Zobacz jak można skomponować jadłospis dla dziecka w wieku od jednego roku do trzech lat
Maluch w tym wieku powinien otrzymywać 1000-1300 kcal w ciągu dnia. Poniżej przedstawiamy przykładowe jadłospisy.
I śniadanie:
– płatki owsiane na mleku z jabłkiem i rodzynkami ok. 200-250 ml,
– pieczywo z masłem (1 bułka),
– pasztet jarzynowo-mięsny (1 plaster),
– kilka rzodkiewek.
II śniadanie:
– ser twarogowy (ok. 50 g) z jogurtem naturalnym i poziomkami lub truskawkami (ok. 100 g owoców),
– napój z marchwi, buraków i jabłek ok. 200 ml.
Obiad:
– zupa wiśniowa z kluskami ok. 200 ml,
– pulpeciki drobiowe z ziołami 1-2 sztuki,
– gotowana marchewka,
– ryż,
– zielona sałata.
Podwieczorek:
– pieczone jabłko z kulką lodów,
– herbatnik.
Kolacja:
– herbata z mlekiem,
– jajko sadzone na parze,
– kalafior gotowany z koperkiem,
– pieczywo z masłem.
Po nocnym śnie pierwszy posiłek jest bardzo ważny, gdyż ciało potrzebuje nowych składników energii. Dlatego też przyzwyczajaj dziecko do zjedzenia obfitego śniadania. Dzięki temu rozpocznie dzień w pełni sił. Podstawą śniadania powinno być mleko (np. zupy mleczne) lub przetwory: twaróg, kefir lub jogurt z owocami, kawa zbożowa lub kakao. W zestawie śniadaniowym małego dziecka należy uwzględniać także inne produkty bogate w białko – jaja, pasty mięsno-warzywne, sałatki jarzynowe z serem lub dobrymi wędlinami. Ważna jest kompozycja śniadań. Jeśli dziecko pije sok, powinno dostać kanapkę z chudą, wędliną, twarożkiem lub pastą z jaj. Nie należy łączyć w jednym zestawie takich samych produktów, np. zupy mlecznej z lanymi kluskami i jajek. Dzieciom powyżej roku podajemy pieczywo: pszenne, żytnio-pszenne, razowe. Wartość energetyczna śniadania dla 2-3-latka powinna wynosić ok. 250-325 kcal, a dla przedszkolaka 350-425 kcal, co stanowi 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego dziecka w tym wieku. Dziecko potrzebuje dużo energii już od samego rana Najlepiej będzie, gdy przyzwyczaisz je do jedzenia pełnowartościowego śniadania, aby w ten sposób uzupełniło zasób energii po 8-10 godzinach nocnego snu. W skład idealnego śniadanka wchodzą następujące produkty: mleko i jego przetwory – 20%; proteiny (mięso, ryby, jajka) – 10%; owoce i warzywa – 50% oraz pieczywo i produkty zbożowe – 20%. Poczynając od trzeciego roku życia idealne menu na śniadanie powinno wyglądać następująco: 1 lub 2 niewielkie owoce, można również spożyć je w postaci soku; 1/2 miseczki płatków z mlekiem; ewentualnie jogurt i plasterek szynki. Dla urozmaicenia możesz również podać dwie kromki chleba z masłem i dżemem. Częsta zmiana menu jest bardzo ważna, gdyż dzieci, podobnie zresztą jak dorośli, nie lubią jeść stale tych samych potraw. Na śniadanie podawaj malcowi...

Przedszkolak potrzebuje codziennie 1400-1700 kcal. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis. I śniadanie: – kawa zbożowa z mlekiem (1 szklanka), – pieczywo graham z masłem i szynką lub chudą wędliną, – mały pomidor. II śniadanie: – jogurt naturalny ze świeżymi sezonowymi owocami. Obiad: – zupa-krem z brokułów (ok. 200 ml), – wątróbka cielęca z ziemniakami, – surówka z kapusty, jabłka i marchwi, – sok porzeczkowo-malinowy ok. 150 ml. Podwieczorek: – 3 kulki błyskawicznych lodów jogurtowo-jagodowych, – ciasteczko z płatków owsianych, Kolacja: – sałatka z selera naciowego i ziemniaków z serkiem, – kromka pieczywa razowego z masłem, – herbata.

Przedszkolak powinien jeść pięć razy dziennie. Największy posiłek to obiad, ale najważniejszy to śniadanie, a zaraz po nim kolacja. Między nimi przekąski. Naukowcy z Atlanty po badaniach przeprowadzonych wśród przedszkolaków nie mieli wątpliwości: te, które jadły dobrze skomponowane śniadania, rzadziej miały próchnicę! Inne wyniki były jeszcze bardziej zaskakujące. Okazało się, że takie maluchy rzadziej mają problemy z nadwagą i mniej chorują, a do tego lepiej się uczą. Sekret, co maluch powinien jeść, odkrywamy razem z dietetykiem, dr inż. Anną Stolarczyk. Dlaczego śniadanie jest ważniejsze od kolacji? To pierwszy posiłek w ciągu dnia, który sprawia, że metabolizm przyspiesza, dzięki czemu potem spalanie energii jest szybsze. Śniadanie jest też potrzebne mózgowi, bo po nocy potrzebuje on paliwa, czyli glukozy – po przerwie nocnej jej poziom we krwi jest bardzo niski. Po co mózgowi glukoza? Otóż ma ona wpływ na stężenie acetylocholiny – neuroprzekaźnika, który umożliwia przepływ informacji między komórkami nerwowymi. Dzięki temu dziecko może sprawnie myśleć i kojarzyć. Jak ma wyglądać idealne śniadanie dla dziecka? Powinny się w nim znaleźć produkty z kilku grup: węglowodany, białko, tłuszcze, wapń i inne składniki mineralne, witaminy. Dobre źródło węglowodanów to np. musli, płatki owsiane, pieczywo razowe i graham – jednocześnie są to produkty bogate w błonnik, który jest ważny dla prawidłowej pracy jelit. Białka i wapnia najwięcej zaś jest w mleku, jogurcie, kefirze, serze. Do tego dobrze jest jeszcze dodać dziecku mały owoc lub warzywo, bo to świetne źródło witamin, składników mineralnych, no i błonnika. Dobrym dodatkiem do pierwszego posiłku są też wszelkiego rodzaju orzechy i nasiona. Czy ważne jest, jakie pieczywo zje dziecko na śniadanie? Tak. W pieczywie znajdują się węglowodany,...