Żywienie

Czy dzieci mogą jeść grzyby? Odpowiada ekspert [WIDEO]

Dzieci mogą jeść grzyby, jednak wiek, od kiedy mogą to robić, budzi ciągle wątpliwości specjalistów. Najbezpieczniejsze dla dzieci są pieczarki hodowlane, natomiast w przypadku grzybów leśnych ryzyko zatrucia rośnie.

Grzyby zbierane samodzielnie w lesie lub kupowane z niepewnego źródła (niebadane) mogą stanowić dla dziecka duże zagrożenie. Nie są nim oczywiście grzyby jadalne, np. kurki, podgrzybki czy prawdziwki. Jednak zawsze istnieje ryzyko, że wśród nich znajdzie się grzyb trujący. Szczególnie groźny jest muchomor sromotnikowy i jego białe odmiany. Zatem zawsze warto zadać sobie pytanie, czy podając dziecku potrawę z grzybów, warto ryzykować.

Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby

- Grzyby są produktami ciężkostrawnymi. Już osoby dorosłe po zjedzeniu potrawy zawierającej grzyby mogą mieć dolegliwości, a co dopiero małe dzieci! Z tego też względu eksperci nie są do końca pewni i jednomyślni, w jakim wieku można rozpocząć podawanie dzieciom potraw zawierających grzyby. Niektórzy są zdania, że w pierwszym roku życia, niektórzy że w czwartym, a inni uważają, że do dopiero po 10. roku życia przewody pokarmowe dzieci są gotowe do strawienia potraw zawierających grzyby – mówi Diana Kamińska, starszy asystent kliniki gastrologii, hepatologii, żywienia dzieci i pediatrii z Centrum Zdrowia Dziecka.

Czy dzieci mogą jeść pieczarki

Okazuje się, że pieczarki są przez specjalistów traktowane nieco inaczej. – Wyjątkiem są pieczarki, ale tylko i wyłącznie te hodowlane, które pojawiają się w słoiczkach przeznaczonych dla dzieci już w 9. miesiącu życia – mówi doktor Kamińska. Jednocześnie dopowiada, że rozsądne wydawałoby się wstrzymanie się z podawaniem pieczarek dzieciom do ukończenia pierwszego roku życia.

Zatrucia grzybami u dzieci

Szczególnie niebezpieczny jest muchomor sromotnikowy, który czasami mylony jest np. z tzw. kanią, inaczej zwaną sową. Ze względu na małą masę ciała dziecka, zawarta w nim trucizna może doprowadzić do trwałego uszkodzenia wątroby i innych narządów dziecka, a nawet do jego śmierci. Muchomor sromotnikowy stanowi zagrożenie także dla osób dorosłych.

Objawy zatrucia grzybami u dzieci

Obraz kliniczny zatrucia muchomorem sromotnikowym jest bardzo charakterystyczny – mówi doktor Kamińska. – Po spożyciu potrawy zawierającej muchomora sromotnikowego człowiek czuje się doskonale.

Po 8-12 godzinach od spożycia występują:


– Objawy nieżytu żołądkowo-jelitowego trwają 12-24 godziny, po czym samoistnie znikają i pacjent czuje się znowu doskonale. Jest to tzw. pozorna poprawa, bo właśnie wtedy, kiedy pacjent ma doskonałe samopoczucie, nie ma żadnych dolegliwości, w badaniach laboratoryjnych zaczynają narastać objawy uszkodzenia wątroby czy uszkodzenia wielonarządowego. Może dojść do obrzęku mózgu i zgonu pacjenta. Choć obraz kliniczny zatrucia muchomorem sromotnikowym jest bardzo charakterystyczny, to zdarzają się wyjątki. Niestety tym wyjątkiem są dzieci – tłumaczy doktor Kamińska.

Problemem jest też to, że rodzice są przyzwyczajeni do tego, że niektóre infekcje przebiegają u dzieci z biegunką czy wymiotami i są zaopatrzeni w leki łagodzące takie objawy infekcji. Z tego względu mogą te objawy pomylić z objawami zatrucia grzybami. U dzieci bardzo trudno też zaobserwować dyskretne objawy uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego i obrzęku mózgu. Dlatego część dzieci po zatruciu muchomorem sromotnikowym bardzo późno trafia do szpitala, przez co umierają lub wymagają przeszczepu wątroby.

Sezonowość zatruć grzybami u dzieci i dorosłych

Wiosną najczęściej dochodzi do zatruć krowiakiem podwiniętym, muchomorem sromotnikowym i jego białymi odmianami (muchomor jadowity i muchomor wiosenny – są mylone z pieczarkami polnymi), a jesienią zatrucia najczęściej wywołuje piestrzenica kasztanowata. Jednak grzybami zatruć się można przez cały rok, gdyż zawarte w nich trucizny występują także wtedy, gdy grzyby są suszone, marynowane, mrożone. Dlatego nie wolno zbierać i jeść grzybów, gdy ma się kłopoty z odróżnieniem gatunków jadalnych od trujących, albo grzyby pochodzą z niepewnego źródła.

Sprawdź też:

czy małe dzieci mogą jeść pieczarki
Adobe Stock
Żywienie
Czy małe dzieci mogą jeść pieczarki? – odpowiada lekarz
Wielu rodziców zastanawia się, czy małe dzieci mogą jeść pieczarki. W przeciwieństwie do grzybów leśnych, w przypadku pieczarek nie ma ryzyka zatrucia. Jednak ze względu na ich ciężkostrawność, bez uszczerbku dla diety dziecka, można i warto z nich zrezygnować.

Choć pieczarki są już w gotowych obiadkach dla dzieci od 9 miesiąca życia, nie ma dokładnych wytycznych co do tego, od kiedy można zacząć je podawać – mówi dr Diana Kamińska z Oddziału Gastrologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii Centrum Zdrowia Dziecka . – Zdania specjalistów są w tej sprawie podzielone. Jedni uważają, że można je podawać już po 1. roku życia, inni że grzyby (w tym pieczarki) dzieci mogą jeść dopiero po 4. roku albo nawet po 7. Moim zdaniem można to zrobić dopiero w przypadku kilkulatka, ale trzeba się zastanowić, czy naprawdę warto – wyjaśnia dr Kamińska. Dlaczego nie warto podawać pieczarek dzieciom? Pieczarki, podobnie jak pozostałe grzyby, są ciężkostrawne. To dlatego, że ściany ich komórek zawierają nieprzyswajalną substancję podobną do chityny, z której zbudowane są pancerzyki chrząszczy i innych owadów. Nawet dorosły człowiek może mieć po nich wzdęcia, bóle brzucha czy biegunkę. Układ pokarmowy dziecka jest o wiele delikatniejszy niż nasz, więc objawy niestrawności mogą być u niego bardziej burzliwe. – Jeśli jednak koniecznie musimy podać dziecku jakieś grzyby, niech to będą właśnie pieczarki. Mamy przynajmniej gwarancję, że dziecko się nie zatruje – mówi dr Kamińska. Czy wolno podawać dzieciom pieczarki polne? Odradzam – mówi dr Kamińska. – Jeśli już podajemy dziecku pieczarki, niech to będą pieczarki hodowlane. Pieczarki polne są podobne do białych odmian bardzo trującego muchomora sromotnikowego. Łatwo o pomyłkę, której skutki mogą być tragiczne. Czy wyłączenie pieczarek z diety dziecka to duża strata? Nie, choć opinia, że nie ma w nich nic wartościowego, nie jest do końca prawdziwa. Pieczarki są np. dobrym źródłem cynku czy witamin z grupy B oraz witaminy D. Tylko co z tego, skoro trudno je strawić ? Jest tyle innych, łatwiejszych do...

Zatrucie pokarmowe u dziecka
Adobe Stock
Zdrowie
Zatrucie pokarmowe u dziecka: objawy i leczenie [kiedy do lekarza?]
Zatrucie pokarmowe u dziecka objawia się przede wszystkim wymiotami i biegunką. Jego przyczyną mogą być bakterie znajdujące się w nieświeżym jedzeniu, zwłaszcza w jajkach, nabiale oraz mięsie zwierząt i ryb, a także kontakt z chorą osobą. Szczególnie niebezpieczne i zagrażające życiu dziecka jest zatrucie jadem kiełbasianym. Zatrucie pokarmowe u dziecka błyskawicznie prowadzi również do niebezpiecznego odwodnienia.

Dziecko jest bardziej narażone na zatrucie pokarmowe niż dorosły. Trzeba przed nim chronić zwłaszcza niemowlęta i małe dzieci , gdyż wymioty i biegunka spowodowane zakażeniem nasilają się niezwykle szybko w tym wieku. Dla dorosłego niewielka ilość bakterii może nie być groźna, jednak dla małego dziecka może nieść o wiele poważniejsze konsekwencje. Zatrucie pokarmowe u dziecka: objawy przyczyny leczenie domowymi sposobami leki zapobieganie Objawy zatrucia pokarmowego u dziecka Objawy zatrucia pokarmowego u dziecka to głównie: biegunka , wymioty, bóle brzucha, podwyższona temperatura, czasem śluz lub krew w kupce. Wymienione powyżej objawy występują po kilku, kilkunastu godzinach od zjedzenia zainfekowanego jedzenia. Mogą się jednak czasami pojawić dopiero po kilku dniach od kontaktu z chorym lub zjedzenia zakażonego posiłku. Możliwe są także silne objawy ogólne: gorączka powyżej 38 stopni Celsjusza, dreszcze, bóle głowy, osłabienie spowodowane odwodnieniem i toksynami wytwarzanymi przez bakterie. Przyczyny zatrucia pokarmowego u dziecka Najczęstszą przyczyną zatrucia pokarmowego u dziecka są bakterie znajdujące się w jedzonym pokarmie oraz wirusy przenoszone podczas kontaktu z chorą osobą. Zatrucia pokarmowe spowodowane bakteriami Przyczyną zatruć pokarmowych bywają różne bakterie. Oto niektóre z nich: salmonella – źródłem zakażenia jest surowa żywność pochodząca od zakażonych zwierząt (jaja, mleko, mięso) lub chory człowiek, gronkowiec złocisty – bakterie te szybko namnażają się w produktach ugotowanych (zwłaszcza zawierających nabiał lub w rybach); pierwsze objawy są po 2–6 godzinach od ich zjedzenia, listeria – to tzw. bakteria lodówkowa , która rozwija się w niskiej temperaturze, często właśnie w lodówce; upodobała sobie...

grzyby dla dzieci
Panthermedia
Dieta
Czy dzieci mogą jeść grzyby?
Grzyby dla dzieci są niestety zakazane. Zatem dzieci mogą je zbierać, ale jeść – w żadnym wypadku! Dlaczego? Sprawdziliśmy!

Grzyby dla dzieci potrafią być śmiertelnie niebezpieczne – przekonuje prof. Maria Korzon; członek zarządu oraz prezes oddziału gdańskiego PTP, kierownik Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Onkologii Dziecięcej Instytutu Pediatrii AM w Gdańsku, wojewódzki konsultant ds. pediatrii . Późnym latem do lekarzy trafia bardzo wiele dzieci zatrutych grzybami. Najmłodszy pacjent Kliniki w Gdańsku, miał tylko dziesięć miesięcy. Duszone grzyby podał mu dziadek – chciał, by malec spróbował, jak smakują. Grzyby dla dzieci są ciężkostrawne Nie ma potrzeby, by najmłodsi jedli grzyby. Nie mają one prawie żadnych walorów odżywczych, są za to ciężkostrawne. Często nawet te jadalne powodują zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, np. ból brzucha u dziecka . Nigdy nie ma też stuprocentowej pewności, czy grzyb nadaje się do jedzenia, dzieci nie powinny więc ich jeść w ogóle. Nawet niewielka ilość grzybów może być groźna dla dziecięcego organizmu, który jest mniej sprawny niż dorosłego. Grzyby powodują zatrucia Już w ciągu godziny po zjedzeniu trujących grzybów mogą wystąpić ostre bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunka. Objawy te mogą trwać od paru godzin do kilku dni. Zawsze w przypadku podejrzenia zatrucia grzybami należy zgłosić się z dzieckiem do szpitala. Leczenie jest głównie objawowe – zwykle jak najszybciej wykonuje się płukanie żołądka. W razie gwałtownej biegunki czy wymiotów konieczne jest podłączenie dożylnej kroplówki, by nie nastąpiło odwodnienie dziecka. Grzyby jadalne łatwo pomylić z trującymi Najbardziej niebezpieczne są muchomory sromotnikowe. To podstępne grzyby – młode (małe) okazy są bardzo podobne do pieczarek. Po zjedzeniu muchomorów występuje tzw. zespół sromotnikowy. To zatrucie groźne dla życia! Toksyny zawarte w muchomorach, a zwłaszcza w sromotnikowym (falotoksyny), powodują martwicę komórek...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
mata na piknik
Pielęgnacja
Jedziecie na piknik? Oto 6 wskazówek, dzięki którym się uda
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Podróże z Marko BeSafe
Rozwój
Oto sposób na przewożenie dziecka 5 razy bezpieczniej niż dotąd!
Partner
Polecamy
Porady
jak ubierać noworodka latem
Noworodek
Jak ubierać noworodka latem, żeby go nie przegrzać?
Małgorzata Wódz
Nowe urlopy dla rodziców
Prawo i finanse
Nowe urlopy dla rodziców w 2022 roku: od kiedy więcej dni wolnych?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Rabarbar w ciąży
Dieta w ciąży
Czy w ciąży można jeść rabarbar? Tak, ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Luiza Słuszniak
imiona unisex
Imiona
Imiona unisex – jak nazwać dziecko bez wskazywania na płeć? 168 propozycji!
Ewa Janczak-Cwil
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
wyprawka noworodka
Niemowlę
Wyprawka dla noworodka na lato: ubranka i rzeczy do szpitala [LISTA ZAKUPÓW]
Małgorzata Wódz
uczulenie na jad pszczeli / uczulenie na jad osy
Zdrowie
Uczulenie na jad pszczeli i jad osy: objawy, co robić i jak przebiega leczenie
Katarzyna Pinkosz
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania
Dieta w ciąży
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania 
Luiza Słuszniak
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
domowe sposoby na komary
Aktualności
Domowe sposoby na komary: co robić, żeby komary nie gryzły?
Joanna Biegaj
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz