
Kilkumiesięczne maleństwo może zjeść zupkę, nawet jeśli nie ma jeszcze zębów, a poza tym można w niej zmieścić dużą ilość niezbędnych dziecku składników odżywczych. Jest ciepła, więc rozgrzewa, a dzieci zwykle akceptują jej łagodny smak.
Zupkę dla niemowlaka trzeba zmiksować. Do tej dla dziecka, które już gryzie, warzywa wystarczy zetrzeć lub drobno pokroić. Dodając do zupy mięso czy żółtko, sprawisz, że posiłek będzie pełnowartościowy. Dla niemowląt dopiero zaczynających jeść zupy mięso gotuje się oddzielnie i dodaje do zupy na końcu (wywar z mięsa czasem uczula). Zaś przygotowując obiad dwudaniowy, zupę można ugotować tylko z warzyw. Choć zupy warto jeść codziennie, niektóre z nich mają charakter odświętny, np. migdałowa.
Jarzynowa z kaszą jaglaną (od 1. roku)
Składniki:
- mała marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałeczek pora
- łyżka kaszy jaglanej
- łyżeczka posiekanego koperku
- łyżka oliwy
- sól morska do smaku
Wykonanie:
Warzywa umyj, obierz, wypłucz, zetrzyj na tarce o grubych otworach, pora drobno pokrój. Duś około 5 minut w małej ilości wody. Następnie dolej 1,5 szklanki przegotowanej wody i wsyp kaszę jaglaną. Gotuj 20 minut. Dodaj oliwę i posiekany koperek.
Barszczyk miksowany (od 9. miesiąca)
Składniki:
- mała marchewka
- kawałeczek pora
- nieduży ziemniak
- nieduży burak
- natka pietruszki
- łyżeczka masła
- 40 g surowego mięsa z piersi indyka (kawałek wielkości około 1/4 dłoni)
Wykonanie:
Warzywa umyj, obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Mięso umyj, oczyść. Razem w warzywami wrzuć je do wrzącej wody i gotuj 25–30 minut. Gdy składniki będą miękkie, dodaj natkę i wszystko zmiksuj (zupa powinna być dość gęsta). Dodaj masło, wymieszaj. Zupkę ozdób posiekaną natką.