owoce, kuchnia dla malca
Żywienie

Alfabet zimowych smaków

Gdy jest chłodno, chce się jeść. Zwłaszcza dania pachnące aromatycznymi przyprawami. Tej zimy twój maluch może poznać nowe smaki i zapachy.

Jeśli do zwyczajnych potraw dodasz odrobinę przypraw, orzechów, suszonych lub świeżych owoców, dania staną się oryginalne i niezwykłe. Lubisz ziemniaki zapiekane w śmietance? Zmień je w wykwintną potrawę, wzbogacając listę składników o odrobinę gałki muszkatołowej. Ryba straci nieprzyjemny zapach, gdy skropisz ją sokiem z pomarańczy. Jest tylko jedna zasada – przypraw używaj zawsze z umiarem!

A jak awokado
Już w starożytności uważano je za pokarm bogów i przypisywano czarodziejską moc. Zawiera sporo cennych nienasyconych tłuszczów omega-3, daje dużo energii. Ciemnozielona lśniąca skórka skrywa miąższ o lekko orzechowym smaku i jedwabistej konsystencji. Pokrojone możesz dodawać do sałatek albo kłaść na kanapce (skropić cytryną i leciutko posolić solą morską). Awokado nadaje się do jedzenia, gdy jest miękkie – twarde musi poleżeć, by dojrzeć.
Dla kogo: dzieci powyżej roku.

B jak banany
Są popularnym zimowym owocem, bo dostarczają mnóstwa energii. Można z nich przygotować doskonały deser, np. przekrojonego na pół i podduszonego na maśle banana polej roztopioną czekoladą (dla trzylatka).
Dla kogo: niemowlęta od 5. miesiąca (w przetworach), od 10. miesiąca (jako surowy owoc).

C jak cytryny
Niezastąpione do przyprawiania sałatek, marynat do mięsa i ryb, kremów, ciast, napojów. Zimą lepiej smakuje herbata z cytryną. Dziecku możesz przygotować ciepłą lemoniadę.
Dla kogo: dzieci od 11–12. miesiąca (jako dodatek do potraw).

F jak figi
Kojarzą się z Bożym Narodzeniem, bo wchodzą w skład bakalii. Dodaje się je do keksu, a także (po namoczeniu) do sałatek owocowych. Na pyszną kolację nadają się doskonale świeże figi (połówki) zapiekane (10 minut) z serkiem kozim. Możesz je owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej.
Dla kogo: dzieci od 4. roku (surowe), od 5. roku (całe suszone figi).

G jak gałka muszkatołowa
Pasztet bez niej się nie liczy. Oprócz cynamonu i goździków wchodzi w skład przyprawy do piernika. Należy ścierać ją na drobnej metalowej tarce i używać zaledwie parę szczypt.
Dla kogo: dzieci od 2. roku (odrobina gałki w potrawach).

I jak imbir
Ma korzenny, nieco cytrynowy, a zarazem pikantny smak i aromat. Wchodzi w skład mieszanki do piernika, odrobinę można dodać do pasztetu. Świeży, ożywia smak potraw z ryb, sosów oraz sałatek owocowych.
Dla kogo: dzieci od 2. roku (w potrawach).

K jak kminek
Niezbędny do dań z kwaszonej kapusty, pasuje do zupy ogórkowej. Podkreśla smak duszonych mięs, paluszków z kruchego (francuskiego) ciasta.
Dla kogo: dzieci od 2. roku (mielony), od 3. roku (całe nasionka).

L jak liczi
Inaczej śliwka chińska. Pod kruchą kolczastą skórką (trzeba zdjąć ją palcami) jest jadalny słodki, soczysty miąższ. Polecamy je na surowo.
Dla kogo: dzieci od 3–4. roku.

O jak orzechy
Włoskie, laskowe, nerkowce oraz migdały w polskiej tradycji są symbolem szczęścia, a ich obecność na wigilijnym stole przynosi pomyślność całemu domowi. Zawierają cenne tłuszcze, dają uczucie sytości. Mielone lub krojone dodaj do keksu, tortów, sałatek (selerowej), całe do mięs (kurczaka), ryb (karp w płatkach migdałów), warzyw na ciepło (tarta ze szpinakiem i płatkami migdałowymi).
Dla kogo: dzieci po 2. roku (mielone), powyżej 3. roku (całe).

Przewożenie dziecka w foteliku – wszystko, co musicie wiedzieć (rady eksperta)

dziecko, chinka, kuchnia, pałeczki
Żywienie
9 egzotycznych przyprawy dla małego dziecka
Lato dobiegło końca, a wraz z nim wakacyjne wojaże. Aromatyczne przyprawy pozwolą zatrzymać wakacyjną atmosferę na dłużej. Zobacz, jakich przypraw możesz używać w danich dla dziecka.

Egzotycznych przypraw jest tak wiele, że szkoda ich nie używać. Pamiętaj jednak, że w przypadku maluchów trzeba być ostrożnym. Dzieciom w pierwszym roku życia za przyprawę wystarczy drobno posiekana natka pietruszki, koperek czy szczypiorek w zupce. W 2–3. roku życia możesz pozwolić sobie na więcej przyprawowej fantazji na dziecięcym talerzyku, ale pamiętaj – wystarczy odrobina, by danie nabrało charakteru. Zbyt intensywny smak może nie przypaść dziecku do gustu. 1. Kurkuma Podobnie jak szafran nadaje potrawom piękny żółty kolor, ale jest od niego tańsza. Otrzymuje się ją z kłączy rośliny, które najpierw gotuje się lub parzy, a później suszy i proszkuje. Kurkuma nie tylko barwi potrawę, nadaje jej też lekko pieprzowy zapach i delikatnie ostry smak, podobny nieco do imbiru. Jak używać : dodatek do zup, sałatek, ryżu, omletów, jajek. To ciekawe: kurkuma ma właściwości przeciwzapalne. Wykorzystuje się ją w kosmetyce, np. w kremach, maseczkach. 2. Szafran Najdroższa z przypraw. Ma trwały zapach i gorzkawy smak. Otrzymywany jest z ususzonych znamion specjalnej odmiany krokusów. Ze 150 tys. kwiatów otrzymuje się tylko 1 kg przyprawy. Jak używać: do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu i ciast. To ciekawe: przez wiele wieków szafranu używano do barwienia tkanin. 3. Imbir  Najlepszy pochodzi z plantacji na Jamajce. Jako przyprawy używa się kłączy rośliny – mogą być zarówno świeże, jak i sproszkowane. Ma silny aromat z odświeżającą nieco słodkawą nutą, ale w smaku jest palący i gorzkawy. Zawdzięcza to dużej ilości olejków eterycznych. Jak używać: do zup, pieczonego mięsa i ryżu, jajek, deserów, kompotów. Stosuje się go też do domowych wypieków, np. pierników i innych ciast. To ciekawe: imbir ma działanie rozgrzewające, korzystnie wpływa na trawienie. 4. Goździki  To pąki kwiatu...

miska, zioła
Żywienie
W kwestii smaku
Czy maluchom przyprawiać dania? Dlaczego nie stosować kostek rosołowych? Przeczytaj!

Potrawy dla dzieci można także przyprawiać chrzanem, kminkiem, imbirem, gałką muszkatołową, anyżkiem, goździkami, liściem laurowym... Wymieniać można naprawdę długo. Wybór zależy od upodobań kulinarnych samego malca. Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw . Przygotowując jedzenie dla dziecka, bądź jednak ostrożna – nie wszystkie mu służą. Na przykład taka sól... Na paluszkach i orzeszkach, dodawana do zupy, jajecznicy, sypana na pomidora... Tu szczypta, tam szczypta – można z tego usypać sporą górkę. Do słonego smaku łatwo się przyzwyczaić. W efekcie solimy o wiele za dużo. Z rozpędu sypiemy sól także do potraw przygotowywanych dla najmłodszych, tymczasem maluchy nie powinny jeść przyprawionych nią dań. Zapotrzebowanie na sód ( sól to chlorek sodu ) jest niewielkie. Maluch potrzebuje około trzech miligramów sodu na każdy kilogram ciała. A że ten pierwiastek jest w rozmaitych produktach: chlebie, serze żółtym, maśle, wędlinach itd., na ogół dziecko i tak dostaje go więcej, niż powinno. Co zamiast soli Czym w takim razie przyprawiać potrawy dla dzieci? Na przykład... niczym. To prawda, że przyprawy dodają smaku, ale czasem także go tłumią. Nie wierzysz? Usmaż na maśle jajecznicę i nie dodawaj do niej niczego. Prawda, że jest pyszna i delikatna? Pamiętaj, że dla maluszka każdy smak (nawet gotowanej marchewki) to nowość. Jeśli boisz się, że pozbawione przypraw potrawy będę mdłe, tak dobierz składniki, aby potrawa stała się bardziej wyrazista. Gotowana marchewka ma słodkawy smak, a więc zupka z jej przewagą także będzie taka. A zupa ogórkowa będzie słona jak ogórki kiszone, z których się ją robi. Zioła Po pierwsze: pietruszka. Wzmacnia i poprawia wygląd włosów. Po drugie: koper. Jest znany ze swoich właściwości wiatropędnych. Obu ziół możesz dodawać do surówek, zup, potraw z warzyw i mięsa (np. pulpetów). Pomyśl...

przyprawy, kuchnia
Dieta
Jakie przyprawy dla dziecka
Najczęściej używamy soli. Tymczasem potrawy dla dziecka znacznie lepiej przyprawiać świeżymi ziołami, miodem, wanilią...

Sól sypana do zupy, na pomidorek, do jajecznicy... I kończy się tak, że malec je więcej soli, niż powinien. Czym zatem przyprawiać potrawy dla dzieci? Bazylia Zapobiega wzdęciom , działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Pasuje niemal do wszystkiego: mięsa, ryb, duszonych warzyw, sałatek. Cynamon Poprawia trawienie, zwiększa apetyt . Działa przeciwbiegunkowo i obniża poziom glukozy we krwi. Cynamon można dodawać m.in. do ryżu, jabłek, klusek, dżemów. Czosnek Działa bakteriobójczo . Można dodawać go do twarożku, sałatek, mięsa, warzyw albo natrzeć nim grzanki. Dla młodszego dziecka lepszy jest czosnek w potrawach gotowanych – co prawda traci wtedy część cennych substancji, ale jest łagodniejszy dla brzuszka. Majeranek Przede wszystkim warto go dosypać do dań wzdymających i wywołujących gazy . Wspaniale smakuje w najzwyklejszej kartoflance, można go również dodawać do mięsa, sosów, zup, dań z grochu. Majeranek pasuje do tych samych potraw, do których często dodajemy tymianek. Natka i koper Mają mnóstwo cennych witamin i mikroelementów. Pietruszka wzmacnia włosy i poprawia ich wygląd, nasiona kopru są znane ze swoich właściwości wiatropędnych. Pietruszki i koperku można używać na różne sposoby: dodawać do surówek, sałatek, zup, potraw z warzyw i mięsa. Pieprz, papryka Pieprz, papryka nadają potrawom pikantny smak. Pamiętaj jednak, że takie ostre przyprawy mogą drażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego , dlatego dosypuj ich dosłownie szczyptę. Miód Zawiera enzymy, które utrudniają życie drobnoustrojom. Jest wyjątkowo szybko przyswajalny i łatwostrawny. Ale ma jedną wadę: często wywołuje alergie . Wanilia Działa pobudzająco i poprawia nastrój . Jest idealnym dodatkiem do ciast, ciasteczek, lodów, kaszek. Ale nie tylko: przyprawia się nią także ryby czy mięsa. Wanilia może przekonać niejadka do zjedzenia...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Partner
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Partner
Polecamy
Porady
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
ukraińskie imiona
Imiona
Ukraińskie imiona: męskie i żeńskie + tłumaczenie imion ukraińskich
Joanna Biegaj
cytaty na urodziny
Cytaty i przysłowia
Mądre i piękne cytaty na urodziny –​ 22 sentencje urodzinowe
Joanna Biegaj
Ile dać na Chrzest?
Święta i uroczystości
Ile wypada dać na chrzciny w 2022 roku? – kwoty dla rodziny, chrzestnych i gości
Luiza Słuszniak
gdzie nad morze z dzieckiem
new badge ranking small
Niemowlę
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Hanna Szczesiak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki (urlop na dziecko) – wszystko, co trzeba wiedzieć o nowym urlopie
Joanna Biegaj
pesel po 2000
Prawo i finanse
PESEL po 2000 - zasady jego ustalania
Agnieszka Majchrzak
hiszpańskie imiona
Imiona
Najczęściej nadawane hiszpańskie imiona - ich znaczenie oraz polskie odpowiedniki
Joanna Biegaj
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Urlop ojcowski
Prawo i finanse
Urlop ojcowski 2022: ile dni, ile płatny, wniosek, dokumenty
Magdalena Drab
przedmioty w 4 klasie
Aktualności
Jakie są przedmioty w 4 klasie szkoły podstawowej w roku szkolnym 2022/2023? [LISTA]
Ewa Janczak-Cwil
300 plus
Prawo i finanse
300 plus 2022 – dla kogo, kiedy składać wniosek?
Małgorzata Wódz
na komary dla niemowląt
Zdrowie
Co na komary dla niemowląt: co wolno stosować, czego unikać?
Ewa Janczak-Cwil
urwany kleszcz
Zdrowie
Urwany kleszcz: czy usuwać główkę kleszcza, gdy dojdzie do jej oderwania?
Ewa Janczak-Cwil
Bon turystyczn atrakcje dla dzieci
Czas wolny
Bon turystyczny – atrakcje dla dzieci, za które można płacić bonem
Ewa Janczak-Cwil
300 plus dla zerówki 2021
Aktualności
300 plus dla zerówki w 2022 roku – czy Dobry Start obejmuje sześciolatki?
Joanna Biegaj
rekrutacja do liceum
Wychowanie
Jak wygląda rekrutacja do liceum 2022/2023? Jak dostać się do dobrego liceum?
Joanna Biegaj