Czy mogę podawać trzyletniej córeczce na śniadanie płatki owsiane na mleku? Moja mama twierdzi, że dzieci nie powinny ich jeść. Ja je lubię, Zuzia też, ale nie wiem, czy polecane są dla dzieci i kobiet w ciąży (za pięć miesięcy urodzę drugie dziecko). Ania z Warszawy

Reklama

Jak najbardziej może Pani jeść je sama i podawać córeczce. Są bardzo zdrowe. Zawierają skrobię, witaminy z grupy B, składniki mineralne, np. fosfor i magnez, oraz antyoksydanty, np. witaminę E (to substancje, które bronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników). Ponadto płatki owsiane są źródłem błonnika, który zapobiega zaparciom.

Zuzi proszę przygotowywać je dwa razy w tygodniu. Można je ugotować na wodzie, a potem dodać mleko, lub od razu ugotować na mleku. Będą smaczniejsze, jeśli doda Pani do nich starte na grubej tarce jabłko, umyte rodzynki i orzechy włoskie (dla Zuzi rodzynki proszę koniecznie sparzyć i przez kilkanaście minut moczyć w wodzie, orzechy drobno posiekać).

Reklama

Odpowiada: dr Halina Weker, dietetyk. Specjalistka w dziedzinie żywienia dzieci, współautorka schematu żywienia niemowląt. Autorka przepisów kulinarnych dla najmłodszych. Kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka.

Reklama
Reklama
Reklama