Reklama

Propozycja wielkanocnych pyszności, które łatwo przygotujesz razem z dzieckiem. Przy okazji może to być świetna zabawa i zachęta dla małych niejadków.

Reklama

Przygotuj: dwa kubki mąki tortowej, pół kostki masła, dwie czubate łyżki cukru pudru, cztery żółtka, szczyptę soli, puszkę skondensowanego słodzonego mleka oraz talerz, kawałek folii aluminiowej, nóż i kubek.

Wydawnictwo JEDNOŚĆ

Przesiej mąkę i wysyp na stolnicę. Następnie dodaj pokrojone masło i rozdrabniaj je nożem tak długo, aż będzie wielkości zielonego groszku. Dodaj także żółtka, cukier i szczyptę soli. Wyrób ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń je folią spożywczą, połóż na talerz i wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki.

Kiedy ciasto się schłodzi, wyłóż je na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.Wykrój z niego prostokąty, a z reszty uformuj cienkie wałeczki. Otocz nimi wycięte z ciasta jajka i przyciśnij je do nich, aby się przykleiły.

Mazurki przełóż delikatnie na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Włóż ją na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC.

Do garnka wlej wodę i włóż do niego puszkę do mleka. Gotuj ją przez dwie godziny na małym ogniu. Kiedy woda w garnku przestygnie, wyjmij z niej puszkę i otwórz ją. Napełnij masą mazurki i posyp pokruszonymi migdałami.

Reklama

Przepis pochodzi z książeczki Joanny Krzyżanek "Cecylka Knedelek", wyd. JEDNOŚĆ, Kielce 2008.

Reklama
Reklama
Reklama