
Niewiele trzeba, by małe dziecko nabawiło się zatrucia pokarmowego. Jego organizm jest szczególnie wrażliwy na wszelkiego rodzaju szkodliwe substancje. Zanim dojrzeje i stanie się bardziej odporny, minie jeszcze kilka lat. Dlatego tak ważne jest, by uważać na to, co dziecko wkłada do buzi i czy zachowana jest prawidłowa higiena podczas jedzenia. Należy też zawsze sprawdzać, czy produkty, które przygotowujemy do spożycia, są świeże i przydatne do spożycia. W przeciwnym razie mogą się w nich namnażać bakterie, które powodują zatrucia pokarmowe.
Przyczyny zatrucia pokarmowego u dziecka
Tego typu dolegliwość najczęściej pojawia się w okresie letnim, kiedy jest gorąco i słonecznie. Takie warunki niesamowicie sprzyjają rozwojowi bakterii. Jeśli zatem zostawimy na wierzchu w ciepłym miejscu jakiś produkt spożywczy, bakterie bardzo szybko go zajmą. Po zjedzeniu zainfekowanego produktu dochodzi w organizmie do zatrucia.
Zatrucia pokarmowe w większości przypadków wywoływane są przez zakażenie:
- bakteriami salmonelli,
- jadem kiełbasianym,
- gronkowcem.
Objawy zatrucia pokarmowego
Możesz podejrzewać, że dziecko zatruło się jakimś pokarmem, jeśli nagle:
- dziecko ma biegunkę,
- wymiotuje,
- boli je brzuch,
- ma podwyższoną temperaturę,
- w jego stolcu znajduje się krew lub śluz.
Objawy wskazujące na zatrucie pokarmowe pojawiają się zazwyczaj po kilku, kilkunastu godzinach od zjedzenia przez dziecko czegoś, co mu zaszkodziło. Zdarza się też, że powstają one dopiero po kilku dniach od zjedzenia zakażonego posiłku lub po kontakcie z osobą chorą na zatrucie.
Zobacz też, co podać dziecku, gdy ma rozwolnienie
Inne objawy podczas zatrucia pokarmowego
Oprócz typowych symptomów zatrucia mogą pojawić się u dziecka również burzliwe objawy ogólne, takie jak:
- wysoka gorączka (powyżej 38ºC),
- bóle głowy,
- dreszcze,
- ogólne osłabienie.
Organizm w ten sposób reaguje na odwodnienie i toksyny, które powstają na skutek działania bakterii.
A Ty? Spróbowałaś już szczęścia w naszych konkursach? Sprawdź, co aktualnie możesz wygrać:
Zobacz też:

Co robić, gdy maluch ciągle się tak skarży? Jak odróżnić zatrucie od zapalenia wyrostka? Kiedy nie można czekać, aż dziecku samo przejdzie? Przyczyny bólu brzucha są bardzo różne. Najczęściej błahe: wystarczy, że dziecko wypije za dużo soku, zje trzy nadprogramowe ciastka, śliwki popije mlekiem... Zdarza się jednak, że za bólem kryje się poważniejszy problem. Na wszelki wypadek lepiej więc go nie lekceważyć. Kolka u niemowlaka Trapi wiele niemowląt. Na ogół mija, gdy maluch kończy trzy miesiące. Objawy kolki u niemowlaka Dziecko podkurcza nóżki, płacze, trudno je uspokoić. Ataki pojawiają się w miarę regularnie, mogą trwać nawet kilka godzin. Leczenie kolki u niemowlaka Niektórym dzieciom pomaga leżenie na brzuchu, innym kąpiel albo delikatny masaż niemowlaka , jeszcze inne uspokajają się podczas noszenia na rękach. W aptece można kupić bez recepty wiele preparatów łagodzących tę dolegliwość (np. Infacol, Esputicon, preparaty na bazie wody koperkowej). Uwaga! Jeśli ból nie mija albo maluszek pomiędzy atakami jest niespokojny czy przeciwnie: apatyczny, ma gorączkę, biegunkę lub wymiotuje, koniecznie wezwij lekarza. Ból brzucha w przypadku niemowląt może być spowodowany np. wadą w budowie układu pokarmowego czy zapaleniem wyrostka robaczkowego. Polecamy: Jak nie dopuścić do kolki u niemowlaka Zatrucie pokarmowe u dziecka Wywołują je drobnoustroje (np. salmonella) albo toksyny (np. jad kiełbasiany). Objawy zatrucia u dziecka Ból brzucha, mdłości, wzdęcia, wymioty. Mogą pojawić się nawet po dwóch czy trzech dniach od zjedzenia szkodliwego produktu. Czasem występuje gorączka, ból głowy. Leczenie zatrucia u dziecka Nie zapobiegaj wymiotom – dzięki nim organizm się oczyszcza. Uważaj, by dziecko się nie odwodniło – podawaj mu małymi porcjami wodę, herbatę miętową albo zwykłą. I koniecznie idź do lekarza....

Kłopoty żołądkowe zdarzają prawie każdemu dziecku. Nie lekceważ ich! Przeczytaj jak pomóc choremu dziecku. 1. Jak objawia się zatrucie pokarmowe? Dziecko boli brzuszek , robi luźne kupki, może mieć gorączkę i biegunkę. Jest ona szczególnie niebezpieczna, jeśli dołączają się do niej nudności i wymioty . 2. Czym są spowodowane zatrucia pokarmowe? Zatrucia pokarmowe mogą być wywołane przez wirusy, bakterie i pasożyty u dzieci lub produkowane przez nie toksyny. Zakażenia wirusowe najczęściej zdarzają się wiosną lub jesienią, zwykle towarzyszy im infekcja górnych dróg oddechowych: katar , ból gardła, podwyższenie temperatury ciała. Latem natomiast zazwyczaj występują zakażenia bakteryjne . 3. Dlaczego bakterie atakują przede wszystkim latem? Wysoka temperatura i wilgoć sprzyjają namnażaniu się bakterii . Ma to miejsce najczęściej w źle przechowywanej żywności, wystawionej na działanie promieni słonecznych i ciepła. 4. Które bakterie są latem najbardziej niebezpieczne? Przede wszystkim bakterie z grupy E. coli . U osób wyjeżdżających na wakacje w rejony Morza Śródziemnego powodują one tzw. biegunkę podróżnych . Choruje na nią aż jedna trzecia turystów spędzających wakacje w tamtych okolicach. Zwykle jest to spowodowane zmianą warunków higienicznych. Zakażenia bakteriami z grupy E. coli mogą zdarzać się także na wakacjach w Polsce, ale nie tak często i nie mają tak gwałtownego przebiegu. Przyczyną zatruć pokarmowych bywają też często gronkowce. Poza tym bardzo niebezpieczne są zakażenia salmonellą, shigellą, a także toksynami bakterii z grupy Clostridium. 5. Dlaczego tak często dochodzi do zatruć pokarmowych? Jest to spowodowane zmianą wody i pogorszeniem warunków higienicznych (np. w podróży, na kempingu), niewłaściwym przechowywaniem żywności (poza lodówką). Niebezpieczne może być zjedzenie nieumytych owoców...

Co jest powodem zatruć pokarmowych? Oczywiście bakterie, które usadawiają się w jedzeniu. Wysokie temperatury są dla nich sygnałem, by intensywniej się namnażać. Zatrucie pokarmowe jest niebezpieczne dla dzieci, gdyż bardzo szybko może spowodować odwodnienie. Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem? Uważaj na gotowe dania z barów Nie zamawiaj dla dziecka takich potraw, jak kotlety mielone, gulasz, gołąbki, pierogi – nigdy nie wiadomo, co dokładnie znajduje się w środku i czy tego typu dania są świeże. Nie kupuj gotowych produktów garmażeryjnych (np. sałatki jarzynowej, ryby po grecku, mięsa w galarecie). Ostrożnie kupuj nabiał i wędliny Jeśli robisz zakupy na bazarze, to wybieraj tylko te jogurty, twarożki, desery mleczne, które są przechowywane w lodówce. Nie kupuj takich, które mają wydęte wieczko. To tzw. bomba świadcząca o tym, że bakterie wyprodukowały gazy, a produkt jest zepsuty. Jeśli kupujesz żółty ser, zwróć uwagę, czy nie jest obeschnięty i czy nie ma plamek pleśniowych. Gdy wędlinę, sprawdź, jaki ma kolor (powinna być różowa) i jak pachnie (apetycznie!). Kupuj jej niewiele, porcję albo dwie, gdyż latem wędliny szybko tracą świeżość (nie trzymaj ich zawiniętych w folii). Korzystaj z gotowych dań dla dzieci Deserki, kaszki, obiadki w słoiczkach czy specjalnych plastikowych pojemnikach to wielka wygoda i w podróży, i na plaży, i na całodziennym pikniku. Jeśli są szczelnie zamknięte, nic im się nie stanie, nawet gdy jest wyższa temperatura. Gotowanie dania w słoiczkach przechowuj je tylko w cieniu albo w specjalnym termosiku. Po otwarciu danie powinno być jednak szybko zjedzone. Zabieraj na plażę suchy prowiant i owoce Chrupki chlebek, sucharki, biszkopty to bardzo dobre menu na plażę dla starszego dziecka. Dla trzylatka możesz też zabrać kanapki, np. z żółtym serem i pomidorem lub ogórkiem – pod warunkiem że...