Pstrągi i inne ryby
- "Twoje dziecko"
W moim mieście łatwo dostać świeże pstrągi. Czy mogę podawać trochę tej ryby mojej jedenastomiesięcznej Antosi? Jak często dzieci mogą jeść ryby? Maria z Makowa Podhalańskiego
Pstrąg ma smaczne chude, delikatne mięso i stosunkowo mało ości. Najlepiej wybierać okazy średniej wielkości. Spośród ryb słodkowodnych zawiera najwięcej cennych kwasów omega-3. Córeczce może Pani dodawać trochę mięsa pstrąga do zupki. W dniu, w którym cała rodzina je rybę, Antosia też może dostać na obiadek kawałek pstrąga, po starannym oczyszczeniu go z ości. Można podać jej rybkę gotowaną, pieczoną lub duszoną w jarzynach. Córeczka może jeść rybę dwa razy w tygodniu, a dzieci powyżej roku nawet 2–3 razy. Należy unikać jednak ryby maślanej, pangi, tilapii, gdyż mogą one zawierać zanieczyszczenia. Lepszy jest też łosoś atlantycki niż norweski.
Odpowiada: dr hab. Halina Weker. Od 17 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka. Autorka przepisów kulinarnych dla najmłodszych, poradników o karmieniu zdrowych i chorych maluchów, współautorka schematu żywienia niemowląt. Wykłada również dietetykę pediatryczną na UM w Warszawie.