Tak przygotowane dania są łatwo strawne, a więc odpowiednie także dla niemowląt.
Do gorącej lub zimnej wody
To dwie różne techniki gotowania. Pierwsza polega na tym, że produkty wkładasz do zimnej wody, druga – do wrzątku. Jeśli zależy Ci, by jak najwięcej ich aromatu i smaku przeszło do wywaru, włóż je do zimnej wody. Tak gotuje się np. zupy i rosół. Jarzyny wkładaj jednak do wrzątku. Dotyczy to też mięsa, jeśli chcesz, by zachowało smak.
Nasza rada. W każdym przepisie znajdziesz informacje o czasie gotowania. Zacznij go odliczać od chwili, gdy woda zacznie znowu wrzeć po włożeniu tego, co chcesz ugotować. Pamiętaj, że wysoka temperatura niszczy witaminy, więc gotowania nie przedłużaj niepotrzebnie.
Gotowanie na wolnym ogniu
To znaczy, że temperaturę wody trzeba stale utrzymywać na granicy wrzenia (zagotuj ją, włóż produkt i zmniejsz płomień). W ten sposób gotuje się ryż i kasze, świeżą lub mrożoną rybę, namoczoną uprzednio fasolę, groch, suszone owoce (wkładaj je do zimnej wody), a także jajka w koszulkach (wkładaj je do wrzątku), pulpety.
Nasza rada. Na wolnym ogniu podgrzewaj też parówki – jeśli woda silnie się gotuje, pęka skórka.
Gotowanie na parze
Użyj do tego specjalnego garnka lub metalowego koszyczka (można go kupić osobno). Taki koszyczek umieść nad wrzątkiem, bez zanurzania w wodzie. Garnek musi być przykryty. Potrawy osól dopiero po ugotowaniu. Mają one więcej witamin i soli mineralnych oraz zdecydowanie lepszy smak.
Nasza rada. Na parze możesz też odgrzewać pierogi, ryż, a także jarzyny. Jeśli boisz się, że ostygnie ci ugotowany kalafior, fasolka szparagowa lub brokuły (najlepiej byłoby je podać od razu), nie trzymaj ich w wodzie. Lepiej będzie odgrzać je właśnie na parze.
Gotowanie w kąpieli wodnej
Mały garnek lub miskę zanurz w większym, w którym gotuje się woda – powinna sięgać do 3/4 wysokości zanurzonego w niej naczynia (są specjalne naczynia do kąpieli wodnej). Tę metodę stosuje się do przygotowywania sosów, kremów, które mogą się zwarzyć lub przypalić. Rozpuszczaj tak czekoladę, ubijaj jajka z cukrem, zaciągaj żółtkami sosy.
Nasza rada. To również doskonały sposób utrzymywania temperatury potrawy. Woda w dużym naczyniu powinna być wtedy gorąca, nie wrząca.
Gotowanie w szybkowarze
Gotowanie pod ciśnieniem przebiega trzy razy szybciej niż w tradycyjny sposób. Woda osiąga wtedy wyższą temperaturę (110–120°C). Szybkowar to spory wydatek, który się jednak opłaca – można w nim ustawiać piętrowo koszyczki i gotować kilka produktów jednocześnie – oszczędność i czasu, i energii. Szczególnie przydaje się on do gotowania twardych mięs, jarzyn i zup.
Nasza rada. Nie gotuj w szybkowarze krupniku, drobnych kasz, przecierów, bo zatkają przewód w zaworze parowym. Koniecznie przestrzegaj instrukcji!
Tekst: Joanna Kieniewicz-Górska
Konsultacja: dr Halina Weker - Dietetyk Kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka.

Kilkumiesięczne maleństwo może zjeść zupkę, nawet jeśli nie ma jeszcze zębów, a poza tym można w niej zmieścić dużą ilość niezbędnych dziecku składników odżywczych. Jest ciepła, więc rozgrzewa, a dzieci zwykle akceptują jej łagodny smak. Zupkę dla niemowlaka trzeba zmiksować. Do tej dla dziecka, które już gryzie, warzywa wystarczy zetrzeć lub drobno pokroić. Dodając do zupy mięso czy żółtko, sprawisz, że posiłek będzie pełnowartościowy. Dla niemowląt dopiero zaczynających jeść zupy mięso gotuje się oddzielnie i dodaje do zupy na końcu (wywar z mięsa czasem uczula). Zaś przygotowując obiad dwudaniowy, zupę można ugotować tylko z warzyw. Choć zupy warto jeść codziennie, niektóre z nich mają charakter odświętny, np. migdałowa. Jarzynowa z kaszą jaglaną (od 1. roku) Składniki: - mała marchewka - pietruszka - kawałek selera - kawałeczek pora - łyżka kaszy jaglanej - łyżeczka posiekanego koperku - łyżka oliwy - sól morska do smaku Wykonanie: Warzywa umyj, obierz, wypłucz, zetrzyj na tarce o grubych otworach, pora drobno pokrój. Duś około 5 minut w małej ilości wody. Następnie dolej 1,5 szklanki przegotowanej wody i wsyp kaszę jaglaną. Gotuj 20 minut. Dodaj oliwę i posiekany koperek. Barszczyk miksowany (od 9. miesiąca) Składniki: - mała marchewka - kawałeczek pora - nieduży ziemniak - nieduży burak - natka pietruszki - łyżeczka masła - 40 g surowego mięsa z piersi indyka (kawałek wielkości około 1/4 dłoni) Wykonanie: Warzywa umyj, obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Mięso umyj, oczyść. Razem w warzywami wrzuć je do wrzącej wody i gotuj 25–30 minut. Gdy składniki będą miękkie, dodaj natkę i wszystko zmiksuj (zupa powinna być dość gęsta). Dodaj masło, wymieszaj. Zupkę ozdób posiekaną natką. [CMS_PAGE_BREAK] Zupa migdałowa (od 2. roku) Składniki: - 20 dag...
Walka z gorączką i kaszlem potrafi mocno osłabić dziecko. Możesz mu jednak pomóc odzyskać siły! Zadbaj tylko, by posiłki malucha były lekkostrawne, wzmacniające organizm i... smaczne. Gdy choroba mija, maluch często nadal nie ma apetytu. Tymczasem dzięki odpowiedniej diecie szybciej wróci do zdrowia. Kiedy jego organizm walczył z infekcją, stracił wiele białka, mikroelementów i witamin, dlatego teraz musi uzupełnić braki. Dieta dla małego rekonwalescenta powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Wyrzuć z jadłospisu potrawy smażone, ciężkie sosy, warzywa strączkowe, kapustę czy cebulę. Posiłki muszą być za to bogate w węglowodany i białko. Podawaj więc malcowi mleko i jego przetwory, ryby, białe mięso, surowe i gotowane na parze warzywa. Dziecko potrzebuje też innych składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy, np. beta-karotenu, witamin z grupy B, selenu, cynku, żelaza. Ich źródłem są warzywa, soki ze świeżych owoców, chude wysokogatunkowe mięso, produkty zbożowe – kaszki i kleiki wzbogacane w żelazo. Posiłki powinny też zawierać dużo witamin, zwłaszcza witaminy C. Dzięki takim obiadkom pełen sił maluch znowu będzie wesoło dokazywał! Pulpeciki z cielęciny (od drugiego roku życia) Porcja zupy = 180-220 g + 2-3 pulpeciki – 70 g mięsa cielęcego z udźca, – 1 łyżka masła, – 1 jajko, – 2 łyżki bułki tartej, – 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki. Mięso zmiel lub posiekaj nożem. Masło utrzyj z żółtkiem na pulchną masę, białko ubij na sztywną pianę. Rozdrobnione mięso połącz z utartym żółtkiem i pianą oraz drobno posiekaną zieloną pietruszką i przesianą bułką tartą. Masę mięsną wymieszaj, uformuj kilka kuleczek, włóż do wrzącej wody i gotuj około 10 minut. Podawaj dziecku z jarzynką na drugie danie lub jako dodatek do zupy jarzynowej. Kluseczki z twarożku (od jedenastego...
Jeżeli nie możesz jeść potraw, zawierających krowie białko bo szkodzi ono Twojemu maluchowi, musisz zmodyfikować swoją dietę. Wypróbuj nasze przepisy, które są przeznaczone właśnie dla mam na diecie bezmlecznej. Ciasteczka owsiane dla mam karmiących –dla mam dzieci ze skazą białkową Składniki: – 1/2 kg płatków owsianych, – 1,5 margaryny zwykłej, – 3/4 szkl. mąki, – 3/4 szkl. cukru, – 2-3 jajka przepiórcze, – zapach śmietanowy. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do miski, wygniatamy. Robimy cieniutkie placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru, około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Z podanych proporcji wychodzi około 25-30 ciasteczek. Bananowiec – przepis dla matek karmiących dzieci alergiczne Składniki: - 20 dag biszkoptów bezglutenowych - pół szklanki śmietany kremówki - pół szklanki cukru - żółtko (lub 2 żółtka przepiórcze) - galaretka owocowa - 3 banany - mleko - 4 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Biszkopty namoczyć w rozpuszczonej galaretce i ułożyć w formie. Śmietanę utrzeć z cukrem i żółtkiem. Źelatynę rozpuścić w odrobinie gorącego mleka. Utartą masę połączyć z utartymi na tarce bananami, dodać żelatynę i wymieszać. Następnie część porcji masy położyć na biszkopty, a gdy stężeje, wyłożyć resztę. Kluski z mięsem Ciasto jak na zwykłe śląskie kluski, do środka zmielone gotowane mięsko z łyżką oliwy. Oczywiście nie polewamy skwarkami Składniki (jak na kluski śląskie): – 1 kg ziemniaków, – 25 dag mąki ziemniaczanej, – sól. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować i zemleć. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulki i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia. Kluski...