dziecko, karmienie, jedzenie, karmienie dziecka, posiłek
Fotolia
Żywienie

Jak karmić dziecko, gdy skończy rok?

Teraz kształtuje się smak i nawyki żywieniowe Twojego dziecka. Dlatego bardzo ważne jest, by dieta była urozmaicona i dostosowana wieku.

Okres pomiędzy pierwszym a trzecim rokiem życia jest dla dziecka bardzo ważny. Aby rozwijało się prawidłowo, rosło i miało siłę zdobywać świat, w jego diecie nie może zabraknąć odpowiedniej ilości kalorii, witamin i mikroelementów.

Od tego, co Twój malec je mając rok, dwa czy trzy, w dużym stopniu będzie zależeć jego dieta w przyszłości. W tym to bowiem okresie kształtuje się gust, smak, upodobanie do niektórych potraw oraz nawyki żywieniowe. Dlatego bardzo ważne jest, by dieta była urozmaicona i dostosowana do poziomu rozwoju dziecka. Jednocześnie jest to okres bardzo trudny dla rodziców, bowiem dziecko nie jest nastawione na jedzenie. Zaczyna chodzić, mówić, interesuje go świat wokół. Nic dziwnego, że tak monotonna czynność jak jedzenie nie leży w sferze jego zainteresowań, zwłaszcza jeżeli trzy razy dziennie proponuje mu się tę samą kaszkę z owocami, kleik lub szaroburą zupkę ze słoiczka. Malec będzie tak długo wiercił się przy stole, aż dopnie swego – albo dasz mu spokój z jedzeniem i pozwolisz się bawić nowym zestawem klocków, albo – chcąc go przekupić – zaczniesz go zabawiać książeczkami lub opowiadaniem bajek, by przełknął jeszcze jeden kęs.

Dieta urozmaicona

W tym właśnie okresie często zaczynają się problemy żywieniowe – mówi dr Halina Weker, kierownik Zakładu Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie. – Część dzieci nie przywiązuje wagi do jedzenia, je niechętnie, ma odmienne od rodziców zdanie na temat różnych potraw i wielkości porcji. Jednocześnie jest to okres kształtowania się osobowości dziecka, którego ulubionym słowem jest „nie”. Rodzice powinni być wówczas cierpliwi i tolerancyjni. Opanowanie dziecka pod względem żywienia wymaga całej strategii postępowania. Ważne są stałe pory posiłków, urozmaicona dieta, spożywanie posiłków przy stole, który to od początku powinien konsolidować rodzinę.

Niejadek z... nadwagą!

Są też dzieci, które jedzą wszystko, co im tylko wpadnie w rękę, i to w każdej ilości. Kotlet schabowy nie poleży spokojnie na talerzu taty, w buzi maluszka znikną szybko frytki popite pomarańczowym sokiem. Rodzice zazwyczaj z tego bardzo się cieszą, wychwalając malca: „Ma niecałe półtora roku, a już je wszystko to, co dorośli, podczas gdy starsze o dwa miesiące dziecko koleżanki toleruje tylko kaszki i zupki ze słoiczka”. Dobry apetyt dziecka to rzeczywiście powód do radości. Ważne jest jednak, by w tym tak ważnym dla dziecka okresie życia uporządkować sposób odżywiania się, by u malca nie utrwaliły się niewłaściwe nawyki żywieniowe.
– Do naszej poradni dietetycznej trafiają dzieci z różnymi problemami, między innymi ze zdiagnozowana nadwagą – opowiada dr Weker. – Tymczasem ich rodzice twierdzą, że te dzieci nic nie jedzą, najwyżej jedną, dwie łyżeczki. A potem z zanotowanego jadłospisu wynika, że one tak naprawdę jedzą co godzinę; są po prostu maltretowane jedzeniem, ciągle się im coś podsuwa: a to ciastko, a to jabłuszko, a to kawałeczek banana czy serek. I potem rzeczywiście w porze obiadu nie mają apetytu. A skoro obiad nie został zjedzony, to rodzice uważają, że malec powinien zjeść „wzmocniony” podwieczorek. I tak mamy "niejadka" z... nadwagą!
Ważne jest, by w tym okresie zapanować nad częstotliwością podawania posiłków. Dziecko nie powinno bez przerwy czegoś pogryzać, bo nigdy nie odczuje głodu, a nasz pracowicie przygotowany obiadek zostanie nietknięty. Powinniśmy się starać, by maluch w ciągu dnia zjadł trzy większe posiłki – śniadanie, obiad i kolację oraz jeden, ewentualnie dwa, w zależności od łaknienia, posiłki mniejsze, czyli drugie śniadanie i podwieczorek.

Gryzę, żuję, siekam...

Często wystarczającą metodą zachęcenia maluszka do lepszego jedzenia jest zróżnicowanie diety dziecka. Dziecko w tym wieku chce poznawać cały świat, również świat smaków. Nie zainteresuje go już zmiksowana na jednolitą masę zupka, ale może popróbuje pulpecików z mięska polanych pomidorowym sosem i buraczków z ziemniakami purée, zwłaszcza jeżeli to wszystko zostanie posypane drobno posiekaną zieloną pietruszką i podane na liściu sałaty. Jako przekąskę maluch być może chętnie zje jabłuszko lub gotowaną marchewkę, podane prosto do rączki, lub płatki kukurydziane – wprost z kolorowego talerzyka. Samodzielne jedzenie sprawia dziecku po prostu przyjemność i jest traktowane jako nowe doświadczenie czy wyzwanie. Na poprawę apetytu często wpływa też ofiarowanie dziecku kolorowego talerzyka i podanie do rączki łyżeczki lub widelczyka. Będzie zachwycone, mogąc jedzenie mieszać, nabierać na łyżeczkę czy nadziewać na widelczyk kawałeczki gotowanego mięska. Oczywiście, porządnie się przy tym umorusa, stół i kuchnia zostaną uczerwienione buraczkami, a jajko na miękko może zostać „zaatakowane” wraz ze skorupką. Ale cóż znaczą wszystkie te kłopoty wobec spałaszowanego ze smakiem posiłku!

Co by tu zjeść?

Dieta dla dzieci w wieku 1-3 lata nazywana jest przez pediatrów przejściową. Stanowi ona bowiem rzeczywiście przejście od diety niemowlaka do lekkostrawnej diety człowieka dorosłego. Tak więc, nie rezygnując z produktów przygotowanych specjalnie z myślą o najmłodszych dzieciach, takich jak mleko modyfikowane, witaminizowane kaszki i kleiki, gęste soki przecierowe typu bobo-frut, można i należy wprowadzać coraz więcej produktów z diety dorosłego.
Ser i jogurty może jeść już jedenastomiesięczny brzdąc, jeśli nie jest uczulony na produkty mleczne, a pod koniec drugiego roku życia można już mu wprowadzać pełnotłuste mleko krowie. Dziecko może pić kakao, jeść całe jajko, żółty ser, mięso, ryby, wszystkie owoce i warzywa. Oczywiście, nowe potrawy należy wprowadzać stopniowo, zwracając uwagę na reakcje malucha. Może on jeść już właściwie wszystko z lekkostrawnej diety człowieka dorosłego. Zdecydowanie unikać należałoby jedynie potraw tłustych, smażonych, dań pikantnych, mocno solonych, ciężkostrawnych konserw, tłustych kiełbas.

Najlepsze – domowe

Posiłki najlepiej przygotowywać w domu, raczej nie proponować dziecku frytek, pizzy czy hamburgera. Dobrze by też było, by nasza mała pociecha nie była faszerowana przeróżnymi substancjami dodawanymi do żywności. Chodzi tu o wszelkiego rodzaju stabilizatory, konserwanty, środki spulchniające itp. Warto więc zawsze przed zakupieniem produktu dla malca zapoznać się z informacjami producenta.
Jeżeli dziecko na podwieczorek lubi schrupać „coś słodkiego”, to lepiej dla jego zdrowia będzie, gdy mama upiecze ciasto drożdżowe czy biszkoptowe niż kupi gotowe ciasteczka w sklepie (zwłaszcza gdy są do nich dodawane konserwanty czy tłuszcz cukierniczy). Jeżeli podajemy dziecku jogurt, to lepszy od owocowego będzie naturalny, gdyż nie zawiera cukru i substancji dodatkowych. Możemy do niego sami dodać utarte jabłko, plasterki banana czy rodzynki. Do kanapki lepiej dodać plasterek upieczonego mięsa z indyka niż szynkę czy parówkę. Do mleka zamiast czekoladowych kuleczek lepiej dodać kukurydziane płatki lub witaminizowaną kaszkę z owocami.
Dieta maluszka powinna opierać się na żywności wysokiej jakości. Jeżeli mamy taką możliwość, to warto zadbać, by marchewka czy pomidor pochodziły z upraw ekologicznych. Jeżeli jednak jesteśmy zdani na to, co mamy na pobliskim targu, to po prostu grubo obierajmy owoce i warzywa. To prawda, że witaminy gromadzą się przede wszystkim pod skórką, ale azotany i środki konserwujące też!

A ja nie chcę i już!

Warto uszanować apetyt i gust maluszka. Jeżeli odwraca głowę na widok kaszki, lepiej nie dawać mu jej przez kilka dni. Jeżeli nie lubi mleka, to może rozsmakuje się w kakao czy kawie zbożowej. Jeżeli ucieka na widok buraczków, może zasmakuje mu brukselka. Każdy z nas ma swoje upodobania kulinarne, również dziecko ma swoje preferencje.
Zdarzają się jednak i takie dzieci, które świata nie widzą poza pomidorową z makaronem. Co wówczas? Pozostaje liczyć, że ulubiona potrawa po kilku dniach jednak się znudzi, a da o sobie znać głód nowych smaków i malec rzuci się na kaszę gryczaną z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem. Warto też zadbać, by posiłki dla dziecka były nie tylko smaczne, ale i estetycznie podane, by jadło się je nie tylko buzią, ale i... oczami!

Idealne śniadanie

Śniadanko Puchatka

  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 1 jabłko,
  • 3 łyżki jogurtu,
  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren słonecznika,
  • rodzynki,
  • łyżeczka miodu, łyżeczka serka homogenizowanego,
  • płatki kukurydziane.

Płatki owsiane namocz wieczorem w 0,5 szklanki wody. Rano podgrzej, dodaj rodzynki, jogurt, słonecznik, utarte jabłko. Można osłodzić miodem. Włóż masę do salaterki, posyp płatkami kukurydzianymi, ozdób łyżeczką serka homogenizowanego i owocami.

Twarożek Gąski Balbinki

  • 10 dag twarogu,
  • pomidor,
  • 1 zielony ogórek,
  • kilka rzodkiewek,
  • szczypiorek, sałata,
  • 2 łyżki śmietany,
  • szczypta soli.

Pokrój warzywa w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj. Twarożek rozetrzyj na gładką masę, dodaj śmietanę i warzywa. Podawaj do chleba.

Kaszka Łasuszka

  • 4 łyżki kaszy kukurydzianej,
  • jabłko, rodzynki,
  • 1 łyżeczka masła, jagody.

Kaszę kukurydzianą ugotuj na wodzie. Starte jabłuszko upraż w małym rondelku, dodaj masło i rodzynki, połącz z kaszą. Przełóż do salaterki. Osłódź do smaku. Wierzch udekoruj jagodami, truskawkami, malinami, kawałkami banana i pomarańczy. Podawaj z mlekiem lub jogurtem.

Czas na obiad...

Kurczak z jabłuszkiem

  • pierś z kurczaka,
  • 50 g szpinaku,
  • kwaśne jabłka,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Szpinak umyj, włóż na minutę do wrzącej wody, odsącz. Natnij w połowie pierś kurczaka, posyp solą i pieprzem. W każde nacięcie włóż małą wiązkę szpinaku, zawiń pierś w rulonik, przebij drewnianym patyczkiem. Ułóż na naoliwionej blasze razem z pokrojonym w kostki jabłkiem. Na 15 minut wstaw do piekarnika w temperaturze 170 stopni C.

Zupa-krem z brukselki

  • 20 dag brukselki,
  • 10 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por),
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 5 dag śmietanki,
  • 1 jajko.

Ugotuj wywar z warzyw (ewentualnie z mięsa i warzyw). Wyjmij warzywa (możesz je zużyć do przygotowania sałatki jarzynowej). Brukselkę ugotuj do miękkości na gotowym wywarze, następnie przetrzyj przez sito. Z tłuszczu i mąki przygotuj zasmażkę, rozprowadź wywarem, zagotuj. Wymieszaj z przetartą brukselką. Żółtko rozbij ze śmietanką, dodaj do brukselki, zagotuj. Podawaj z grzankami.

...i na kolację

Ryżowy pagórek

  • pół szklanki ryżu,
  • marchewka,
  • pietruszka wraz z natką,
  • pomidor,
  • kiszony ogórek,
  • jogurt naturalny,
  • jajko ugotowane na twardo.

Ugotuj ryż, a osobno pokrojoną drobno marchewkę i pietruszkę. Pomidor pokrój na cząstki, ogórek w plasterki, jajko na cząstki. Ułóż „ryżowy pagórek”, przybierając go jarzynami, jajkiem, jogurtem. Posyp drobno posiekaną natką.

Budyń z kalafiora

  • kalafior,
  • 4 dag kaszy manny,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 3 jajka,
  • 2 dag tartej bułki,
  • masło do smarowania formy,
  • szczypta soli.

Kalafior ugotuj w ocukrzonej i osolonej wodzie. Posmaruj formę budyniową masłem, posyp tartą bułką. Masło utrzyj, dodając kolejno żółtka. Ubij pianę, dodaj do masy jajecznej. Kalafior podziel na małe różyczki, dodaj do masy. Dosyp kaszę mannę, osól. Włóż wszystko do formy budyniowej, gotuj na parze około 0,5 godziny.

10 kg cukru i 1,5 kg soli rocznie: tyle zjada roczne dziecko! Co z tym zrobić? [WIDEO]

Żywienie
Kolacje - coś smacznego na wieczór
Dobrze skomponowana działa uspokajająco – jak szklanka ciepłego mleka wypita przed snem.

Dobrze skomponowana działa uspokajająco – jak szklanka ciepłego mleka wypita przed snem. Kolacja powinna być łatwo strawna i zawierać wysokowartościowe produkty spożywcze dostarczające białka, witamin oraz składników mineralnych – chude mięso, mleko i jego przetwory (kwaszone mleko, kefir, jogurt naturalny z dodatkiem miodu lub świeżych owoców). Młodszym dzieciom lepiej podawać białe pieczywo. Ciemne niekiedy może wywoływać dolegliwości trawienne, więc podajemy je od czasu do czasu w niewielkich ilościach. W drugim roku życia stopniowo przyzwyczajamy dziecko do jedzenia pieczywa pełnoziarnistego. Spraw, aby kolacja była nie tylko lekka, ale i smaczna! 1. Omlet z groszkiem – 1 cienki plasterek szynki, – 1 łyżka zielonego groszku, – 1 jajko, – 2 łyżeczki mleka, – 1 łyżeczka masła lub oleju, – szczypta soli. Posiekaj szynkę, młody groszek opłucz, wrzuć na 2-3 minuty do wrzącej wody i odcedź. Roztrzep na puszystą masę jajko z 2 łyżeczkami mleka i odrobiną soli. Rozgrzej masło (olej) na małej patelni teflonowej. Zmieszaj masę jajeczną z dodatkami (szynką i groszkiem) i wlej ją na patelnię. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż jajko się zetnie i lekko przyrumieni. Delikatnie podważ omlet, wyłóż na talerz i podziel na porcje jak pizzę. Dodaj pomidor pokrojony w cząstki i od razu podawaj do jedzenia. 2. Bukiet warzywny z jajem – 2-3 różyczki kalafiora, – 1 mały ziemniak, – 1/2 małej marchwi, – 1 jajko, – 2 łyżeczki masła, – 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku. Umyj ziemniaka i marchewkę, obierz, opłucz i włóż do lekko osolonej wody (około 1 szklanki), dodaj różyczki kalafiora i ugotuj do miękkości (15-20 minut). Jajo umyj, sparz wrzątkiem, wbij do szklanki z 1 łyżeczką masła i wstaw szklankę do rondelka z wrzącą wodą. Wodę gotuj tak długo, aż...

zupa, brokuły, kuchnia dla malca
Dieta
Dania na rozgrzewkę - przepisy
Na dworze już coraz chłodniej. Brrr, od samego patrzenia przez okno każdego mogą przejść dreszcze. Ale mamy na to doskonały sposób: ciepły posiłek rozgrzeje szybciutko!

Ryżowe placuszki z papryką (od 18. miesiąca) SKŁADNIKI: - szklanka ugotowanego ryżu - jajko - pół czerwonej papryki - łyżka mąki - sól - pieprz - olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Paprykę umyj, pokrój w kostkę. Ryż przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę oraz paprykę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj jeszcze ciepłe. Drobiowe pulpeciki (od 11. miesiąca) SKŁADNIKI: - koperek lub natka pietruszki - 20 dag mielonego mięsa drobiowego - łyżka drobno siekanego pora - żółtko - łyżka kaszy manny - bulion warzywny PRZYGOTOWANIE: Koperek lub natkę pietruszki dokładnie umyj i bardzo drobno posiekaj. Mielone mięso wyrób z żółtkiem, porem, kaszą i zieleniną na gładką masę. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ugotuj je w bulionie warzywnym. Podawaj z sosem pomidorowym i ryżem. Jarzynowa z pęczakiem (od 2. roku) SKŁADNIKI: - 2 pietruszki - 4 marchewki - młody por - litr bulionu drobiowego - szklanka pęczaku - koperek - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól PRZYGOTOWANIE: Pęczak umyj, odsącz na sitku. Zagotuj szklankę osolonej wody, wrzuć kaszę, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę na małym ogniu 15–20 minut. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Pora umyj, drobno pokrój. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż warzywa, następnie zalej je bulionem. Gotuj ok. 20 minut. Następnie dodaj pęczak i gotuj jeszcze 5 minut. Posyp drobno posiekanym koperkiem. [CMS_PAGE_BREAK] Spaghetti bolognese (od 2. roku) SKŁADNIKI: - makaron typu spaghetti - 20 dag gotowanego mięsa (z indyka lub wołowiny) - duży pomidor - 50 ml soku pomidorowego - zielona pietruszka PRZYGOTOWANIE: Mięso z indyka lub wołowiny dokładnie zmiel. Pomidora umyj, sparz...

Dieta
Danie na śniadanie
Przyzwyczajaj dziecko do zjedzenia obfitego śniadania. Zobacz, co mu można zaserwować.

Po nocnym śnie pierwszy posiłek jest bardzo ważny, gdyż ciało potrzebuje nowych składników energii. Dlatego też przyzwyczajaj dziecko do zjedzenia obfitego śniadania. Dzięki temu rozpocznie dzień w pełni sił. Podstawą śniadania powinno być mleko (np. zupy mleczne) lub przetwory: twaróg, kefir lub jogurt z owocami, kawa zbożowa lub kakao. W zestawie śniadaniowym małego dziecka należy uwzględniać także inne produkty bogate w białko – jaja, pasty mięsno-warzywne, sałatki jarzynowe z serem lub dobrymi wędlinami. Ważna jest kompozycja śniadań. Jeśli dziecko pije sok, powinno dostać kanapkę z chudą, wędliną, twarożkiem lub pastą z jaj. Nie należy łączyć w jednym zestawie takich samych produktów, np. zupy mlecznej z lanymi kluskami i jajek. Dzieciom powyżej roku podajemy pieczywo: pszenne, żytnio-pszenne, razowe. Wartość energetyczna śniadania dla 2-3-latka powinna wynosić ok. 250-325 kcal, a dla przedszkolaka 350-425 kcal, co stanowi 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego dziecka w tym wieku. Dziecko potrzebuje dużo energii już od samego rana Najlepiej będzie, gdy przyzwyczaisz je do jedzenia pełnowartościowego śniadania, aby w ten sposób uzupełniło zasób energii po 8-10 godzinach nocnego snu. W skład idealnego śniadanka wchodzą następujące produkty: mleko i jego przetwory – 20%; proteiny (mięso, ryby, jajka) – 10%; owoce i warzywa – 50% oraz pieczywo i produkty zbożowe – 20%. Poczynając od trzeciego roku życia idealne menu na śniadanie powinno wyglądać następująco: 1 lub 2 niewielkie owoce, można również spożyć je w postaci soku; 1/2 miseczki płatków z mlekiem; ewentualnie jogurt i plasterek szynki. Dla urozmaicenia możesz również podać dwie kromki chleba z masłem i dżemem. Częsta zmiana menu jest bardzo ważna, gdyż dzieci, podobnie zresztą jak dorośli, nie lubią jeść stale tych samych potraw. Na śniadanie podawaj malcowi...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Partner
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Partner
Polecamy
Porady
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
ukraińskie imiona
Imiona
Ukraińskie imiona: męskie i żeńskie + tłumaczenie imion ukraińskich
Joanna Biegaj
cytaty na urodziny
Cytaty i przysłowia
Mądre i piękne cytaty na urodziny –​ 22 sentencje urodzinowe
Joanna Biegaj
Ile dać na Chrzest?
Święta i uroczystości
Ile wypada dać na chrzciny w 2022 roku? – kwoty dla rodziny, chrzestnych i gości
Luiza Słuszniak
gdzie nad morze z dzieckiem
new badge ranking small
Niemowlę
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Hanna Szczesiak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki (urlop na dziecko) – wszystko, co trzeba wiedzieć o nowym urlopie
Joanna Biegaj
pesel po 2000
Prawo i finanse
PESEL po 2000 - zasady jego ustalania
Agnieszka Majchrzak
hiszpańskie imiona
Imiona
Najczęściej nadawane hiszpańskie imiona - ich znaczenie oraz polskie odpowiedniki
Joanna Biegaj
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Urlop ojcowski
Prawo i finanse
Urlop ojcowski 2022: ile dni, ile płatny, wniosek, dokumenty
Magdalena Drab
przedmioty w 4 klasie
Aktualności
Jakie są przedmioty w 4 klasie szkoły podstawowej w roku szkolnym 2022/2023? [LISTA]
Ewa Janczak-Cwil
300 plus
Prawo i finanse
300 plus 2022 – dla kogo, kiedy składać wniosek?
Małgorzata Wódz
na komary dla niemowląt
Zdrowie
Co na komary dla niemowląt: co wolno stosować, czego unikać?
Ewa Janczak-Cwil
urwany kleszcz
Zdrowie
Urwany kleszcz: czy usuwać główkę kleszcza, gdy dojdzie do jej oderwania?
Ewa Janczak-Cwil
Bon turystyczn atrakcje dla dzieci
Czas wolny
Bon turystyczny – atrakcje dla dzieci, za które można płacić bonem
Ewa Janczak-Cwil
300 plus dla zerówki 2021
Aktualności
300 plus dla zerówki w 2022 roku – czy Dobry Start obejmuje sześciolatki?
Joanna Biegaj
rekrutacja do liceum
Wychowanie
Jak wygląda rekrutacja do liceum 2022/2023? Jak dostać się do dobrego liceum?
Joanna Biegaj