
Zajady to stan zapalny kącików ust, znany także jako zapalenie kątów ust lub kątowe zapalenie warg. Jak dochodzi do pojawienia się zajadów u dzieci? Na początku pęka przesuszona skóra w kącikach ust, a następnie pojawiają się drobne bąble wypełnione surowiczym płynem (czasem nawet krwią). Zajady są bolesnymi ranami, które trudno się goją. Sprawdź, czym smarować zajady u dziecka.
Spis treści:
- Zajady u dzieci – przyczyny
- Po czym poznać zajady u dzieci?
- Leczenie zajadów u dzieci
- Domowe sposoby na zajady u dzieci
Zajady u dzieci – przyczyny
Pojawieniu się zajadów sprzyjają infekcje grzybicze i bakteryjne oraz antybiotykoterapia, która osłabia organizm. Zajady u dziecka mogą powstać także z powodu niedoboru witamin, między innymi witaminy B2, która razem z witaminą A odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych. Brakom tej witaminy może sprzyjać zła dieta. Witaminę B2 znajdziesz w mleku, serze, jajach, podrobach, czerwonym mięsie i rybach.
Do przyczyn pojawiania się zajadów u dzieci należą także:
- niedobór żelaza lub anemia (zwłaszcza jeśli zajady utrzymują się długo),
- cukrzyca typu 1,
- alergia na nikiel lub inne metale,
- atopowe zapalanie skóry,
- brak higieny jamy ustnej,
- aparat ortodontyczny,
- próchnica,
- wady zgryzu.
Zajady u dzieci mogą być także objawem nadmiernego zmęczenia, stresu lub niedoboru odporności.
Po czym poznać zajady u dzieci?
Zajady u dzieci najłatwiej rozpoznać po zaczerwienieniu i bólu w jednym lub dwóch kątach warg. Z czasem powstaje nadżerka oraz liczne, drobne i bolesne pęknięcia, które utrudniają otwieranie ust. Objawy zwykle utrzymują się przez kilka dni. Warto wiedzieć, że jeżeli zajady u dzieci są wywołane infekcją o podłożu grzybiczym, to na ustach dziecka może pojawić się biały swędzący nalot, a następnie żywoczerwona nadżerka. Skuteczne leczenie nie powinno pozostawić blizn.
Leczenie zajadów u dzieci
Leczenie zajadów u dziecka polega na łagodzeniu stanu zapalnego i stosowaniu środków przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych (najczęściej są to maści z antybiotykiem lub sterydem oraz produkty przeciwgrzybiczne, jak np. Clotrimazol czy Tribiotic).
Jeżeli zdefiniowana jest przyczyna powstawania zajadów, wówczas na podstawie badań krwi stosuje się np. suplementację żelaza w przypadku anemii, suplementację witaminami w przypadku ich niedoborów (zwykle są to witaminy A i B) czy prawidłową higienę jamy ustnej.
Domowe sposoby na zajady u dzieci
Co stosować na zajady u dziecka? Oto kilka domowych sposobów, które pomogą przeciwdziałać zajadom:
- Dbaj o zdrową dietę dziecka. To najlepszy sposób przeciwdziałania zajadom. Urozmaicone menu powinno być bogate w owoce, warzywa i chude mięso. Produkty te mają dużo witamin (A, C, z grupy B) i żelaza, które chronią przed pojawieniem się zajadów.
- Podawaj dziecku jogurty, jeśli wcześniej przyjmowało antybiotyki. Zawarte w nich bakterie wzmocnią odporność i zapobiegną pojawieniu się zajadów.
- Pilnuj, by po posiłku dziecko wytarło buzię serwetką lub umyło ją wodą. Resztki jedzenia mogą powodować podrażnienia i pęknięcia skóry.
- Jeśli zajady już się pojawią, smaruj usta tłustym kremem z witaminą A. Obserwuj dziecko. Uszkodzona skóra łatwo ulega zakażeniu drożdżakami lub bakteriami.
- Przypilnuj, aby dziecko zawsze dokładnie myło ręce.
- Ogranicz podawanie słodyczy, ponieważ sprzyjają rozwijaniu się nieprawidłowej flory bakteryjnej w organizmie.
- Stosuj okłady z miodu – miód działa przeciwzapalnie.
- Zrób okłady z aloesu lub ogórka – mają działanie regenerujące i przeciwzapalne.
Pamiętaj, że zaniedbanie leczenia zajadów może sprzyjać powstawaniu blizn.

Witamina D odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu w zdrowiu organizmu człowieka. Z tego powodu jest podawana małym dzieciom już od chwili narodzin. Wyjaśniamy, czym dokładnie jest witamina D i jak należy dbać o jej odpowiedni poziom. Sprawdzamy też, jakie ma znaczenie w ochronie organizmu przed infekcjami – także przed zakażeniem koronawirusem. Wątpliwości rozwiewa dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny , Czym jest witamina D? Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jako że jest w organizmie bardzo aktywna biologicznie, nazywana jest także prohormonem. W żywności występuje w dwóch formach chemicznych: jako witamina D2 – ergokalcyferol, pochodzenia roślinnego i D3 – cholekalcyferol, pochodzenia zwierzęcego. Cholekalcyferol powstaje także w skórze człowieka pod wpływem promieniowania słonecznego UVB. Dlaczego witamina D jest tak ważna w kontekście zdrowia dzieci i dorosłych? Witamina D reguluje przede wszystkim gospodarkę wapniowo-fosforanową. Jednak wysycenie organizmu witaminą D może mieć wpływ także na inne ważne funkcje, co jest aktualnie przedmiotem wielu badań naukowych. Wiemy natomiast, że niedobór witaminy D powoduje krzywicę u dzieci oraz przyspiesza i zaostrza osteopenię i osteoporozę u dorosłych – wylicza dr Hanna Stolińska. We wszystkich grupach wiekowych niedobór witaminy D może także wywoływać bóle kostne o różnym stopniu nasilenia i różnej lokalizacji (najczęściej podudzia i stóp) oraz zwiększać predyspozycję do występowania złamań kości. Niedobór witaminy D wiąże się także ze zwiększonym ryzykiem rozwoju typowych nowotworów, chorób autoimmunologicznych, nadciśnienia i chorób zakaźnych. Jakie są źródła witaminy D? Organizm człowieka czerpie witaminę D z trzech źródeł: syntezy skórnej, diety i preparatów, których znaczenie w pokryciu zapotrzebowania uzależnione jest od...

Witamina D jest przede wszystkim wytwarzana w skórze pod wpływem słońca, ale ma ona także swoje źródła pokarmowe. Gdzie w jedzeniu znajdziemy witaminę D? Głównie w tłustych rybach morskich i nabiale. Dieta zapewnia jednak tylko ok. 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Produkty bogate w witaminę D Witaminę D znajdziesz w jedzeniu, ale bez odpowiedniej ekspozycji na słońce nie wystarczy to do pokrycia dziennego zapotrzebowanie. Najwięcej witaminy D znajdziesz w następujących produktach: tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, makrela) tran jajka (żółtko) wątróbka. Pamiętaj! Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlatego, żeby ją przyswoić z jedzenia, musisz spożywać je z tłuszczami. W czym jest najwięcej witaminy D? Najwięcej witaminy D można znaleźć w tłustych rybach morskich . Najlepiej, by były przygotowane na parze lub pieczone, gdyż smażenie niszczy witaminę D. Które ryby warto wybierać? Najwięcej znajdziemy w świeżym węgorzu, śledziu w oleju, czy łososiu. Warto jeść także śledzie marynowane, sardynki, makrele, tuńczyka. Witamina D w tranie Tran to nic innego tylko płynny tłuszcz, który produkowany jest z wątroby dorsza lub innych ryb dorszowatych. Czasem pod tą nazwą może kryć się również tłuszcz pochodzący z innych gatunków ryb lub ssaków (produkuje się go np. z wątroby i tkanki tłuszczowej wielorybów). Źródło pochodzenia sprawia jednak, że ma on inny skład i właściwości niż tran tradycyjny. Pamiętaj, że stosowanie tranu u dzieci poniżej 3. roku życia trzeba zawsze konsultować z pediatrą. Tłuszcz rybi zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3 , ale również witaminy A i D. Te zaś gromadzą się w organizmie i łatwo je przedawkować. Jedzenie zawierające witaminę D Witaminę D w mniejszych ilościach znajdziesz również w: żółtym serze...

Warzywa i owoce to (oprócz aktywności fizycznej) podstawa Piramidy Zdrowego Żywienia 1 . Warto, aby pojawiały się często, nawet kilka razy dziennie – zarówno jako składniki posiłków, jak i jako przekąski 1 . Najlepiej przy okazji każdego posiłku… brzmi pysznie, prawda? Ale jak przekonać o tym... dziecko? Pomysły na niejadka Maluch zaciskający usta na widok brokułu to nie jest widok nietypowy. Istnieją jednak proste sposoby, by zachęcić dziecko do sięgania po owoce i warzywa. Przede wszystkim należy zadbać o to, by maluchy jak najwcześniej nabrały zdrowych nawyków żywieniowych . Pamiętaj, że dzieci naśladują dorosłych 2 – jeśli więc sama sięgasz po kawałki jabłka lub orzechy zamiast niezdrowe słodkości, pierwsza lekcja za tobą! Co jeszcze? Forma ma znaczenie 3 – staraj się więc podawać warzywa w ciekawy sposób, np. w formie kolorowych kanapek, różnorodnych kompozycji kolorystycznych czy… nadając im wyjątkowe nazwy. W końcu groszek będzie inaczej postrzegany, gdy na talerzu podasz „zielone perły z korali księżniczki”. Zachęcaj również dziecko do pomocy – zarówno podczas warzywnych zakupów, jak i w procesie przyrządzania jedzenia. Dla starszaka powodem do dumy może być samodzielne krojenie składników. Zwłaszcza w kolorowym fartuszku! Nie zaszkodzi również rodzinna wycieczka do ogródka, albo mini-warzywnik w domu. Gdy dziecko pozna proces dojrzewania roślin i samo zbierze plony – możliwe, że jego apetyt wzrośnie! Warto również powstrzymać się od wprowadzania tzw. słodkich przekąsek. Jeśli dziecko nie zna smaku słodyczy, to nie będzie się ich domagało. Ważna jest obecność w diecie pokarmów bogatych w witaminę C. Jej źródłem są owoce, głównie cytrusy, ale również truskawki, kiwi czy czarna porzeczka, oraz warzywa, takie jak pomidor czy natka pietruszki 4 . Bogatym źródłem witaminy C są...