
Kanapkę można przygotować prosto i szybko. Równie łatwo ją zjeść, bo nie potrzeba do tego sztućców. Chyba właśnie z tych powodów jest tak popularna. W dodatku tak samo dobrze smakuje w domu, jak i na pikniku – łatwo ją zabrać ze sobą niemal wszędzie. Choć w wielu sytuacjach trudno z kanapek zrezygnować, to ich nadmiar w codziennym menu wcale nie jest zdrowy! I nie każda kanapka jest dobra. Powinna być skomponowana podobnie jak drugie danie obiadowe: produkt zbożowy (skrobiowy), produkt białkowy i warzywa. Kanapki dla dzieci warto niecodziennie ozdabiać – to może być dobra zabawa, prawda? Oto jak zrobić smaczną i zdrową kanapkę.
1. warstwa kanapki: pieczywo
Jako produkt zbożowy jest źródłem węglowodanów, czyli energii dla organizmu. Najlepsze jest ciemne pieczywo z mąki z pełnego przemiału. Jest dłużej trawione niż białe, dzięki czemu zapas energii wystarcza na kilka godzin. Pieczywo może być zarówno pierwszą, jak i ostatnią warstwą kanapki – jeśli robimy sandwicza. Najlepiej wybierz bułkę pełnoziarnistą lub grahamkę albo chleb: graham, razowy, żytni, pszenny na zakwasie, ciabattę.
2. warstwa kanapki: smarowidło
Kanapki dla dzieci należy smarować świeżym masłem – wystarczy naprawdę cienka warstwa. Kanapki dla dorosłych najlepiej skropić oliwą z oliwek lub olejem roślinnym tłoczonym na zimno. Zrezygnuj z gotowych sosów czy majonezów – oprócz tego, że zawierają mnóstwo sztucznych dodatków i konserwantów, mogą niepotrzebnie zmienić kanapkę w bombę kaloryczną. A nie o to przecież chodzi.
Zobacz też: 6 najzdrowszych przekąsek dla dziecka
3. warstwa kanapki: składnik główny
Czyli wędlina, ryba, jajko lub ser. Zawierają białko, a jest ono potrzebne, by posiłek był pełnowartościowy. Ser zawiera również cenny wapń. Wybieraj chude wędliny, a najlepiej sama upiecz w domu kawałek mięsa lub pasztet. Kanapki z rybą jedz od razu – nie zabieraj ich np. na drugie śniadanie, bo ryba szybko się psuje i wydziela niezbyt przyjemny zapach. Kupuj sery o niskiej zawartości tłuszczu, a sporej wapnia, np. mozzarellę, fetę, kozi twarożek albo ser brie. Z sera, ryby czy jajka możesz przyrządzić pyszną pastę kanapkową.
4. warstwa kanapki: warzywa
O warzywach nie można zapominać, bo bez nich nie ma dobrej kanapki. Choć wędlina, pieczone mięso, ser, jajko czy pasta kanapkowa nadają jej charakter, to brak choćby niewielkiego dodatku warzyw uczyni jej smak niepełny. Poza tym pozbawi ją wielu wartości odżywczych, choć z pewnością i tak będzie można się nią najeść. Warzywa są źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, dlatego ważne jest, by nie zabrakło ich w codziennym menu. Najzdrowsze są warzywa sezonowe, które dojrzewają naturalnie na słońcu, a nie w sztucznych warunkach w szklarni. Teraz, w sezonie, korzystaj z nich do woli. Jako dodatek do kanapek świetne są różne rodzaje sałaty, rukola, pomidory, ogórki, rzodkiewki, papryka, a także szczypiorek czy natka pietruszki. Poza sezonem doskonałe są również kiełki.
5. warstwa kanapki: przyprawy
Najlepsze będą świeże lub suszone zioła, ewentualnie pieprz. Raczej unikaj soli, a jeśli już, używaj jej w naprawdę niewielkich ilościach. Kanapek dla malucha nie przyprawiaj w ogóle albo jedynie lekko ziołami.
Zobacz też: Szczypiorek, natka, rzeżucha, czyli witaminy prosto z parapetu
Konsultacja: Anna Kłosińska, fizjolog żywienia, pracuje w Activum Medicum – Instytucie Medycyny Naturalnej, autorka książek o diecie dzieci.