Przedstawiamy kilka propozycji kulinarnych dla maluchów z alergią pokarmową
Gulasz z marchewką
– 400 g schabu bez kości,
– 5 średnich marchewek lub opakowanie marchwi mrożonej,
– 2 łyżki oleju rzepakowego,
– 2 łyżki mąki pszennej,
– łyżeczka jarzynki,
– sól,
– biały pieprz,
– woda.
Marchew pokrój w drobną kostkę. Schab umyj, pokrój w kostkę, oprósz mąką wymieszaną z jarzynką. Na patelni z przykrywą lub w rondlu rozgrzej olej, włóż mięso i usmaż je. Dodaj szklankę wody lub wywaru z warzyw oraz marchew. Mięso z marchewką duś pod przykryciem przez 20-30 minut. Przypraw danie do smaku. Podawaj z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.
Placki z jabłkami
Przepis dla dzieci uczulonych na jajka, mleko i gluten
– 4 niewielkie kwaśne jabłka,
– 3/4 szkalnki mąki kukurydzianej,
– 1 szklanka mąki niskobiałkowej,
– 1,5 szklanki wody,
– 2 łyżki oleju,
– 4 łyżeczki cukru,
– sól,
– olej do smażenia.
Składniki wymieszaj drewnianą łyżką lub mikserem. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Nabieraj ciasto tak, by w każdym placku znalazł się plasterek jabłka. Smaż je w niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odsącz placuszki na bibule i posyp cukrem pudrem.