Propozycja wielkanocnych pyszności, które łatwo przygotujesz razem z dzieckiem. Przy okazji może to być świetna zabawa i zachęta dla małych niejadków.

Reklama

Przygotuj: dwa kubki mąki tortowej, pół kostki masła, dwie czubate łyżki cukru pudru, cztery żółtka, szczyptę soli, puszkę skondensowanego słodzonego mleka oraz talerz, kawałek folii aluminiowej, nóż i kubek.

Wydawnictwo JEDNOŚĆ

Przesiej mąkę i wysyp na stolnicę. Następnie dodaj pokrojone masło i rozdrabniaj je nożem tak długo, aż będzie wielkości zielonego groszku. Dodaj także żółtka, cukier i szczyptę soli. Wyrób ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń je folią spożywczą, połóż na talerz i wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki.

Kiedy ciasto się schłodzi, wyłóż je na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.Wykrój z niego prostokąty, a z reszty uformuj cienkie wałeczki. Otocz nimi wycięte z ciasta jajka i przyciśnij je do nich, aby się przykleiły.

Mazurki przełóż delikatnie na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Włóż ją na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC.

Zobacz także

Do garnka wlej wodę i włóż do niego puszkę do mleka. Gotuj ją przez dwie godziny na małym ogniu. Kiedy woda w garnku przestygnie, wyjmij z niej puszkę i otwórz ją. Napełnij masą mazurki i posyp pokruszonymi migdałami.

Reklama

Przepis pochodzi z książeczki Joanny Krzyżanek "Cecylka Knedelek", wyd. JEDNOŚĆ, Kielce 2008.

Reklama
Reklama
Reklama