwodnienie podczas biegunki i wymiotów jest niebezpieczne, dlatego często kończy się pobytem w szpitalu.

Jak można zarazić się salmonellą?

Salmonella bytuje w jelitach ludzi i zwierząt, w tym ptaków, a do środowiska zewnętrznego dostaje się po wydaleniu wraz z kałem. Bakterią salmonelli można zarazić się poprzez spożywanie żywności lub wody zanieczyszczonej odchodami zwierzęcymi. Mimo skażenia żywność ma normalny wygląd, zapach i smak.
Do zakażenia może dojść także przez spożycie produktów pochodzących od zakażonych zwierząt. Najczęściej są to wyroby:

  • zawierające surowe jaja: majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt,
  • wyroby garmażeryjne zawierające rozdrobnione mięso: galaretki mięsne, pasztety, pierogi.  
     
Szczególnie ryzykowne jest jedzenie surowych lub niedogotowanych produktów pochodzenia zwierzęcego, gdyż obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie, ale także sparzenie jajek wrzątkiem) zabija bakterie.


W wysuszonej żywności (mączka kostno-mięsna, jajka, mleko w proszku) pałeczki salmonelli mogą przetrwać znacznie dłużej.
Inną drogą zakażenia jest kontakt z zakażonymi zwierzętami (np. poprzez hodowlę kur). Nosicielami salmonelli mogą być także hodowane w domach lub żyjące dziko gady (żółwie, jaszczurki, węże).
 

Ciekawostka:
Gady (w tym żółwie) ze względu na bardzo częste nosicielstwo salmonellozy nie są zwierzętami odpowiednimi dla małych dzieci i nie powinno ich być w domu, w którym jest niemowlę. W USA w latach 70-tych stwierdzono, że głównym źródłem salmonellozy były małe żółwie hodowane jako zwierzęta domowe. I nawet przez chwilę zakazano trzymania ich w domu.

Czy salmonella jest zaraźliwa?

Salmonellozą można zarazić się także od ludzi, zarówno od chorych, jak i zdrowych tzw. nosicieli. Nosicielem jest w tym przypadku osoba, u której stwierdza się obecność pałeczek salmonella w kale. Co ciekawe nosiciel może nie mieć objawów choroby. Zarażeniu sprzyjają niskie warunki higieniczno-sanitarne toalet oraz zanieczyszczenie produktów spożywczych przez osoby mające kontakt z jedzeniem. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie zasad higieny osobistej. Warto myć dłonie sobie i dziecku mydłem po skorzystaniu z toalety, przyjściu z dworu itd.

Jak zapobiegać Salmonelli?

W ramach profilaktyki i zapobiegania salmonellozie warto przestrzegać zasad dotyczących higieny osobistej oraz dbać o miejsca przygotowania posiłków:

  • myj ręce po skorzystaniu z toalety, a przede wszystkim przed przygotowaniem posiłków,
  • utrzymuj w czystości blaty robocze, naczynia, sprzęty kuchenne i całą kuchnię (ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki i zmywaki),
  • myj ręce po kontakcie ze zwierzętami,
  • myj ręce po zmianie pieluszki dziecka,
  • myj ręce po dotykaniu skorupek jaj lub surowego mięsa.

Co jeść i jak przechowywać żywność, by uniknąć zarażenia salmonellą:

  • myj jaja przed rozbiciem skorupki,
  • parz we wrzątku jaja używane na surowo do wyrobu potraw i deserów ok. 10 sekund
  • unikaj jedzenia lodów, sosów sałatkowych, majonezu, ciast i ciasteczek szczególnie z kremem, pochodzących od nieznanych wytwórców i sprzedawców,
  • unikaj picia nieprzegotowanego i niepasteryzowanego mleka i jego produktów,
  • unikaj picia nieprzegotowanej wody,
  • przechowuj żywność w niskiej temperaturze,
  • zapobiegaj rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności,
  • wydziel miejsce w lodówce na surowe mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
  • przeznacz oddzielną deskę do krojenia surowego mięsa, dokładne myj sprzęty używane przy przyrządzaniu surowego mięsa i jaj,
  • zadbaj o całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
  • poddawaj żywność działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie). O tym pamiętaj! Smażenie jest najmniej skuteczne.


Salmonella u dzieci – jak jej zapobiec?

Szczególny rygor higieniczny należy zachować podczas przygotowywania posiłków dla niemowląt, dzieci. W przypadku karmienia niemowląt mleko matki jest najbezpieczniejszym pokarmem. Stwierdzono, że karmienie piersią zapobiega salmonellozie i wielu innym problemom zdrowotnym.
 

Salmonelloza – jak ją zdiagnozować

W razie wystąpienia objawów chorobowych należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Szczególnie istotna jest szybka reakcja, gdy do zakażenia dojdzie u małych dzieci i kobiet w ciąży. Przy podejrzeniu salmonellozy konieczne jest wykonanie badania bakteriologicznego kału. Próbkę pobiera się do specjalnego pojemniczka (dostępny w aptece).
Należy również próbować zidentyfikować potencjalne źródło zakażenia i w tym celu przypomnieć sobie, czy spożywało się (lub podawało dziecku) skażoną żywność np.:

  • lody,
  • sałatkę z majonezem,
  • tatar wołowy lub cielęcy,
  • tiramisu na surowych jajkach.

Przy podejrzeniu salmonellozy przeprowadza się również badania serologiczne polegające na określaniu ilości przeciwciał klasy IgM skierowanych przeciwko antygenowi O Salmonelli. Podniesiony poziom tych przeciwciał we krwi świadczy o infekcji wywołanej Salmonellą.

Jak leczyć salmonellę?

Salmonelloza ustępuje zwykle w ciągu 5-7 dni i często nie wymaga leczenia innego niż lekka dieta i picie dużych ilości płynów. Przy bardzo obfitych biegunkach zalecane jest:

  • picie roztworów elektrolitów (np. Orsolit),
  • przyjmowanie chemioterapeutyków (np. Nifuroksazyd).

Osoby z ciężką biegunką (w szczególności niemowlęta, małe dzieci i kobiety w ciąży) mogą wymagać nawadniania dożylnego. Często zalecana jest antybiotykoterapia.
W skrajnych przypadkach zakażenie może prowadzić do rozwoju posocznicy (sepsy). W przypadku niektórych zarażeń bakterie z jelit mogą przenosić się do krwiobiegu, a następnie przy braku odpowiedniego leczenia, atakować inne narządy i tkanki, co może prowadzić do śmierci.

Polecamy:

Miejsca, które bardzo lubią dzieci i...zarazki [WIDEO]

Zatrucie pokarmowe u dziecka
Adobe Stock
Zdrowie
Zatrucie pokarmowe u dziecka: objawy i leczenie [kiedy do lekarza?]
Zatrucie pokarmowe u dziecka objawia się przede wszystkim wymiotami i biegunką. Jego przyczyną mogą być bakterie znajdujące się w nieświeżym jedzeniu, zwłaszcza w jajkach, nabiale oraz mięsie zwierząt i ryb, a także kontakt z chorą osobą. Szczególnie niebezpieczne i zagrażające życiu dziecka jest zatrucie jadem kiełbasianym. Zatrucie pokarmowe u dziecka błyskawicznie prowadzi również do niebezpiecznego odwodnienia.

Dziecko jest bardziej narażone na zatrucie pokarmowe niż dorosły. Trzeba przed nim chronić zwłaszcza niemowlęta i małe dzieci , gdyż wymioty i biegunka spowodowane zakażeniem nasilają się niezwykle szybko w tym wieku. Dla dorosłego niewielka ilość bakterii może nie być groźna, jednak dla małego dziecka może nieść o wiele poważniejsze konsekwencje. Zatrucie pokarmowe u dziecka: objawy przyczyny leczenie domowymi sposobami leki zapobieganie Objawy zatrucia pokarmowego u dziecka Objawy zatrucia pokarmowego u dziecka to głównie: biegunka , wymioty, bóle brzucha, podwyższona temperatura, czasem śluz lub krew w kupce. Wymienione powyżej objawy występują po kilku, kilkunastu godzinach od zjedzenia zainfekowanego jedzenia. Mogą się jednak czasami pojawić dopiero po kilku dniach od kontaktu z chorym lub zjedzenia zakażonego posiłku. Możliwe są także silne objawy ogólne: gorączka powyżej 38 stopni Celsjusza, dreszcze, bóle głowy, osłabienie spowodowane odwodnieniem i toksynami wytwarzanymi przez bakterie. Przyczyny zatrucia pokarmowego u dziecka Najczęstszą przyczyną zatrucia pokarmowego u dziecka są bakterie znajdujące się w jedzonym pokarmie oraz wirusy przenoszone podczas kontaktu z chorą osobą. Zatrucia pokarmowe spowodowane bakteriami Przyczyną zatruć pokarmowych bywają różne bakterie. Oto niektóre z nich: salmonella – źródłem zakażenia jest surowa żywność pochodząca od zakażonych zwierząt (jaja, mleko, mięso) lub chory człowiek, gronkowiec złocisty – bakterie te szybko namnażają się w produktach ugotowanych (zwłaszcza zawierających nabiał lub w rybach); pierwsze objawy są po 2–6 godzinach od ich zjedzenia, listeria – to tzw. bakteria lodówkowa , która rozwija się w niskiej temperaturze, często właśnie w lodówce; upodobała sobie...

GIS ostrzega przed waflami z salmonellą
AdobeStock
Aktualności
Uwaga! Salmonella w waflach. Polski producent wycofuje produkty ze sprzedaży
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się ostrzeżenie, by nie spożywać wafli, które w procesie produkcji zostały zanieczyszczone salmonellą. Sprawdź, których nazw i partii produktów to dotyczy.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Wykryto bakterie salmonelli w mleku  w proszku dodawanym do produkcji wafli polskiego producenta. Sprawdź, które partie produktów zostały przeznaczone do wycofania ze sprzedaży. Produkty zanieczyszczone bakteriami salmonelli Na stronie GIS-u znajduje się informacja na temat tego, że kilka rodzajach wafli produkowanych w Zakładzie Handlowo-Usługowym „Tadex” Tadeusz Koniak musi zostać wycofanych z rynku. Wykryto, że mleko w proszku , które było dodawane do produkcji wafli suchych, zostało zanieczyszczone bakterią o nazwie Salmonella Anatum. Istnieje zagrożenie, że spożycie tych wafli spowoduje zakażenie pałeczką Salmonella. Zobacz też: Objawy zatrucia pokarmowego wywołanego przez salmonellę Wycofanie wafli ze sprzedaży Ze sklepów muszą zniknąć wafle firmy „Tadex” o numerze partii/dacie minimalnej trwałości: od 07.09.2019 do 22.09.2019 o nazwie: Wafle suche Mega PAAKA, 400 g, Wafle suche Tortowe, 140 g, Chrupaki, Wafle suche, 70 g, Wafle suche, 170 g. Na stronie GIS-u czytamy: „W związku z postępowaniem wyjaśniającym w sprawie mleka w proszku zanieczyszczonego Salmonella Anatum organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadziły kontrolę u odbiorcy kwestionowanej partii mleka w proszku – Zakładzie Handlowo-Usługowym „Tadex” Tadeusz Koniak. Ustalono, że kwestionowana partia mleka w proszku została wykorzystana do produkcji wafli suchych. Ze względu na możliwość zanieczyszczenia krzyżowego producent zdecydował o wycofaniu z obrotu wszystkich produktów, do których produkcji użyto kwestionowany surowiec”. Czym grozi zatrucie salmonellą? Bakterie z grupy Salmonella, jeśli dostaną się do naszego układu pokarmowego, mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Silne wymioty, biegunka oraz wysoka gorączka, jakie mu towarzyszą,...

edipresse.jajko na mieko.jpg
Edipresse
Przepisy
Jak ugotować jajko
Niby to takie banalne, ale nie zawsze wychodzi, pomożemy ci ugotować jajko idealnie!

Na skorupkach mogą znajdować się bakterie, np. salmonella. Żeby smyka przed nią uchronić, starannie myj jajka. Rób to przed gotowaniem, a nie wtedy, gdy chcesz je włożyć do lodówki. W skorupce są mikrootworki, którymi – po umyciu jaja – bakterie mogłyby się przedostawać do środka. To właśnie z powodu ryzyka zarażenia się salmonellą gotuj jajka tak, by ścięte było zarówno białko, jak i żółtko. Nie podawaj więc maluszkowi kogla-mogla ani ciast robionych z użyciem surowego jajka (np. sernika na zimno lub wielkanocnej paschy). Nie gotuj jajek jednak dłużej niż 10 minut. Podczas zbyt długiego gotowania wokół żółtka tworzy się ciemna obwódka, a samo jajko zaczyna nieprzyjemnie pachnieć. To siarkowodór. Takie jajko na pewno nie nadaje się już dla twojego dziecka! Zobacz też: Sprawdzony przepis na jajko na miękko

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Partner
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Partner
Polecamy
Porady
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
ukraińskie imiona
Imiona
Ukraińskie imiona: męskie i żeńskie + tłumaczenie imion ukraińskich
Joanna Biegaj
cytaty na urodziny
Cytaty i przysłowia
Mądre i piękne cytaty na urodziny –​ 22 sentencje urodzinowe
Joanna Biegaj
Ile dać na Chrzest?
Święta i uroczystości
Ile wypada dać na chrzciny w 2022 roku? – kwoty dla rodziny, chrzestnych i gości
Luiza Słuszniak
gdzie nad morze z dzieckiem
new badge ranking small
Niemowlę
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Hanna Szczesiak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki (urlop na dziecko) – wszystko, co trzeba wiedzieć o nowym urlopie
Joanna Biegaj
pesel po 2000
Prawo i finanse
PESEL po 2000 - zasady jego ustalania
Agnieszka Majchrzak
hiszpańskie imiona
Imiona
Najczęściej nadawane hiszpańskie imiona - ich znaczenie oraz polskie odpowiedniki
Joanna Biegaj
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Urlop ojcowski
Prawo i finanse
Urlop ojcowski 2022: ile dni, ile płatny, wniosek, dokumenty
Magdalena Drab
przedmioty w 4 klasie
Aktualności
Jakie są przedmioty w 4 klasie szkoły podstawowej w roku szkolnym 2022/2023? [LISTA]
Ewa Janczak-Cwil
300 plus
Prawo i finanse
300 plus 2022 – dla kogo, kiedy składać wniosek?
Małgorzata Wódz
na komary dla niemowląt
Zdrowie
Co na komary dla niemowląt: co wolno stosować, czego unikać?
Ewa Janczak-Cwil
urwany kleszcz
Zdrowie
Urwany kleszcz: czy usuwać główkę kleszcza, gdy dojdzie do jej oderwania?
Ewa Janczak-Cwil
Bon turystyczn atrakcje dla dzieci
Czas wolny
Bon turystyczny – atrakcje dla dzieci, za które można płacić bonem
Ewa Janczak-Cwil
300 plus dla zerówki 2021
Aktualności
300 plus dla zerówki w 2022 roku – czy Dobry Start obejmuje sześciolatki?
Joanna Biegaj
rekrutacja do liceum
Wychowanie
Jak wygląda rekrutacja do liceum 2022/2023? Jak dostać się do dobrego liceum?
Joanna Biegaj