Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
kobieta, zakupy, warzywa
Panthermedia
Żywienie

5 zasad zdrowego żywienia

Zdobywanie i szykowanie jedzenia nie jest w naszych czasach jakimś szczególnym wyzwaniem. Są przecież supermarkety i restauracje. Trudność jest inna: wybór. I to mądry. Bo nie wszystko, co ładnie wygląda, jest zdrowe.

Półki w sklepach uginają się od najróżniejszych przepięknie zapakowanych i zachęcająco wyglądających produktów. Wydaje się, że takie jedzenie jest wartościowe. Zresztą wzrok doskonale potrafi nas oszukiwać. Skoro coś pięknie wygląda – marchewka jest absolutnie pomarańczowa, sałata soczyście zielona, a szynka cudnie różowa – a do tego smakowicie pachnie, z pewnością jest też zdrowe… Tymczasem bywa różnie. Oto kilka zasad, którymi warto się kierować, by  zacząć jeść lepiej.

Zasada 1: Kupuj lokalnie
Najlepiej w osiedlowym warzywniaku, na lokalnym targu lub pobliskim bazarku. W takich miejscach raczej nie ma produktów wysoko przetworzonych, najczęściej przywożonych z odległych miejsc na świecie, a towar jest świeży. Jedzenie naturalne szybko się psuje, więc sprzedawca z pewnością dowozi je na bieżąco od lokalnych dostawców.

Zasada 2: Wybieraj jedzenie sezonowe
I najlepiej z naszej strefy klimatycznej. Tak jak robiono to tradycyjnie i do czego nasze organizmy są genetycznie przygotowane. Świeży czerwony dojrzały pomidor w styczniu powinien nas dziwić tak samo jak 15-stopniowy mróz w lipcu. A dzieje się tak raczej rzadko… Tymczasem np. wczesną wiosną normalne powinno być to, że jemy kiszone ogórki i kapustę, warzywa, które daje się naturalnie przechować przez zimę, i przetwory owocowe zrobione w sezonie, a latem, gdy dojrzewają świeże warzywa i owoce, możemy najeść się do woli malin, truskawek, fasolki, kalafiorów.

Zasada 3: Wyklucz produkty z długą listą składników
Wyznacz sobie jakiś limit, np. nie kupuję produktów, które na liście składników mają więcej niż pięć pozycji. A także tych, w których cukier (lub inna substancja słodząca) występuje wśród pierwszych trzech pozycji. Takie produkty są zwykle wysoko przetworzone, a zatem niezbyt wartościowe. Na przykład kakao rozpuszczalne dla dzieci zawiera jedynie 18 proc. naturalnego kakao, a jego głównym składnikiem jest… cukier (na liście składników występuje jako pierwszy!).

Zasada 4: Gotuj w domu
Będziesz dokładnie wiedziała, co jesz sama i twoja rodzina. Jeśli jesz poza domem, upewnij się, że ugotował to człowiek, a nie wyprodukowała fabryka. W wysoko przetworzonych produktach jest zbyt dużo niezdrowego tłuszczu, soli, cukru oraz mnóstwo składników dodatkowych. Producenci takiego jedzenia bardziej troszczą się o jego atrakcyjny wygląd i długi termin przydatności do spożycia niż o wartość odżywczą.

Zasada 5: Wyeliminuj udawane jedzenie
Naprawdę czytaj etykiety (namawiamy do tego do znudzenia) i wybieraj tylko takie produkty, których składniki potrafisz wyobrazić sobie w stanie surowym lub w środowisku naturalnym. Trudno wyobrazić sobie glutaminian sodu rosnący na grządce lub syrop glukozowo-fruktozowy zbierany przez pszczoły. Albo… znaleźć w lesie poziomki pachnące sztucznym aromatem, prawda? 

 

 

Czy wiesz, że...
…ziemniaki, zmieniają smak w zależności od sposobu, w jaki je przyrządzisz? Ugotowane w wodzie będą delikatniejsze (stracą też nieco witamin i składników mineralnych, które się wygotują), zaś smak gotowanych na parze będzie intensywniejszy. Najbardziej wyraziste w smaku będą natomiast ziemniaki pieczone.

 


Konsultacja: Anna Kłosińska, fizjolog żywienia pracuje w Activum Medicum – Instytucie Medycyny Naturalnej, autorka książek: „Zdrowa kuchnia dla małych i dużych dzieci”, „Przepisy Tosi i Franka, czyli jedz zdrowo od najmłodszych lat”.

 

 

 

 

Co jeść na diecie odchudzającej, aby nie podjadać?

Chipsy nie są dla dzieci
Fotolia
Żywienie
Co to są produkty wysoko przetworzone i dlaczego dzieci nie powinny ich jeść?
Choć termin „produkt wysoko przetworzony” słyszałaś pewnie wiele razy, także w kontekście jedzenia dla dzieci (żeby im go nie podawać), warto przyjrzeć mu się bliżej, by dobrze go zrozumieć. Jedzenie wysoko przetworzone jest wokół nas... Czy to dobrze? Sprawdź!

Chipsy czy gotowane ziemniaki, płatki śniadaniowe czy naturalne płatki owsiane, deser waniliowy czy naturalny jogurt bez cukru – które z nich wybrałabyś dla dziecka? Czujesz różnicę między produktem wysoko przetworzonym a naturalnym ? Przeczytaj, na czym ona polega. 1. Po co przetwarza się żywność? Ludzie od zawsze kwasili ogórki, smażyli powidła, wędzili ryby, wekowali warzywa. Wszystko po to, by przedłużyć trwałość świeżego jedzenia i zrobić zapasy na czas, gdy nie będzie ono dostępne. Poza tym niektóre techniki kulinarne, np. gotowanie, sprawiają, że jedzenie jest łatwiej strawne, bezpieczniejsze i dłużej nadaje się do spożycia. W naszych czasach jednak robienie dżemów czy kwaszenie ogórków to bardziej zabawa – łatwiej iść do sklepu i kupić jedzenie, które wyprodukowano w zakładzie spożywczym. Tylko czy jest ono wartościowe? Nie zawsze. 2. Jak produkują fabryki? Rozwój przemysłu spożywczego nastąpił, bo potrzeba było coraz większej ilości żywności, która nie psuła się szybko. Jej jakość była na drugim miejscu. Aby to osiągnąć, zaczęto dodawać do jedzenia różne substancje. Później zastosowano też środki, które nie tylko zwiększają trwałość, ale także poprawiają wygląd produktów , ich smak, zapach, konsystencję. Nie zawsze są to składniki naturalne. Producenci chętnie sięgają po te substancje, tzw. dodatkowe , bo ich używanie często obniża koszty produkcji. Ale muszą przestrzegać rygorystycznego prawa, a stosowanie ich musi mieć uzasadnienie technologiczne i nie może wprowadzać w błąd konsumenta. Prawo ściśle określa, jakie substancje mogą być dodawane, do jakich produktów, kiedy i w jakich ilościach. Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko? 5 najważniejszych zasad 3. Czy żywność wysoko przetworzona jest gorsza? Wysokie przetwarzanie żywności zwykle...

lizaki, słodycze
Panthermedia
Żywienie
Dlaczego cukier szkodzi dzieciom?
Czy wiesz, ile cukru dziennie w przeliczeniu na łyżeczki zjada twoje dziecko? Może się okazać, że dużo więcej niż ci się wydaje. Bo cukier jest dodawany do bardzo wielu produktów, które zjada twoje dziecko. A to wcale nie pozostaje bez znaczenia dla zdrowia dziecka.

Czytając w sklepie etykiety, sprawdzasz, czy j edzenie dla dziecka ma konserwanty. To bardzo dobrze. Ale czy patrzysz również na zawartość cukru w produktach ? Pewnie nieczęsto. A szkoda. Cukier na łyżeczki Czy dałabyś dziecku na drugie śniadanie cztery batoniki i nic więcej? Z pewnością nie. Ale kromka pełnoziarnistego chleba z kremem czekoladowym, szklanka napoju jabłkowego i owoc to nic złego. Niekoniecznie. Oczywiście maluch dostaje sporo składników odżywczych, ale także... kilka lub kilkanaście łyżeczek cukru . I to tylko w tym jednym posiłku! Tak naprawdę większość rodziców nie zdaje sobie sprawy, ile cukru jedzą ich dzieci . I to w produktach uważanych za zdrowe. Do nich także producenci często dodają cukier, żeby... lepiej smakowały dzieciom. Może się nawet zdarzyć, że twój kilkulatek zjada w ciągu dnia więcej cukru niż ty! Ono lubi słodki smak Większość dzieci uwielbia słodki smak . Dlaczego? Ostatnie badania dowiodły, że już w łonie mamy maleństwo odróżnia smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny. Rodzi się jednak z upodobaniem do słodkiego. A ponieważ coraz więcej produktów jest dosładzanych, dzieciaki od małego przyzwyczajają się do tego smaku i trudno jest im zaakceptować inne, np. kwaskowy smak świeżych owoców. Nie każdy cukier jest zły. Owoce, warzywa i mleko, oprócz innych cennych składników, zawierają naturalne cukry . Ale kilkulatki nie jedzą ich zbyt wiele. Natomiast supersłodkie przetworzone produkty to głównie źródło cukrów niepolecanych. Ich nadmiar zamieniany jest w organizmie w tłuszcz, który magazynowany jest w postaci tkanki tłuszczowej. Zobacz też: Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka? Cukier – wasz groźny wróg Przesłodzone jedzenie może być końcem prawidłowego jadłospisu twojego dziecka. Badacze z Uniwersytetu w Pensylwanii odkryli, że im więcej cukru miały dzieci w swojej diecie, tym mniej...

śmieciowe jedzenie
Fotolia
Karmienie
Dlaczego karmiąca mama nie powinna jeść produktów wysoko przetworzonych?
Produkty wysoko przetworzone, czyli zawierające substancje dodatkowe, w tym np. konserwanty, barwniki, są wszechobecne. Są one nawet w produktach dla dzieci. Czy są bezpieczne? Dlaczego lepiej, by karmiąca mama ich unikała?

Największe obawy budzi zwykle symbol E z cyfrą. Tymczasem w przemyśle spożywczym używa się około dwóch tysięcy tzw. substancji polepszających żywność. Substancji dodatkowych , które mają symbol E i numer, jest ponad 300. Co to jest jedzenie wysoko przetworzone? To żywność poddana obróbce przemysłowej i często zawiera substancje dodatkowe (np. konserwanty , polepszacze smaku, barwniki). Spożywanie jej w nadmiarze może mieć zły wpływ na zdrowie. Takie jedzenie zwykle zawiera też dużą ilość dodanego cukru, soli, często złej jakości tłuszczów, których i tak jest sporo w naszej diecie. Często są to tłuszcze typu trans, które zwiększają ryzyko chorób serca. Po co dodaje się do jedzenia substancje dodatkowe? Jedną z funkcji dodatków do żywności jest ułatwienie procesów technologicznych, co obniża koszty produkcji. Jednak stosowanie ich musi być uzasadnione i nie może wprowadzać w błąd kupującego – można ich użyć tylko tyle, by osiągnąć zamierzony efekt. Substancje te  producenci żywności dodają także m.in. po to, by uatrakcyjnić produkt i zachęcić do kupienia intensywną barwą, aromatem, apetycznym wyglądem i dobrym smakiem. Kolejną sprawą jest również przedłużenie jego trwałości. Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko? Czy konserwanty, barwniki i inne są szkodliwe? Substancje dodatkowe nie są szkodliwe, ale jeśli w diecie zostanie przekroczona bezpieczna ich ilość (o co nietrudno, gdy jest w niej dużo wysoko przetworzonych produktów), to wtedy mogą zaszkodzić. Te chemiczne dodatki przenikają też do pokarmu kobiecego, dlatego podczas laktacji lepiej unikać żywności wysoko przetworzonej . Warto pamiętać, że aby substancja została dopuszczona do stosowania w przemyśle spożywczym, musi być przebadana pod kątem bezpieczeństwa dla zdrowia. Na podstawie badań dla każdej ustala...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
kiedy wakacje
Aktualności
Kiedy wakacje w 2023 roku – początek i zakończenie, jak planować letni wypoczynek?
Ewa Janczak-Cwil
Opieka nad żoną po porodzie
Prawo i finanse
Opieka nad żoną po porodzie 2023: kto ma prawo do zwolnienia i na jak długo?
Joanna Biegaj
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak