Kwasy mądrości i odporności. 5 najlepszych źródeł kwasów omega-3
O kwasach omega-3 pewnie nie raz słyszałaś same pochlebne opinie. I nie bez powodu. Nie tylko zwiększają odporność dziecka, ale także przyczyniają się do dobrej pracy mózgu. Sprawdź, co podawać dziecku, żeby zwiększyć jego odporność.
Dietę, która zawiera tłuszcze z rodziny kwasów omega-3 oraz omega-6, Japończycy nazywają „brain food”, czyli żywność dla mózgu . Zawiera ona niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać. Dostarcza ich wyłącznie jedzenie oraz... suplementy diety.
Dlaczego kwasy omega-3 są cenne dla dziecka?
Mają działanie zdrowotne. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 działają przeciwzapalnie, poprawiają odporność na infekcje i zapobiegają alergiom. Dzięki nim skóra nie wysusza się zbyt szybko, jest bardziej elastyczna.
Polepszają pracę mózgu. Wpływają na dziecko już w brzuchu mamy, zapewniając prawidłowy rozwój mózgu , siatkówki oka i układu nerwowego przed narodzinami. Później także są bardzo potrzebne. Dzięki odpowiedniej ilości kwasów omega-3 układ nerwowy dziecka lepiej funkcjonuje. Łatwiej o dobrą koncentrację podczas zabawy i nauki.
Pomagają w różnych terapiach. Kwasy omega-6 – m.in. w leczeniu ADHD lub chorób oczu. Ostatnie badania donoszą, że omega-3 wspomagają nawet leczenie niektórych typów nowotworów.
Zobacz też: Co jeść jesienią? Jadłospis na odporność
W diecie potrzebna jest różnorodność, dlatego warto podawać różne produkty bogate w kwasy omega-3 i omega-6. Gdzie szukać cennych kwasów?
1. Ryby morskie
Najbogatszym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie : makrela, śledź, tuńczyk, łosoś, halibut, sardynka. Ale ryby to także pełnowartościowe białko, które jest łatwo strawne i przyswajalne. Znajdziemy też w nich fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapń, magnez.
Jak jeść? Według najnowszych zaleceń ryby możesz zacząć wprowadzać do diety dziecka równocześnie z mięsem (jako jego zamiennik) – karmionemu piersią w siódmym miesiącu, a butelką – w szóstym. Najlepiej podawać dziecku ryby gotowane , pieczone w folii, i to co najmniej dwa...