Żywienie

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? [WIDEO]

Aby sprawdzić, czy miód jest prawdziwy czy sztuczny, wystarczy spojrzeć na etykietę i informacje o składzie. Prawdziwy miód powinien ulec krystalizacji w ciągu kilku, kilkunastu tygodni od jego produkcji.

Prawdziwy miód ma niezwykle cenne właściwości dla naszego zdrowia, dlatego powinniśmy po niego sięgać regularnie. Wybierając rodzaj miodu, możemy kierować się smakiem, ponieważ każdy jest dobry, o ile nie jest sztuczny. Sprawdzić, czy miód nie jest oszukany, można choćby na podstawie jego konsystencji i danych zawartych na etykiecie.

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Stojąc przed półką sklepową z miodami, nie możemy zrobić testu miodu, sprawdzającego, czy zawartość słoika, w którym jest płynny miód, ulegnie krystalizacji. Powinniśmy jednak patrzeć na dwie rzeczy – etykietę i skład produktu. Informacje, które tam znajdziemy, powiedzą nam wiele o jakości danego miodu.

Co nam powie etykieta na miodzie?

„W ocenie jakości miodu pomoże nam etykieta, a dokładniej data produkcji, która się na niej znajduje. Prawdziwy miód jest zdatny do spożycia przez 3 lata od daty produkcji. Jeśli pozostał rok, a on nadal nie skrystalizował się, na pewno jest to miód sztuczny. Prawdziwy po kilku, kilkunastu tygodniach się krystalizuje” – wyjaśnia dietetyk Ewelina Gleń.

Skład miodu: kiedy jest oszukany?

Poza terminem ważności istotny jest skład. „Jeśli na słoiku zawarto informację, że produkt to mieszanka miodów wyprodukowana w krajach Unii Europejskiej lub poza nią, lepiej go nie kupować. Korzystniej będzie skontaktować się z rodzimym, zaufanym wytwórcą i zainwestować w polski, sprawdzony wyrób” – informuje ekspertka.
 

To ciekawe! Produkcja kilograma miodu wymaga od pszczół ok. 60 tys. wylotów po nektar, podczas których siadają na 12 mln kwiatów. By uzyskać pół kilograma substancji, owady pokonują drogę odpowiadającą dwóm okrążeniom wokół Ziemi. Jedna pszczoła wytwarza w ciągu swojego życia łyżeczkę miodu, a kilogram słodkiego przysmaku to wynik pracy całego życia ok. 350–400 jej towarzyszek.

Jaki miód jest najlepszy?
Ewelina Gleń, dietetyk z kliniki Psychomedic.pl, podkreśla, że „to, który gatunek miodu jest najsmaczniejszy, jest kwestią gustu. Najzdrowsze są te ciemniejsze, ponieważ mają więcej składników mineralnych”. Najważniejsze jest jednak to, by kupować miód prawdziwy.

Źródło: Infowire

Zobacz także:

Czekolada dla dziecka?
Fotolia
Żywienie
Czekolada, miód, czarna herbata - czy to można dawać dziecku?
Dyskutowałaś już o tym wiele razy, prawda? Z babcią, koleżanką, ciocią. Informacje na temat szkodliwości i dobroczynnego działania jedzenia ciągle się zmieniają. Są produkty na indeksie i takie, które wychwala się pod niebiosa. Co warto dawać dziecku, a czego lepiej unikać?

Nie wszystkie produkty, które nadają się dla dorosłych, można dawać do jedzenia małym dzieciom . Nie tylko dlatego, że ich układ pokarmowy jest jeszcze niedojrzały i to, co dorosłemu nie zaszkodzi, u dziecka może być przyczyną kłopotów. Niekorzystne składniki mogą się też kumulować w organizmie dziecka i być przyczyną problemów w przyszłości. Miód Miód składa się głównie z cukrów, ale zawiera też korzystne składniki w przeciwieństwie do oczyszczonego białego cukru . Jest w nim trochę składników mineralnych i witamin, zawiera kwasy organiczne, które nadają mu właściwości hamujące rozwój bakterii, dlatego mówi się, że działa jak naturalny antybiotyk . Dzieci mogą jeść miód już po skończeniu 1. roku życia –wcześniej lepiej nie, bo zawiera on pyłki roślin, może więc wywołać biegunkę lub alergię. Zobacz też: Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka? Czarna herbata Dzieci nie powinny pić czarnej herbaty , bo zawiera sporo teiny, która działa pobudzająco, a także utrudnia przyswajanie witaminy C, żelaza i wapnia. Podobnie działają herbaty zielona, czerwona czy biała. Dla dzieci najlepiej wybierać naturalne herbatki owocowe lub ziołowe. Mogą być tzw. ekspresowe, w torebkach, ale możesz też kupić susz owocowy i po zaparzeniu po prostu przecedzić napar do kubeczka. Zwróć uwagę na etykietę – czasem na opakowaniu jest napisane „herbata owocowa”, a w składzie jest czarna herbata. Unikaj herbatek aromatyzowanych . Najlepiej, by w składzie był tylko susz z owoców lub ziół. Po zaparzeniu możesz podawać ją również na zimno. Czekolada Trochę kakao znajduje się w niektórych gotowych kaszkach dla niemowląt. Jednak kawałeczek czekolady możesz zaproponować dopiero półtorarocznemu dziecku. Czekolada to najwartościowszy łakoć, m.in. dlatego że zawiera żelazo, magnez, a mleczna także wapń. Jednak...

Czy można jeść miód w ciąży?
Adobe Stock
Dieta w ciąży
Miód w ciąży – czy można go jeść, wyjaśnia dietetyk
Miód uchodzi za zdrowy naturalny produkt. Sprawdzamy, czy bez obaw może go jeść również kobieta w ciąży, czy może pić posłodzony nim napój lub leczyć przeziębienie. Wyjaśniamy, na co można stosować miód w okresie ciąży i jaki rodzaj miodu (lipowy, gryczany czy np. spadziowy) wybrać. 

Zwykle przy lekkim przeziębieniu sięgam po miód, a latem chętnie piję posłodzoną miodem domową lemoniadę. Ponieważ jestem w ciąży, zastanawiam się, czy mogę to robić nadal. Wiem, że miodu nie można podawać niemowlętom ze względu na zawartą w nim toksynę botulinową. Czy zagrożenie to dotyczy również nienarodzonych dzieci? Jeśli rzeczywiście miód jest dopuszczony dla ciężarnych, będę wdzięczna za informacje, po jaki rodzaj miodu najlepiej sięgać. Wątpliwości dotyczące jedzenia miodu w ciąży rozwiewamy wspólnie z dietetykiem, Natalią Chybzińską , kierowniczką ds. żywienia Kukuła Healthy Food. Czy można jeść miód w ciąży? Miód rzeczywiście może zawierać bakterie, które wywołują botulizm (zatrucie jadem kiełbasianym). Nie wykazuje on jednak właściwości toksycznych dla kobiet w ciąży oraz ich nienarodzonych dzieci. – W przewodzie pokarmowym ciężarnej występuje środowisko pH kwaśne, które zapobiega wzrostowi zarodników botulinowych oraz produkcji toksyn. Na wszelki wypadek lekarze zalecają jednak spożywanie przez kobiety w ciąży miodu pasteryzowanego – wyjaśnia dietetyk.  Toksyny botulinowe są zabijane w żołądku ciężarnej i nie trafiają do krwiobiegu, z tego względu nie są groźne dla nienarodzonego dziecka. Warto jednak wiedzieć, że miodu nie poleca się dzieciom poniżej pierwszego roku życia , ponieważ ich układ pokarmowy nie poradziłby sobie z ewentualnymi bakteriami zawartymi w miodzie. Jaki miód dla ciężarnej? Przede wszystkim należy wybierać miód naturalny, z pewnego źródła, czyli certyfikowany (na etykiecie powinna znaleźć się nazwa i dokładny adres pasieki, z której miód pochodzi). Unikaj produktów, które stanowią mieszankę miodów spoza Unii Europejskiej – trudno o potwierdzenie ich jakości (sprawdź też: jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego) . Jeśli chodzi o rodzaj miodu, warto...

Od kiedy miód dla dziecka
Adobe Stock
Żywienie
Miód dla dzieci – od kiedy maluch może go jeść bez ryzyka?
Choć miód jest bardzo zdrowym produktem, nie powinny go jeść niemowlęta. Wyjaśniamy, dlaczego miodu nie można podawać dzieciom w pierwszym roku życia i skąd bierze się to ograniczenie.

Rodzice często pytają, od kiedy podawać dziecku miód. Niektórzy zastanawiają się nawet, czy w ogóle warto wprowadzać go do diety, bo przecież jest produktem słodkim, więc dziecko przyzwyczai się do słodkiego smaku. Bardziej istotna w przypadku miodu jest jednak kwestia bezpieczeństwa. Miód zbyt wcześnie podany dziecku, może wywołać poważne problemy ze zdrowiem.  Od kiedy można podawać dziecku miód? Miód podaje się dzieciom dopiero po skończeniu przez nie 12 miesięcy. Dotyczy to zarówno miodu zwykłego, jak i pasteryzowanego oraz innych produktów zawierających miód, np. pieczonych na miodzie ciast. Opóźnienie jest konieczne ze względu na ryzyko zachorowania na botulizm dziecięcy (zatrucie jadem kiełbasianym). To bardzo rzadka, ale groźna w skutkach choroba. Jej przyczyną są przetrwalniki toksyny botulinowej (bakteria Clostridum botulinium ), które mogą być obecne między innymi w miodzie.  Symptomy zatrucia jadem kiełbasianym występują zwykle po 12 godzinach od zjedzenia miodu. Należą do nich: zaparcia, nadmierna senność, wiotkość, utrata apetytu, trudności w oddychaniu. Jak wprowadzać miód do diety dziecka? Dziecko powyżej roku ma już na tyle rozwinięty układ odpornościowy, a dokładnie mikroflorę jelit, że jego organizm jest w stanie poradzić sobie z toksyną botulinową bez ryzyka zachorowania, mimo to miód, jak każdy nowy produkt, należy wprowadzać do diety dziecka ostrożnie . Najlepiej podać go w małej ilości i odczekać kilka dni, sprawdzając, czy nie pojawiają się niepokojące objawy. Jeśli dziecko zjadło miód i coś cię niepokoi w jego zachowaniu lub samopoczuciu, skonsultuj się z pediatrą. Gdy podajesz dziecku miód po raz pierwszy, niewielką ilość możesz rozsmarować na kanapce, dodać do kaszki lub jogurtu. Miodem możesz osłodzić herbatkę, np. z malin albo polać nim placki. Miód może uczulać ze względu na obecność w...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
mata na piknik
Pielęgnacja
Jedziecie na piknik? Oto 6 wskazówek, dzięki którym się uda
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Podróże z Marko BeSafe
Rozwój
Oto sposób na przewożenie dziecka 5 razy bezpieczniej niż dotąd!
Partner
Polecamy
Porady
jak ubierać noworodka latem
Noworodek
Jak ubierać noworodka latem, żeby go nie przegrzać?
Małgorzata Wódz
Nowe urlopy dla rodziców
Prawo i finanse
Nowe urlopy dla rodziców w 2022 roku: od kiedy więcej dni wolnych?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Rabarbar w ciąży
Dieta w ciąży
Czy w ciąży można jeść rabarbar? Tak, ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Luiza Słuszniak
imiona unisex
Imiona
Imiona unisex – jak nazwać dziecko bez wskazywania na płeć? 168 propozycji!
Ewa Janczak-Cwil
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
wyprawka noworodka
Niemowlę
Wyprawka dla noworodka na lato: ubranka i rzeczy do szpitala [LISTA ZAKUPÓW]
Małgorzata Wódz
uczulenie na jad pszczeli / uczulenie na jad osy
Zdrowie
Uczulenie na jad pszczeli i jad osy: objawy, co robić i jak przebiega leczenie
Katarzyna Pinkosz
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania
Dieta w ciąży
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania 
Luiza Słuszniak
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
domowe sposoby na komary
Aktualności
Domowe sposoby na komary: co robić, żeby komary nie gryzły?
Joanna Biegaj
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz