
Miód
Syrop klonowy
Brązowy cukier
Ksylitol
Syrop z agawy
Stewia
Zobacz też: 5 pomysłów na szybkie i zdrowe desery dla dziecka
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'; min-height: 19.0px} Produkty, które naturalnie zawierają cukier, mają jednak także inne cenne składniki (witaminy, minerały, błonnik). Właśnie dlatego najlepiej jeść produkty naturalnie słodkie (np. owoce, także suszone). Można też używać naturalnie słodkich zamienników cukru, jednak niemowlęta od początku warto przyzwyczajać do naturalnego smaku produktów bez dosładzania. Dlaczego nadmiar cukru nie jest korzystny? Nadmiar cukru jest odpowiedzialny za wiele chorób: otyłość i związane z nią choroby (m.in. cukrzycę, choroby układu krążenia). Ma zły wpływ na stan zębów, bo ułatwia rozwój próchnicy , będąc pożywką dla drobnoustrojów, i obniża odporność organizmu. Duża ilość cukru i słodyczy w diecie może też pośrednio prowadzić do niedoborów w organizmie ważnych składników. Nadmiar słodyczy, zwłaszcza spożywanych przed lub w porze posiłku, może również powodować, że dziecka odmawia zjedzenia racjonalnego posiłku, a to pośrednio może zubażać jego dietę w ważne dla rozwoju witaminy i składniki mineralne. Właśnie już u niemowląt należy kształtować zdrowe nawyki żywieniowe, przyzwyczajając je do naturalnego smaku jedzenia i nie podając im produktów wysokoprzetworzonych. Zrób quiz: Co ty wiesz o cukrze? Czy cukier jest tylko w słodyczach? Nie. Cukier jest w większości gotowych produktów , które kupujesz, także tych niby niesłodkich, np. ketchupie, sosach, płatkach śniadaniowych, rozpuszczalnym kakao, herbatkach granulowanych , jogurtach czy napojach. Jeśli cukier występuje na liście składników na jednym z pierwszych trzech miejsc, to znaczy, że jest go w produkcie naprawdę dużo. Zrezygnuj z kupna takiego produktu. Co zamiast cukru? Słodkość pochodzącą z białego cukru można...
Nie wszystkie produkty, które nadają się dla dorosłych, można dawać do jedzenia małym dzieciom . Nie tylko dlatego, że ich układ pokarmowy jest jeszcze niedojrzały i to, co dorosłemu nie zaszkodzi, u dziecka może być przyczyną kłopotów. Niekorzystne składniki mogą się też kumulować w organizmie dziecka i być przyczyną problemów w przyszłości. Miód Miód składa się głównie z cukrów, ale zawiera też korzystne składniki w przeciwieństwie do oczyszczonego białego cukru . Jest w nim trochę składników mineralnych i witamin, zawiera kwasy organiczne, które nadają mu właściwości hamujące rozwój bakterii, dlatego mówi się, że działa jak naturalny antybiotyk . Dzieci mogą jeść miód już po skończeniu 1. roku życia –wcześniej lepiej nie, bo zawiera on pyłki roślin, może więc wywołać biegunkę lub alergię. Zobacz też: Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka? Czarna herbata Dzieci nie powinny pić czarnej herbaty , bo zawiera sporo teiny, która działa pobudzająco, a także utrudnia przyswajanie witaminy C, żelaza i wapnia. Podobnie działają herbaty zielona, czerwona czy biała. Dla dzieci najlepiej wybierać naturalne herbatki owocowe lub ziołowe. Mogą być tzw. ekspresowe, w torebkach, ale możesz też kupić susz owocowy i po zaparzeniu po prostu przecedzić napar do kubeczka. Zwróć uwagę na etykietę – czasem na opakowaniu jest napisane „herbata owocowa”, a w składzie jest czarna herbata. Unikaj herbatek aromatyzowanych . Najlepiej, by w składzie był tylko susz z owoców lub ziół. Po zaparzeniu możesz podawać ją również na zimno. Czekolada Trochę kakao znajduje się w niektórych gotowych kaszkach dla niemowląt. Jednak kawałeczek czekolady możesz zaproponować dopiero półtorarocznemu dziecku. Czekolada to najwartościowszy łakoć, m.in. dlatego że zawiera żelazo, magnez, a mleczna także wapń. Jednak...
Dawniej kasze robiono głównie z ziaren orkiszu (rodzaj pszenicy), dzikiego jęczmienia oraz prosa. Dziś kasze powstają przede wszystkim z jęczmienia, prosa, pszenicy, gryki, owsa, kukurydzy. Ziarna są obłuszczane, polerowane, a także łamane czy mielone. W zależności od tego, na jakim etapie zatrzyma się ich obróbka, powstają kasze grube , średnie lub drobne. Zobacz, dlaczego warto, by karmiąca mama jadła kasze. Co dobrego w kaszach? Ziarna, z których powstają kasze, są mało przetworzone, dzięki temu zachowują większość swoich naturalnych wartości odżywczych . Kasze zawierają sporo błonnika , który reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom. Witaminy, szczególnie z grupy B, które ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz dobrze wpływają na stan włosów. Zaś witamina PP (niacyna), której szczególnie dużo jest w kaszach jęczmiennych, ma duże znaczenie w procesach krwiotwórczych, zapobiegając anemii (to ważne dla karmiącej mamy ). Przyczynia się też do poprawy kondycji skóry. Kasze zawierają też składniki mineralne: fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Są dobrym źródłem białka roślinnego. Jakie kasze wybierać? Choć kasze przechodzą dość skomplikowane procesy produkcyjne, to wciąż zachowują większość swoich wartości odżywczych. W przypadku kasz gruboziarnistych (gryczana, pęczak, jaglana ) ziarna są oczyszczane z łusek i polerowane, a drobniejszych rodzajów – dodatkowo łamane (mazurska, wiejska, perłowa, krakowska). Z najdrobniej zmielonych ziaren uzyskuje się kaszę mannę, kukurydzianą. Ponieważ w zbożach najwięcej substancji odżywczych znajduje się w zarodkach ziaren i tuż po łupiną, to wynika z tego, że najzdrowsze są kasze grube o najmniej rozdrobnionych ziarnach. Jaglana – powstaje z prosa, bogata w witaminy z grupy B, E, magnez , potas, fosfor, mangan, cynk i żelaza. Zawiera lecytynę...