Czy najnowsze zalecenia naukowców i dietetyków powinno się stosować także i dla dzieci? O nowej piramidzie żywienia opowiada dr Halina Weker, specjalista w zakresie żywienia dzieci w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie.
Jeśli uda Ci się wyrobić w dziecku zdrowe nawyki żywieniowe, możesz uznać, że odniosłaś rodzicielski sukces. Ale uwaga! Nie wolno tworzyć napiętej atmosfery wokół jedzenia, pouczać i zakazywać, ciągle podkreślać, co jest zdrowe, a co nie. Po prostu sama odżywiaj się prawidłowo, a dziecko – to naturalne – będzie Cię naśladować. W komponowaniu zdrowego rodzinnego menu pomoże Ci piramida żywienia. Jak zinterpretować te zalecenia naukowców?
Jedz zdrowo, żyj zdrowo – poznaj nową piramidę żywienia
Naukowcy i specjaliści do spraw żywienia doszli do wniosku, że czas zmodyfikować dotychczasową piramidę żywienia. Nowa jest popierana przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne i Polskie Naukowe Towarzystwo Otyłości i Przemiany Materii. Im niżej produkt w piramidzie, tym częściej należy po niego sięgać.
Tak było (od góry):
I Mięso, tłuszcze zwierzęce i roślinne.
II 2 porcje mleka i produktów mlecznych.
III 3 porcje owoców.
IV 4 porcje warzyw.
V 5 porcji produktów zbożowych.
Tak jest (od góry):
I Czerwone mięso.
II Produkty mleczne lub suplementy wapnia.
III 2 razy dziennie ryby, jaja lub drób.
IV Orzechy, rośliny strączkowe; 1-3 dziennie.
V Produkty zbożowe z pełnego ziarna w większości posiłków.
VI Tłuszcze roślinne – oliwa, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy.
VII Codzienna aktywność fizyczna, przeciwdziałanie otyłości
Czy piramida żywienia to żywieniowa Biblia?
Nie można popadać w przesadę. To wynik pracy naukowców z Harvardu, którzy przeanalizowali wyniki wielu tysięcy badań dotyczących zdrowia i żywienia. Na tej podstawie zmienili dotychczasowe wskazówki dietetyczne. Amerykanie cierpią na „epidemię” otyłości i naukowe gremia starają się znaleźć wyjście z tej sytuacji.
Czy nam, Polakom, również grozi „epidemia” otyłości?
Także w naszym kraju problem narasta. Co trzeci Polak ma nadwagę lub jest otyły! Taki sam problem dotyczy 5-15% dzieci i młodzieży. Jeśli kilkulatek jest otyły i jego rodzice ważą zbyt wiele, z dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć, że malec, gdy dorośnie, będzie miał problemy z nadmierną masą ciała, a więc i ze zdrowiem.
Czy wskazówki nowej piramidy żywienia obowiązują również dzieci?
Ogólne zasady piramidy można stosować także u starszych dzieci i u młodzieży. Jednak ze względu na wyjątkowe potrzeby rozwijającego się organizmu jadłospis dziecięcy musi się różnić od diety dorosłego. Z piramidy wynika, że dorosłym zaleca się spożywanie wyłącznie tłuszczów roślinnych – olejów i oliwy. Tymczasem dzieci powinny jeść również niewielkie ilości świeżego masła, mleko, jogurty, sery. Składniki pokarmowe tych produktów są niezbędne do prawidłowego rozwoju.
Nie tylko liczba posiłków ma znaczenie. Aby dziecko chętnie zasiadało do posiłków musisz przestrzegać kilku zasad. Dbaj o to, by posiłki były urozmaicone. To najlepszy sposób na zapewnienie rosnącemu organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. Najlepiej, gdy maluch zjada produkty ze wszystkich pięter piramidy zdrowia. Nie rozdrabniaj pokarmów dłużej, niż to konieczne. Dziecko, które nie jest już oseskiem, ma zęby to naprawdę powinno robić z nich użytek. Ucz dobrych nawyków. Jeśli nie przyzwyczaisz go do nadmiaru soli i cukru, nie pozwolisz na jadanie frytek, chipsów itp. oraz picie słodkich napojów gazowanych, jest szansa, że nie będą mu one w przyszłości tak bardzo smakować. Uważaj, by nie jadł byle czego. Wybieraj produkty nieprzetworzone lub przetworzone w niewielkim stopniu (lepiej np. zrobić zupę na wywarze z warzyw i mięsa, niż dodawać taką z proszku). Dbaj o atmosferę przy stole. Staraj się, by wszystkie posiłki kojarzyły się dziecku z przyjemnością. Jedzcie jak najczęściej razem, w spokoju, bez pośpiechu. Piramida zdrowia dla każdego malucha Jeśli postępujesz zgodnie z nią, masz gwarancję, że dziecko będzie rosło zdrowo. Słodycze - okazjonalnie Mięso - 1-2 porcje mięsa dziennie. Najlepiej drób i chude mięso. Ryby - 1-2 kawałki ryby w tygodniu. Najlepsze są ryby morskie. Mleko i jego przetwory - 2-3 porcje dziennie (dzieci do trzeciego roku powinny pić mieszanki typu „junior”). Owoce - 2-4 porcje dziennie. Najlepiej świeże albo mrożone. Część można zastąpić sokami. Warzywa - 3-5 porcji dziennie. Najlepiej dodawać je do wszystkich dań. Chleb, kasze i inne produkty zbożowe - 5 porcji dziennie. A więc polecane do każdego posiłku.

Dieta matki karmiącej powinna opierać się na piramidzie zdrowego żywienia. Nie musisz eliminować ze swojego jadłospisu żadnych produktów, jeśli twoje dziecko nie ma alergii i jest zdrowe (inaczej wygląda jednak dieta matki karmiącej dziecko ze skazą białkową : wtedy nie wolno ci jeść wybranych pokarmów). Niezależnie od rodzaju twojego menu, w czasie laktacji potrzebujesz więcej kalorii niż przed ciążą. Warto zadbać, aby potrawy matki karmiącej piersią były zróżnicowane i bogate w składniki odżywcze. Podajemy też przepisy na dania, na których może opierać się zdrowa dieta podczas laktacji. Spis treści: Jaka dieta dla matki karmiącej Dieta matki karmiącej: co można jeść Dieta matki karmiącej: tabela Dieta matki karmiącej: czego nie jeść Kaloryczność diety matki karmiącej Dieta eliminacyjna matki karmiącej – kiedy Przepisy dla matek karmiących piersią Suplementy diety dla karmiących Jaka dieta dla matki karmiącej? Zasady prawidłowej diety matki karmiącej są takie same jak każdej zdrowej diety. Jeśli karmisz piersią, sięgaj po produkty bogate w witaminy i składniki mineralne. Podczas laktacji jest to ważniejsze niż kiedykolwiek. Najwięcej cennych składników odżywczych zawierają świeżo przygotowane dania skomponowane z różnorodnych produktów. Karmiąca mama potrzebuje: żelaza – zawiera je mięso, ryby, żółko jaj, rośliny zielone wapnia – jego źródłem jest mleko, jogurt, ser żółty, sezam, migdały, suszone figi jodu – dostarczają go ryby morskie, mleko, wody mineralne, warzywa, owoce selenu – znajduje się w mięsie, rybach, jajach, kaszach, ciemnozielonych warzywach cynku – jest w kukurydzy, roślinach strączkowych, orzechach. Kiedy karmisz piersią, odżywiaj się zdrowo i komponuj jadłospis zgodnie z...

O karmieniu niemowląt wiesz wiele. A o diecie dzieci w następnych dwóch latach życia? Tu jest gorzej. Tymczasem ostatnie badania wykazały, że dieta dzieci w drugim i trzecim roku życia daleka jest od ideału. Nie dość, że sporo malców ma niedobory żelaza (zwiększa to ryzyko wystąpienia anemii) i wapnia (dzieci otrzymują tylko 60–70% zalecanej ilości), to w ich diecie jest zbyt mało cynku i miedzi. Za to zbyt dużo białka, tłuszczów zwierzęcych, soli i cukru, a za mało produktów bogatych w cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (oliwy z oliwek i olejów roślinnych, ryb morskich). Właśnie dlatego grupa ekspertów w dziedzinie pediatrii i żywienia opracowała nowe zalecenia. Oto, co powinno znaleźć się w diecie ponadrocznego malucha, a czego unikać. 1. Wprowadź pieczywo i produkty zbożowe z pełnego przemiału Małe dzieci nie muszą jeść tylko białego pieczywa (zwłaszcza bułeczek). W ich diecie powinny znaleźć się bułki i chleb razowy (dobrze wypieczony), graham, pieczywo z mąką orkiszową, makaron razowy, brązowy ryż, a oprócz manny także inne kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana, kukurydziana) i płatki owsiane Warto wiedzieć: Produkty z ziaren mało oczyszczonych zawierają m.in. cenne witaminy z grupy B, witaminę E oraz PP, a także wapń i żelazo. 2. Warzywa i owoce podawaj 5 razy dziennie Warzywa gotuj na parze, podawaj w zupach lub jako surówki. Ze strączkowych (soczewicy, grochu, fasoli) przygotowuj purée. Mają sporo składników mineralnych, białko roślinne i błonnik. Owocami zastępuj słodycze, podawaj je jako deser lub na podwieczorek. Warto wiedzieć: Podawaj też kwaszoną kapustę i ogórki. Są łatwiej strawne niż surowe, zawierają cenne bakterie kwasu mlekowego i witaminę C. 3. Zachęcaj do picia mleka, maślanki, kefiru lub jogurtu W diecie dziecka powinno znaleźć się mleko i jego przetwory. Zawiera ono łatwo przyswajalny wapń,...