Składniki na 4 porcje:
1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 opakowanie (40 dag) mrożonych owoców jagodowych
- 3 łyżeczki żelatyny
- wiórki czekoladowe
- listki mięty do dekoracji

Reklama

Sposób wykonania:
1. Galaretkę cytrynową wsyp do miski. Zalej 1 szklanką wrzątku. Mieszaj, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostudzenia. Od czasu do czasu mieszaj.
2. Żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Mleko zagotuj, lekko ostudź i gorącym (nie wrzącym, bo żółtka się zetną) stopniowo zalewaj żółtka, nie przerywając miksowania. Ostudź i zmiksuj z zastygającą galaretką cytrynową.
3. Mrożone owoce wsyp do garnka, podlej połową szklanki wody, dodaj 2 łyżki cukru, zagotuj. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku, dodaj do owoców, wymieszaj. Owoce odstaw do ostudzenia.
4. Do dużych pucharków wlej galaretkę mleczną do połowy wysokości. Odstaw do lodówki do zastygnięcia. Na zastudzoną warstwę mlecznej galaretki wlej galaretkę z owocami. Odstaw do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem posyp wiórkami czekoladowymi i udekoruj listkami mięty.

Reklama

Przygotowanie: 35 min

Reklama
Reklama
Reklama