Zajady u dziecka
AdobeStock
Zdrowie

Zajady u dzieci – dlaczego powstają, jak je leczyć, zdjęcia zajadów

Zajady u dzieci to dosyć częsta dolegliwość. Mogą pojawiać się tylko w jednym kąciku ust lub w obu kątach warg i bywają bardzo bolesne. Choć można im zapobiegać domowymi sposobami, to niekiedy trzeba udać się do lekarza.

Zajady to stan zapalny kącików ust, znany także jako zapalenie kątów ust lub kątowe zapalenie warg. Jak dochodzi do pojawienia się zajadów u dzieci? Na początku pęka przesuszona skóra w kącikach ust, a następnie pojawiają się drobne bąble wypełnione surowiczym płynem (czasem nawet krwią). Zajady są bolesnymi ranami, które trudno się goją. Sprawdź, czym smarować zajady u dziecka. 

Spis treści: 

Sennik: dziecko – znaczenie snów, w których pojawiają się dzieci

Zajady u dzieci – przyczyny

Pojawieniu się zajadów sprzyjają infekcje grzybicze i bakteryjne oraz antybiotykoterapia, która osłabia organizm. Zajady u dziecka mogą powstać także z powodu niedoboru witamin, między innymi witaminy B2, która razem z witaminą A odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych. Brakom tej witaminy może sprzyjać zła dieta. Witaminę B2 znajdziesz w mleku, serze, jajach, podrobach, czerwonym mięsie i rybach.

Zajady u dziecka
AdobeStock


Do przyczyn pojawiania się zajadów u dzieci należą także: 


Zajady u dzieci mogą być także objawem nadmiernego zmęczenia, stresu lub niedoboru odporności.

Zajady u dziecka
AdobeStock

Pękające kąciki ust u niemowlaka i rocznego dziecka są najczęściej spowodowane używaniem smoczków, częstym wkładaniem różnych przedmiotów do ust, nadmiernym ślinieniem się oraz ząbkowaniem

Po czym poznać zajady u dzieci?

Zajady u dzieci najłatwiej rozpoznać po zaczerwienieniu i bólu w jednym lub dwóch kątach warg. Z czasem powstaje nadżerka oraz liczne, drobne i bolesne pęknięcia, które utrudniają otwieranie ust. Objawy zwykle utrzymują się przez kilka dni. Warto wiedzieć, że jeżeli zajady u dzieci są wywołane infekcją o podłożu grzybiczym, to na ustach dziecka może pojawić się biały swędzący nalot, a następnie żywoczerwona nadżerka. Skuteczne leczenie nie powinno pozostawić blizn. 

Leczenie zajadów u dzieci

Leczenie zajadów u dziecka polega na łagodzeniu stanu zapalnego i stosowaniu środków przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych (najczęściej są to maści z antybiotykiem lub sterydem oraz produkty przeciwgrzybiczne, jak np. Clotrimazol czy Tribiotic).

Jeżeli zdefiniowana jest przyczyna powstawania zajadów, wówczas na podstawie badań krwi stosuje się np. suplementację żelaza w przypadku anemii, suplementację witaminami w przypadku ich niedoborów (zwykle są to witaminy A i B) czy prawidłową higienę jamy ustnej.

Domowe sposoby na zajady u dzieci

Co stosować na zajady u dziecka? Oto kilka domowych sposobów, które pomogą przeciwdziałać zajadom:

  • Dbaj o zdrową dietę dziecka. To najlepszy sposób przeciwdziałania zajadom. Urozmaicone menu powinno być bogate w owoce, warzywa i chude mięso. Produkty te mają dużo witamin (A, C, z grupy B) i żelaza, które chronią przed pojawieniem się zajadów.
  • Podawaj dziecku jogurty, jeśli wcześniej przyjmowało antybiotyki. Zawarte w nich bakterie wzmocnią odporność i zapobiegną pojawieniu się zajadów.
  • Pilnuj, by po posiłku dziecko wytarło buzię serwetką lub umyło ją wodą. Resztki jedzenia mogą powodować podrażnienia i pęknięcia skóry.
  • Jeśli zajady już się pojawią, smaruj usta tłustym kremem z witaminą A. Obserwuj dziecko. Uszkodzona skóra łatwo ulega zakażeniu drożdżakami lub bakteriami.
  • Przypilnuj, aby dziecko zawsze dokładnie myło ręce.
  • Ogranicz podawanie słodyczy, ponieważ sprzyjają rozwijaniu się nieprawidłowej flory bakteryjnej w organizmie.
  • Stosuj okłady z miodu – miód działa przeciwzapalnie.
  • Zrób okłady z aloesu lub ogórka – mają działanie regenerujące i przeciwzapalne.


Pamiętaj, że zaniedbanie leczenia zajadów może sprzyjać powstawaniu blizn. 

Uwaga! Jeśli zajady się nie goją, nie zwlekaj i idź z maluchem do lekarza. 

 

Zobacz także:
witamina D
Adobe Stock
Zdrowie
Witamina D – korzyści, normy dla dzieci dzieci i dorosłych, źródła witaminy D
O tym, że warto suplementować witaminę D, słyszał niemal każdy. Nie wszyscy jednak wiedzą, po co należy to robić, dlaczego witaminę D trzeba podawać małym dzieciom i z jakiego powodu powinni po nią sięgać również dorośli. Dlaczego witamina D jest tak ważna, w jakich dawkach jej potrzebujemy i gdzie można ją znaleźć, opowiada dietetyk kliniczny.

Witamina D odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu w zdrowiu organizmu człowieka. Z tego powodu jest podawana małym dzieciom już od chwili narodzin. Wyjaśniamy, czym dokładnie jest witamina D i jak należy dbać o jej odpowiedni poziom. Sprawdzamy też, jakie ma znaczenie w ochronie organizmu przed infekcjami – także przed zakażeniem koronawirusem. Wątpliwości rozwiewa  dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny , Czym jest witamina D? Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jako że jest w organizmie bardzo aktywna biologicznie, nazywana jest także prohormonem. W żywności występuje w dwóch formach chemicznych: jako witamina D2 – ergokalcyferol, pochodzenia roślinnego i D3 – cholekalcyferol, pochodzenia zwierzęcego. Cholekalcyferol powstaje także w skórze człowieka pod wpływem promieniowania słonecznego UVB. Dlaczego witamina D jest tak ważna w kontekście zdrowia dzieci i dorosłych? Witamina D reguluje przede wszystkim gospodarkę wapniowo-fosforanową. Jednak wysycenie organizmu witaminą D może mieć wpływ także na inne ważne funkcje, co jest aktualnie przedmiotem wielu badań naukowych. Wiemy natomiast, że niedobór witaminy D powoduje krzywicę u dzieci oraz przyspiesza i zaostrza osteopenię i osteoporozę u dorosłych – wylicza dr Hanna Stolińska. We wszystkich grupach wiekowych niedobór witaminy D może także wywoływać bóle kostne o różnym stopniu nasilenia i różnej lokalizacji (najczęściej podudzia i stóp) oraz zwiększać predyspozycję do występowania złamań kości. Niedobór witaminy D wiąże się także ze zwiększonym ryzykiem rozwoju typowych nowotworów, chorób autoimmunologicznych, nadciśnienia i chorób zakaźnych. Jakie są źródła witaminy D? Organizm człowieka czerpie witaminę D z trzech źródeł: syntezy skórnej, diety i preparatów, których znaczenie w pokryciu zapotrzebowania uzależnione jest od...

Witamina D
Fotolia
Żywienie
W jakich produktach jest witamina D? 
W jakich produktach znajdziemy witaminę D? Występuje w żywności w małych ilościach, głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Produkty bogate w witaminę D mogą znacząco zmniejszyć np. ryzyko cukrzycy ciążowej lub objawy alergii. Odpowiedni poziom tej witaminy może także łagodzić przebieg COVID-19!

Witamina D jest przede wszystkim wytwarzana w skórze pod wpływem słońca, ale ma ona także swoje źródła pokarmowe. Gdzie w jedzeniu znajdziemy witaminę D? Głównie w tłustych rybach morskich i nabiale. Dieta zapewnia jednak tylko ok. 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Produkty bogate w witaminę D Witaminę D znajdziesz w jedzeniu, ale bez odpowiedniej ekspozycji na słońce nie wystarczy to do pokrycia dziennego zapotrzebowanie. Najwięcej witaminy D znajdziesz w następujących produktach: tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, makrela) tran jajka (żółtko) wątróbka. Pamiętaj! Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlatego, żeby ją przyswoić z jedzenia, musisz spożywać je z tłuszczami.  W czym jest najwięcej witaminy D? Najwięcej witaminy D można znaleźć w tłustych rybach morskich . Najlepiej, by były przygotowane na parze lub pieczone, gdyż smażenie niszczy witaminę D. Które ryby warto wybierać? Najwięcej znajdziemy w świeżym węgorzu, śledziu w oleju, czy łososiu. Warto jeść także śledzie marynowane, sardynki, makrele, tuńczyka. Witamina D w tranie Tran to nic innego tylko płynny tłuszcz, który produkowany jest z wątroby dorsza lub innych ryb dorszowatych. Czasem pod tą nazwą może kryć się również tłuszcz pochodzący z innych gatunków ryb lub ssaków (produkuje się go np. z wątroby i tkanki tłuszczowej wielorybów). Źródło pochodzenia sprawia jednak, że ma on inny skład i właściwości niż tran tradycyjny. Pamiętaj, że stosowanie tranu u dzieci poniżej 3. roku życia trzeba zawsze konsultować z pediatrą. Tłuszcz rybi zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3 , ale również witaminy A i D. Te zaś gromadzą się w organizmie i łatwo je przedawkować. Jedzenie zawierające witaminę D Witaminę D w mniejszych ilościach znajdziesz również w:  żółtym serze...

Cebion wrzesień
Adobe Stock
Dieta
Jak wzbogacić dziecięce podwieczorki o witaminę C? Pokochasz te przepisy! [5 POMYSŁÓW]
Popołudniowa przekąska to niewielki posiłek, który ma wzmocnić nasze dziecko i dodać mu energii na resztę popołudnia. Dobrze, aby nie był słodki z powodu zawartości białego cukru, ale... kolorowy! Najlepiej jeśli będą to owoce lub warzywa, a podwieczorek dostarczy nie tylko sił, ale i zdrowia. Podpowiadamy, jak zadbać o to, by w daniach nie zabrakło królowej witamin – witaminy C! Warto w ten sposób wzbogacić dietę dziecka, jednak pamiętajmy, że w przypadku niedoborów to może nie wystarczać. Wtedy warto podać sprawdzony lek.

Warzywa i owoce to (oprócz aktywności fizycznej) podstawa Piramidy Zdrowego Żywienia 1 . Warto, aby pojawiały się często, nawet kilka razy dziennie – zarówno jako składniki posiłków, jak i jako przekąski 1 . Najlepiej przy okazji każdego posiłku… brzmi pysznie, prawda? Ale jak przekonać o tym... dziecko? Pomysły na niejadka Maluch zaciskający usta na widok brokułu to nie jest widok nietypowy. Istnieją jednak proste sposoby, by zachęcić dziecko do sięgania po owoce i warzywa. Przede wszystkim należy zadbać o to, by maluchy jak najwcześniej nabrały zdrowych nawyków żywieniowych . Pamiętaj, że dzieci naśladują dorosłych 2 – jeśli więc sama sięgasz po kawałki jabłka lub orzechy zamiast niezdrowe słodkości, pierwsza lekcja za tobą! Co jeszcze? Forma ma znaczenie 3 – staraj się więc podawać warzywa w ciekawy sposób, np. w formie kolorowych kanapek, różnorodnych kompozycji kolorystycznych czy… nadając im wyjątkowe nazwy. W końcu groszek będzie inaczej postrzegany, gdy na talerzu podasz „zielone perły z korali księżniczki”. Zachęcaj również dziecko do pomocy – zarówno podczas warzywnych zakupów, jak i w procesie przyrządzania jedzenia. Dla starszaka powodem do dumy może być samodzielne krojenie składników. Zwłaszcza w kolorowym fartuszku! Nie zaszkodzi również rodzinna wycieczka do ogródka, albo mini-warzywnik w domu. Gdy dziecko pozna proces dojrzewania roślin i samo zbierze plony – możliwe, że jego apetyt wzrośnie! Warto również powstrzymać się od wprowadzania tzw. słodkich przekąsek. Jeśli dziecko nie zna smaku słodyczy, to nie będzie się ich domagało. Ważna jest obecność w diecie pokarmów bogatych w witaminę C. Jej źródłem są owoce, głównie cytrusy, ale również truskawki, kiwi czy czarna porzeczka, oraz warzywa, takie jak pomidor czy natka pietruszki 4 . Bogatym źródłem witaminy C są...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach

Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19

Partner
Miasteczko Zmysłów 2
Małe dziecko

Odwiedź Miasteczko Zmysłów i poznaj jego atrakcje!

Partner
KINDER Niespodzianka WSCW
Rozwój dziecka

Poznaj świat emocji dziecka! Ruszyła akcja Widzę, Słyszę, Czuję, Wiem

Partner
Polecamy
Porady
ile dać na komunię
Święta i uroczystości

Ile dać na komunię w 2022: ile do koperty od gościa, dziadków, chrzestnej i chrzestnego

Maria Nielsen
Podróż kleszczowy
Poród naturalny

Poród kleszczowy: wskazania, powikłania, skutki dla matki i dziecka

Ewa Janczak-Cwil
co kupić na chrzest
Święta i uroczystości

Co kupić na chrzest? Prezenty praktyczne i pamiątkowe [GALERIA]

Joanna Biegaj
zapłodnienie
Starania o dziecko

Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia

Magdalena Drab
400 plus na żłobek
Aktualności

400 plus dla dziecka na żłobek: zasady, warunki, wniosek

Ewa Janczak-Cwil
Pierwsza komunia święta
Święta i uroczystości

Prezent na komunię: pomysły na prezenty modne i tradycyjne (lista)

Magdalena Drab
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży

Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem

Ewa Janczak-Cwil
Pieniądze na dziecko
Prawo i finanse

Świadczenia na dziecko: co przysługuje po urodzeniu dziecka 2022? [ZASIŁKI, ULGI]

Małgorzata Wódz
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu

Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?

Joanna Biegaj
plan porodu
Lekcja 2

Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku

Małgorzata Wódz
wyprawka dla noworodka wiosna
Noworodek

Wyprawka dla noworodka: wiosną to obowiązkowa lista! (ubranka i rzeczy do wózka)

Małgorzata Wódz
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży

Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?

Ewa Cwil
pozytywny test ciążowy
Ciąża

Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?

Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży

Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?

Małgorzata Wódz
jak ubrać dziecko na spacer
Pielęgnacja

Jak ubrać niemowlę i starsze dziecko na spacer, by nie było mu za zimno ani za gorąco?

Małgorzata Wódz
Pozycje wertyklane do porodu
Poród naturalny

Pozycje wertykalne do porodu: dlaczego warto rodzić w pozycji wertykalnej?

Dominika Bielas
wody płodowe
Przygotowania do porodu

Jak wyglądają wody płodowe? Jak je rozpoznać?

Beata Turska
9 miesięcy w 4 minuty: tak powstaje życie
Przebieg ciąży

Rozwój płodu tydzień po tygodniu – ten film wzruszy każdego!

Joanna Biegaj