Fotolia
Żywienie

Gluten może zahamować wzrost dziecka!

Malec stracił apetyt, ma bóle brzuszka? Jeśli niedawno zaczął jeść kaszę mannę i pieczywo, przyczyną może być zawarty w nich gluten. Celiaklia, czyli wrodzona nietolerancja glutenu, może być jednak podstępna. Czasem jej jedynym objawem jest to, że dziecko wolno rośnie.

Gluten to białko, które występuje w otoczkach niektórych zbóż: pszenicy, jęczmienia, żyta. Dzięki niemu mąka jest kleista, więc pieczywo i ciasta są spójne i nie rozpadają się. Ale układ odpornościowy niektórych osób wyjątkowo glutenu nie lubi.

Gluten niszczy kosmki jelitowe

Błona śluzowa jelita, przez którą są wchłaniane pokarmy, jest silnie pofałdowana (znajdują się na niej wypustki, czyli kosmki jelitowe). U osób chorych na celiakię gluten je uszkadza. Błona śluzowa coraz bardziej spłaszcza się i zanika. A to powoduje, że nie mogą przez nią być wchłonięte wszystkie składniki odżywcze, które dziecko otrzymało z pożywieniem.
Pierwszy objaw nietolerancji glutenu to zmiana wyglądu stolców. Stają się one luźniejsze, obfitsze, czasem dochodzi nawet do biegunki. W rezultacie dziecko nie otrzymuje niezbędnych mu składników odżywczych, nie może prawidłowo rosnąć i rozwijać się. Traci apetyt i przestaje przybywać na wadze.

Jak zdiagnozować celiakię

Skontaktuj się z pediatrą i omów wszystkie niepokojące objawy. Jeśli lekarz będzie podejrzewać problem z nietolerancją glutenu, powinien skierować dziecko do gastroenterologa. Bez konsultacji z lekarzem gastroenterologiem i bez dalszych badań nie przechodź na dietę bezglutenową!
Po to, by potwierdzić lub wykluczyć celiakię, konieczne jest wykonanie badań: serologicznych z krwi. Zwykle oznacza się stężenie dwóch z trzech dostępnych przeciwciał:
1. przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
2. przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG)
3. przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: nowej gliadynie: DGP lub GAF)
Może też zalecić badania przeciwciał antygliadynowych. Ich obecność we krwi może sugerować nadwrażliwość na gluten (niezwiązaną ani z celiakią ani z alergią).

Do pełnego rozpoznania konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego. Wykonuje się ją endoskopowo podczas gastroskopii. Pacjent połyka miękką sondę z małą kamerą na końcu, dzięki której lekarz zagląda do wnętrza jelita i pobiera jego maleńkie fragmenty do badania. Zabieg nie jest bolesny, choć nie należy do przyjemnych. U małych dzieci przeprowadza się go w znieczuleniu ogólnym.
Zanik struktury kosmków jelitowych, obecność przynajmniej jednego z badanych przeciwciał we krwi oraz poprawa samopoczucia po wprowadzeniu diety bezglutenowej to wystarczające warunki do rozpoznania celiakii.

Jak leczyć celiakię

Jedyną  metodą leczenia celiakii jest wycofanie  glutenu z diety i stosowanie  przez całe życie ścisłej diety  bezglutenowej.
Najważniejsze: odpada kupowanie bułek, chleba, ciastek w zwykłym spożywczym, który masz za rogiem. Gdzie więc znaleźć bezglutenową żywność? W dużych miastach problem jest mniejszy, bo można znaleźć sporo sklepów z tzw. zdrową żywnością. Zwykle oferują one też produkty bezglutenowe. W małych miejscowościach często zostaje tylko robienie zakupów przez Internet.

Wybór bezglutenowych produktów jest duży. Prócz gotowego pieczywa można kupić specjalne koncentraty mąki, z których robi się od razu chleb, ciasto, naleśniki, pierogi. Jest mnóstwo makaronów: cienkie, grube, świderki, łazanki, kolanka, wstążki. Są specjalnie zrobione dla bezglutenowców płatki i ciasteczka. Jedyny problem to cena. Wszystko kosztuje sporo więcej niż normalne odpowiedniki.
Niestety, gluten znajduje się nie tylko w chlebie i ciastach. Ponieważ jest dobrym spoiwem i wypełniaczem, to producenci lubią go dodawać do parówek, kiełbas, konserw, keczupów, płatków śniadaniowych, a nawet śmietany czy jogurtu. Pozostaje bardzo dokładnie studiować etykiety i nie kupować tych produktów, które nie są dokładnie opisane. Bo niestety gluten nawet w niewielkich ilościach, może zrobić wiele szkód.

Co może jeść dziecko, które ma celiakię?

Wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka – dlaczego teraz robi się to inaczej? [WIDEO]

dziecko je śniadanie
fotolia.com
Dieta
Kłopotliwy gluten. Jak odróżnić alergię na gluten od celiakii u dziecka?
Gluten to białko zawarte w zbożach. Może on wywołać alergię lub groźną celiakię. Czytaj, jak odróżnić alergię na gluten od celiakii oraz kiedy najlepiej wprowadzić gluten do diety dziecka.

Kiedy wprowadzić gluten do diety dziecka? Produkty z glutenem zaleca się wprowadzać od 6. miesiącu życia , tak jak wszystkie inne produkty uzupełniające dietę dziecka. Odchodzi się od zaleceń, aby "przyzwyczajać" organizm dziecka do trawienia glutenu między 4. a 6. miesiącem życia, jeszcze w trakcie karmienia piersią. To założenie wzięło się z badań przeprowadzonych po fali zachorowań na celiakię odnotowanej w Szwecji w latach 80. Przeprowadzone wtedy badania wykazały, że jeśli niemowlętom karmionym piersią podaje się produkty z glutenem już w 4–6. miesiącu, liczba chorych na celiakię maleje. Dziś wiemy, że to nieprawda. Tutaj przeczytaj o wynikach najnowszych badań dot. wprowadzania glutenu   Kiedy ostrożnie z glutenem U niektórych dzieci posiłki zawierające pszenicę, żyto, jęczmień i w mniejszym stopniu owies powodują w jelitach niekorzystne zmiany. Prowadzą do zaburzeń trawienia i wchłaniania. Winny jest zawarty w tych produktach gluten. Wyzwala on w organizmie proces, w wyniku którego kosmki jelita cienkiego ulegają zniszczeniu i zanikają. Wtedy powierzchnia, przez którą wchłaniają się substancje odżywcze, znacznie się zmniejsza. Celiakia - symptomy choroby Gdy dziecko chore na celiakię dostaje do jedzenia produkty zawierające gluten, zaczyna mieć rozmaite dolegliwości: nie ma apetytu, mało waży, wolno rośnie, zdarzają się biegunki. Niektóre chore dzieci mają niedokrwistość lub są nadpobudliwe. Alergia na gluten objawia się u maluszków w sposób mniej nasilony i nieco inaczej. Uczulone dziecko może mieć kolki, wzdęcia, biegunkę, czasem dołączają się dolegliwości ze strony układu oddechowego. Wprowadzanie glutenu do diety dziecka Już od 6. miesiąca możesz podawać pokarmy ze zbóż glutenowych (żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia) pojedynczo, co kilka dni. Zacznij od paru łyżeczek gotowej kaszki pszennej z mlekiem...

Komu szkodzi gluten
Fotolia
Żywienie
Komu tak naprawdę szkodzi gluten?
Mody na jedzenie lub niejedzenie różnych produktów przychodzą i odchodzą. Od jakiegoś czasu sporo się mówi o diecie bezglutenowej. Czy gluten naprawdę jest szkodliwy? Dla niektórych rzeczywiście tak.

Kiedyś nie zwracano uwagi, czy niemowlęta jedzą zboża glutenowe czy bezglutenowe , potem lekarze zalecali podawanie produktów z glutenem od 10. miesiąca życia, teraz dzieci mogą ich próbować na początku rozszerzania diety . Badania nad tym białkiem zawartym w niektórych zbożach trwają i nie wiadomo, czy znów nie nastąpi zmiana w zaleceniach. Co to w ogóle jest gluten? Gluten to białko roślinne, zawarte w zbożach: pszenicy, życie i jęczmieniu (nie ma go w prosie, gryce, ryżu, owsie). Występuje też w produktach z tych zbóż, m.in. w kaszach, pieczywie, makaronie. Obecny w mące gluten sprawia, że pieczywo dobrze rośnie. Ale zdarza się, że powoduje on alergię, celiakię lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten (NCNG). Czy podawać dzieciom produkty z glutenem? Zdrowym dzieciom tak. Nadal jednak wiek wprowadzania glutenu, jego postać i ilość są dyskutowane przez ekspertów. Pierwszym źródłem glutenu , który można podać niemowlakowi między piątym a dziesiątym miesiącem życia, może być kasza manna lub mąka orkiszowa w zupce jarzynowej albo też pieczywo żytnie w stopniowo zwiększanych porcjach. Gdy niemowlę dobrze toleruje gluten , może jeść posiłki z kaszek glutenowych. Starsze dzieci niemające kłopotów z nietoleracją glutenu mogą jeść produkty z glutenem. Kto nie może jeść glutenu? Na diecie bezglutenowej powinny być dzieci chore: na alergię, celiakię i NCNG. Samemu nie można jednak wyłączać z diety malucha produktów glutenowych – każde takie ograniczenie trzeba skonsultować z lekarzem. To ważne, bo dziecku, które jest w okresie intensywnego wzrostu, nie może zabraknąć składników odżywczych. Choć alergia , celiakia i NCNG to różne choroby, łączy je podobieństwo niektórych objawów oraz to, że dolegliwości są reakcją na obecny w diecie gluten.  Celiakia – to choroba nieuleczalna. Dzieci z celiakią nie mogą jeść...

dziecko, maluch, odżywianie, ciastko
Zdrowie
Uczulenie na mąkę
Uczulenie na chleb? Biegunka przez zjedzenie bułki? Tak, to możliwe. Jak zatem karmić dziecko? Upiec chleb z mąki bez glutenu. Niepotrzebne są leki, wystarczy mądra dieta.

  Córeczka mojej koleżanki jest na diecie już kilka lat. Dziewczynka miała półtrora roku, gdy pediatra, widząc, że słabo rośnie, zlecił badania. Wyszło, że Agnieszce szkodzi gluten. Ukryty wróg Gluten to białko, które występuje w otoczkach pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa. Dzięki niemu mąka jest kleista, więc pieczywo oraz ciasta są spójne i się nie rozpadają. Ale układ odpornościowy niektórych osób wyjątkowo źle reaguje na zjedzenie czegoś, co zawiera gluten. Wytwarza specjalne przeciwciała, które atakują i niszczą kosmki jelitowe. To maleńkie wypustki znajdujące się w jelitach, przez które składniki odżywcze dostają się do krwi. Gdy kosmki zostaną zniszczone, wtedy witaminy, białka, tłuszcze – zamiast dopłynąć z krwią do każdej komórki – zostają wyrzucone z organizmu, gdy dziecko zrobi kupkę. To właśnie dlatego maluch chory na celiakię (tak nazywa się ta choroba) bardzo często robi kupy duże, papkowate, wyglądające na tłuste. Jest w nich mnóstwo składników, które nie zostały wchłonięte. Dziecko zaczyna przez to słabiej rosnąć, przestaje przybierać na wadze. Może mieć anemię (bo organizm nie dostaje żelaza), niedobory wapnia, cynku, fluoru, wszystkich witamin. Jest wyraźnie osłabione. Zwykle lekarz podejrzewa celiakię, gdy takie objawy pojawiają się w kilka tygodni czy miesięcy po wprowadzeniu do diety pokarmów zawierających gluten. Może wtedy zalecić badania krwi sprawdzające poziom określonych przeciwciał, a także biopsję jelita. Pokazuje ona, jak wygląda stan kosmków jelitowych. Jeśli choroba zostanie potwierdzona, dziecko będzie musiało być na diecie. Bardzo szybko znów zacznie rosnąć i przybierać na wadze, bo na szczęście kosmki potrafią się zregenerować. Nie zawsze przyczyną problemów jest celiakia. Czasem są one spowodowane „tylko” nietolerancją lub alergią na gluten. Objawy są podobne:...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Partner
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Partner
Polecamy
Porady
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
ukraińskie imiona
Imiona
Ukraińskie imiona: męskie i żeńskie + tłumaczenie imion ukraińskich
Joanna Biegaj
cytaty na urodziny
Cytaty i przysłowia
Mądre i piękne cytaty na urodziny –​ 22 sentencje urodzinowe
Joanna Biegaj
Ile dać na Chrzest?
Święta i uroczystości
Ile wypada dać na chrzciny w 2022 roku? – kwoty dla rodziny, chrzestnych i gości
Luiza Słuszniak
gdzie nad morze z dzieckiem
new badge ranking small
Niemowlę
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Hanna Szczesiak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki (urlop na dziecko) – wszystko, co trzeba wiedzieć o nowym urlopie
Joanna Biegaj
pesel po 2000
Prawo i finanse
PESEL po 2000 - zasady jego ustalania
Agnieszka Majchrzak
hiszpańskie imiona
Imiona
Najczęściej nadawane hiszpańskie imiona - ich znaczenie oraz polskie odpowiedniki
Joanna Biegaj
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Urlop ojcowski
Prawo i finanse
Urlop ojcowski 2022: ile dni, ile płatny, wniosek, dokumenty
Magdalena Drab
przedmioty w 4 klasie
Aktualności
Jakie są przedmioty w 4 klasie szkoły podstawowej w roku szkolnym 2022/2023? [LISTA]
Ewa Janczak-Cwil
300 plus
Prawo i finanse
300 plus 2022 – dla kogo, kiedy składać wniosek?
Małgorzata Wódz
na komary dla niemowląt
Zdrowie
Co na komary dla niemowląt: co wolno stosować, czego unikać?
Ewa Janczak-Cwil
urwany kleszcz
Zdrowie
Urwany kleszcz: czy usuwać główkę kleszcza, gdy dojdzie do jej oderwania?
Ewa Janczak-Cwil
Bon turystyczn atrakcje dla dzieci
Czas wolny
Bon turystyczny – atrakcje dla dzieci, za które można płacić bonem
Ewa Janczak-Cwil
300 plus dla zerówki 2021
Aktualności
300 plus dla zerówki w 2022 roku – czy Dobry Start obejmuje sześciolatki?
Joanna Biegaj
rekrutacja do liceum
Wychowanie
Jak wygląda rekrutacja do liceum 2022/2023? Jak dostać się do dobrego liceum?
Joanna Biegaj