
Zadbaj, by w diecie malucha znalazła się odpowiednia ilość mleka. Zawiera ono przede wszystkim wapń, który wraz z witaminą D jest niezbędny do budowy mocnych kości i zębów. Ma też białka, których ludzki organizm nie potrafi sam wytworzyć. Służą one do budowy nowych tkanek – mięśni i kości. Zbudowane są z nich też hormony i ciała odpornościowe. Laktoza, czyli cukier mleczny, jest zaś dla dziecka źródłem energii. Ułatwia wchłanianie wapnia i jest niezbędna do rozwoju pożytecznych bakterii w jelicie grubym, które m.in. zapobiegają zaparciom.
Pyszności na życzenie
W drugim roku życia i później twoje dziecko powinno dostawać dwie szklanki mleka dziennie! Ale prawda jest taka, że maluch nie wypije tej ilości na raz – zresztą nie byłoby to wskazane. Musisz więc sprytnie zaplanować jego menu. Mleko lub jego przetwory mogą być bowiem składnikiem niemal każdego posiłku. Urozmaicając jadłospis i podając je w różnych postaciach, sprawisz, że twoje dziecko będzie je jeść z apetytem.
- Śniadanie – możesz podać zupę mleczną ugotowaną na zwykłym mleku krowim, np. płatki owsiane, kaszkę mannę, lane kluseczki. Sprawdzą się też gotowe kaszki z mlekiem modyfikowanym – wystarczy rozprowadzić je ciepłą wodą. Dziecko może też pić kakao lub kawę zbożową na mleku zwykłym albo mleko modyfikowane smakowe, np. waniliowe lub czekoladowe.
- Obiadek – mlekiem, śmietanką lub jogurtem możesz zabielać zupki, które przygotowujesz dla malucha na obiad, np. ogórkową czy pomidorową. Jeśli zupa była treściwa, z mięsem, na drugie danie malec nie musi jeść mięsa. Dzieci uwielbiają naleśniki z białym serem i truskawkowym sosem, leniwe pierożki.
- Podwieczorek – przygotowuj deserki na bazie modyfikowanego lub słodkiego mleka. Może to być budyń, galaretka mleczna, a nawet jogurt z sezonowymi świeżymi owocami. Gotowe jogurtowe deserki ze słoiczków to też dobre rozwiązanie, zwłaszcza gdy wychodzicie z domu lub nie masz akurat czasu na przygotowanie domowego podwieczorku.
- Kolacja – oprócz kanapki podaj maluchowi koktajl owocowy na bazie kefiru lub jogurtu. Na kolację możesz też zrobić kaszkę na mleku. I nie zapominaj o żółtym serze – ma dużo białka i wapnia. Na kolację (podobnie jak na śniadanie) świetny jest też domowy twarożek z kwaśnego mleka – gdy dodasz do niego szczypiorek i drobno pokrojone rzodkiewki, będzie pyszny.