Gdy nie znosi jarzyn
Na szczęście nie ma malca, który nie lubi wszystkich jarzyn bez wyjątku.
- Edipresse
Większość dzieci nie lubi zielonych warzyw, niektóre źle reagują na określone smaki. Na szczęście nie ma malca, który nie lubi wszystkich jarzyn bez wyjątku.
Oto nasze sprytne sposoby na przemycenie warzyw:
– Wygraj kolorem. Maluch, który nie tknie sałaty czy groszku, może z apetytem zjeść buraczki, kukurydzę lub czerwoną paprykę.
– Rób małe przekąski. Gdy maluch zajęty jest np. oglądaniem czy słuchaniem bajki, podsuwaj mu pokrojoną w słupki kalarepkę, paprykę, kawałki ogórka lub karotki. To zdrowsze niż chipsy czy cukierki.
– Nie rozgotowuj. Jeśli Twoja pociecha nie lubi surowych warzyw, krótko gotuj je na parze (tak, by pozostały kruche). Możesz je dodawać do innych potraw, np. ryżu czy makaronu polanych sosem serowym.
– Sprytnie ukryj. Czasami wystarczy zmiksować warzywa, by uniknąć protestów niejadka. Ziemniaki z mlekiem i masłem smakują zupełnie inaczej niż potłuczone i polane tłuszczem. Dziecko chętniej też zje włoszczyznę w zupie-kremie z dodatkiem kukurydzy niż w tradycyjnym rosole. Ze zmielonej i przyprawionej fasoli czy groszku zielonego możesz np. zrobić nadzienie pierożków.
Ewa Sawicka
Konsultacja: dr n. med. daniel Witkowski, pediatra II stopnia, Centrum Zdrowia Dziecka