Niektóre dzieci odmawiają jedzenia owoców. Zobacz jak można przekonać do nich malucha.
Kilkulatkowi nieporęcznie jest je jeść w całości. Jeśli podasz mu jabłko, gruszkę czy banana w małych cząstkach, nawet nie zauważy, że właśnie zjadł całą porcję.
Czasem może odmawiać jedzenia owoców z powodu... wrażliwych ząbków. Właściwa pasta do zębów i lepsza higiena jamy ustnej sprawią, że problem szybko zniknie.
Sposoby uatrakcyjnienia owoców:
– Posyp kakao. Jeśli truskawki, maliny czy jagody oprószysz ulubionym kakao lub wiórkami czekoladowymi, być może dziecko chętniej po nie sięgnie.
– Owocowe powitanie. Rano, najlepiej jeszcze do łóżka, podawaj maluchowi owoc-niespodziankę, codziennie inny. To miłe powitanie dnia. Pamiętaj jednak, że owoc nie może zastąpić śniadania! Bez niego dziecko nie może wyjść z domu.
– Mieszaj z mlekiem. Podaj na deser owocowy milkshake w wysokiej szklance ze słomką. Możesz dosłodzić napój rozpuszczalną czekoladą lub miodem (jeśli malec nie jest uczulony).
– Zrób sorbetowe lody. Rozdrobnione owoce wymieszaj z twarożkiem homogenizowanym i zamroź w małych pojemniczkach. Dla ochłody lepsze są lody ze słodkich owoców (arbuz, brzoskwinie, truskawki). Można je też przygotować bez dodatku serka.
– Przygotuj słodką pizzę. Dzieci ją uwielbiają. Najpierw podpiecz spód, a następnie posmaruj go zmiksowanymi owocami wymieszanymi z sosem pomidorowym. Wierzch udekoruj fantazyjnie cząstkami owoców. Taką pizzę możesz polać sosem z białego serka albo jogurtem.
– Upiecz w cieście. Śliwki lub brzoskwinie ukryj w zawijanym cieście francuskim. Zrób szarlotkę na ciepło lub upiecz malutkie ciasteczka, do których zamiast połowy cukru dodaj zmiksowane truskawki, śliwki czy wiśnie.
– Podaj na ciepło. Jabłko oraz banana możesz upiec w piekarniku lub na grillu. Polej odrobiną gęstej czekolady albo syropem karmelowym. W wersji light – rozgnieć banana widelcem, by puścił sok (papka jest słodsza niż cały owoc), a jabłko zetrzyj i upraż na beztłuszczowej patelni. Możesz do niego dodać trochę cukru i cynamonu lub zrobić pudding z kleikiem ryżowym.
Ewa Sawicka
Konsultacja: dr n. med. daniel Witkowski, pediatra II stopnia, Centrum Zdrowia Dziecka
