
Aronia (z łac . Aronia melanocarpa ) to owoc, z którego można przygotować niezwykle szeroki wybór przetworów na zimowe wieczory. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa – wykazuje wiele właściwości leczniczych. Zobacz, co można z niej zrobić. Nie jest to wcale trudne, przekonaj się! Właściwości aronii Aronia, ze swoim specyficznym, nieco cierpkim smakiem bywa niedoceniana w naszym kraju. To duży błąd, gdyż jej właściwości prozdrowotne są ogromne i uważana jest za jedno z najzdrowszych owoców świata. Pomaga w leczeniu: nadciśnienia , wysokiego cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni przed bakteriami, wirusami i grzybami, rakiem, miażdżycą. Zawiera dużo: witamin (C, E, PP, B1, B2 i B6), kwasu foliowego , soli mineralnych, makro i mikroelementów ( żelaza, wapnia , miedzi, manganu, jodu, boru), przeciwutleniaczy (pomagają zwalczać wolne rodniki, zmniejszając ryzyko powstania komórek rakowych), Zawarte w aronii bioflawonoidy - rutyna i antocyjany - pozytywnie wpływają na: oczy (usprawniają pracę naczynek krwionośnych w oku, chroniąc przed zaćmą, jaskrą i innymi chorobami wzroku), odporność organizmu (mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antyzapalne), wygląd skóry. Aronia polecana jest dla osób pracujących przed komputerem – jej owoce niwelują szkodliwe skutki promieniowania z monitorów. Czy można jeść przetwory z aronii w ciąży? Przetwory z aronii, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne mogą spożywać kobiety w ciąży. Ale w umiarkowanych ilościach , ze względu na dodawany do nich cukier. Przyszłe mamy muszą uważać na słodzone produkty, gdyż ich spożycie może przyczynić się do rozwoju cukrzycy ciążowej . W trakcie karmienia piersią nie ma przeciwwskazań do spożywania przetworów z aronii. Przetwory z aronii dobre...