11 pytań o tłuszcze w diecie dziecka
Dieta całej rodziny powinna zawierać odpowiednie ilości tłuszczu, zwłaszcza tego dobrego. Bo jest on niezbędny dla zdrowia i prawidłowego rozwoju dziecka. No tak... tylko który tłuszcz jest dobry?
Dieta bez tłuszczu wcale nie jest zdrowa. Zresztą tak naprawdę nie ma takiej, bo tłuszcze znajdują się nawet w pomidorach czy jabłkach (choć w śladowych ilościach). Tłuszcze są ważnym źródłem energii, dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pomagają we wchłanianiu witamin w nich rozpuszczalnych, czyli A, D, E i K. Kwasy tłuszczowe biorą udział w procesie budowy komórek – dlatego są tak potrzebne dzieciom w okresie szybkiego wzrostu. To składniki budujące rdzeń kręgowy i mózg, które w 60% składają się właśnie z tłuszczu, a każde włókno nerwowe otoczone jest tłuszczową osłonką . Mają wpływ na stan skóry, ostrość wzroku, krzepliwość krwi i zapewniają prawidłową budowę hormonów, a także chronią organizm przed utratą ciepła. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. LC-PUFA) pozytywnie wpływają na rozwój intelektualny dziecka . Dzieci do trzeciego roku życia powinny otrzymywać z tłuszczu do 41% energii dziennie, starsze już nieco mniej.
1. Jaki tłuszcz dodawać do zupek dla dzieci?
Dodawaj świeże masło, oliwę z oliwek (najlepiej extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia) lub olej rzepakowy bezerukowy . Zawierają najkorzystniejsze kwasy tłuszczowe. Wystarczy łyżeczka któregoś z nich na porcję zupki. Należy dodać tłuszcz , gdy zupka jest już ugotowana (dla najmłodszych także zmiksowana). Niemowlętom do 7–8. miesiąca życia po dodaniu masła, oliwy lub oleju zupkę należy krótko zagotować. Potem wystarczy tylko ostudzić ją do odpowiedniej temperatury i podać.
Zobacz też: Masło, margaryna czy oliwa? 7 ważnych faktów o tłuszczach dla dziecka
2. Czym smarować kanapki?
Dzieciom do trzeciego roku życia chleb smaruj masłem . Starsze dzieci mogą jeść też margaryny dobrej jakości, czyli tzw. miękkie, które łatwo jest rozsmarować. Nie nakładaj grubej warstwy – wystarczy cienko posmarować...