Reklama

Jeśli dziecko pochodzi z rodziny, której członkowie skłonni są do reakcji alergicznych, objawy choroby mogą u niego wystąpić z większym nasileniem. Im później pojawi się alergia, tym jej objawy będą łagodniejsze, ponieważ starsze dziecko znacznie lepiej radzi sobie z uczuleniem niż kilkumiesięczne niemowlę. Poza tym, im wcześniej choroba zostanie wykryta, tym większe są szanse, że stan dziecka znacznie się poprawi, a po pewnym czasie dziecko wyrośnie z alergii lub nietolerancji pokarmowej.

Reklama

Karmienie piersią a alergie u dzieci

W przypadku niemowląt alergicznych jak najdłużej zachowaj wyłączne karmienie piersią. W drugim półroczu, w okresie rozszerzania diety, nowe pokarmy wprowadzaj bardzo ostrożnie, w małych ilościach, co kilka dni. Postaraj się nie przekarmiać dziecka, ponieważ zbytnie przeciążenie przewodu pokarmowego może wywołać biegunkę lub spowodować wchłanianie niedostatecznie strawionych cząsteczek białka, to zaś może prowadzić do zaostrzenia alergii.

To wywołuje alergie u dzieci!

Silnie alergizujące pokarmy, np.: mleko, soję, owoce cytrusowe, ryby, wprowadzaj po ukończeniu przez dziecko pierwszego roku życia (w porozumieniu z lekarzem). Podawanie jogurtów warto zacząć od produktów, zawierających tylko jego domieszkę, np. od deserków owocowo-jogurtowych. Unikaj kolorowych jogurtów owocowych, gdyż zawierają one także dodatkowe składniki, które mogą wywoływać uczulenie niezwiązane z alergią na mleko.

3. Jako pierwsze możesz podawać maluchowi potrawy ze słoiczków. Wybieraj te o jak najprostszym składzie, przygotowane specjalnie z myślą o małych alergikach, np. przecierane jabłka, jabłka z dynią, marchewkę z dynią, jarzynową zupkę-krem. Dzięki takim właśnie prostym, jedno- lub dwuskładnikowym posiłkom mamie będzie łatwo wyeliminować to, na co dziecko może być uczulone.

4. Rozszerzaj dietę swojego malucha, stopniowo wprowadzając do niej kolejne pokarmy w następującej kolejności: najpierw marchew, ziemniak, ryż, indyk, królik, jabłko, gruszka, morela, brzoskwinia, kukurydza. Rób to jednak zawsze w porozumieniu z lekarzem.

5. Warto wiedzieć, że stosunkowo rzadko uczulają: buraki, sałata, kapusta pekińska, szparagi, cukinia, oliwa z oliwek, cukier.

6. Nie wprowadzaj nowych produktów w czasie infekcji wirusowych (przeziębienie, biegunka) oraz w okresie trzech tygodni po infekcji.

7. Pamiętaj, że stosunkowo łatwo mogą uczulić jajka. Jeśli ktoś w rodzinie jest obciążony alergią, warto wstrzymać się z podawaniem ich dziecku, dopóki nie skończy ono ośmiu miesięcy (reakcje alergiczne najczęściej wywołuje białko, podawanie malcowi jajek zacznijmy więc od żółtka).

8. Wprowadzanie do jadłospisu dziecka przetworów zbożowych zaczynaj od ryżu. Uważaj na pszenicę, która wywołuje reakcje alergiczne częściej niż inne zboża.

9. Unikaj budyniów zawierających skrobię. Ma ona małą wartość odżywczą, a dzieci otrzymują jej wystarczająco dużo w przetworach zbożowych, np. kaszkach. Nie podawaj także maluchowi gotowych deserów zawierających żelatynę, bo znajduje się w nich dużo cukru.

Reklama

10. Przed podaniem dziecku gotowych przetworów z mięsa i warzyw upewnij się, że wcześniej próbowało ono już wszystkich składników pojedynczo (to pomoże Ci ustalić ewentualnego winowajcę reakcji alergicznej).

Reklama
Reklama
Reklama