


Mleko mamy
Od urodzenia – przynajmniej do skończenia przez niemowlę 6. miesiąca życia

Olej lub masło
Dzieci karmione mieszanką – po 5. miesiącu, dzieci na piersi – po 6. miesiącu

Jajka
Żółtko – po 6. miesiącu życia, całe jajko – po 10. miesiącu życia

Chude mięsa
Dzieci karmione mieszanką – po 5. miesiącu, dzieci na piersi – po 6. miesiącu

Ryby morskie
Dzieci karmione mieszanką – po 5. miesiącu, dzieci na piersi – po 6. miesiącu

Nabiał
Po 10. miesiącu życia



Czerwone mięso to bardzo dobre źródło energii dla ludzkiego organizmu, zarówno dziecka, jak i dorosłego. Jest bogate w witaminy z grupy B, w dobrze przyswajalne żelazo oraz cynk i fosfor. A jednak od lat jest na celowniku strażników zdrowej diety, którzy biją na alarm, że jego nadmierne spożycie (powyżej pół kilograma tygodniowo) może przyczyniać się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, otyłości. Najnowsze badania naukowców kanadyjskich i z polskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum poddają w wątpliwość jego szkodliwość. Jedzenia czerwonego mięsa nie szkodzi Zmniejszenie konsumpcji czerwonego mięsa lub przetworzonego mięsa przynosi małe lub nie przynosi żadnych korzyści zdrowotnych - orzekła grupa międzynarodowych naukowców z kanadyjskich uniwersytetów Dalhousie i McMaster oraz ośrodka Cochrane, który działa w ramach Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum. Efekt ich badań opublikowano w wysoko cenionym czasopiśmie „Annals of Internal Medicine" wraz z nowymi wytycznymi dotyczącymi spożycia czerwonego mięsa. Na podstawie tych danych zespół ekspertów z siedmiu krajów wydał zalecenie, że większość osób może kontynuować spożycie tego rodzaju mięsa na dotychczasowym poziomie. Ograniczanie jedzenie mięsa nie poprawia wyników zdrowia W publikacji podkreślono, że międzynarodowy zespół naukowców przeprowadził serię bardzo dokładnych analiz. Na podstawie 12 badań obejmujących około 54 tys. osób badacze „ nie stwierdzili istotnego ani znaczącego związku" między spożyciem mięsa a ryzykiem chorób serca, cukrzycy lub nowotworu. Okazało się, że ograniczenie spożycia tego rodzaju mięsa nie zmniejsza w znaczny sposób ryzyka powstania tych chorób. U osób, które spożywały o trzy porcje mniej czerwonego lub przetworzonego mięsa na tydzień, naukowcy stwierdzili bardzo małe zmniejszenie ryzyka wyżej...