Składniki na 6 porcji:
- 1/2 kg mielonego sera białego
- 1,5 szklanki słodkiej śmietanki
- tabliczka białej czekolady
- 5 łyżeczek żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok z 1/2 cytryny
- owoce do dekoracji

Reklama

Sposób wykonania:
1. W 1/2 szklanki wody namocz żelatynę i rozpuść na parze. Czekoladę połam na małe kawałki i również rozpuść na parze.
2. Ser zmiksuj z cukrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując, dodawaj czekoladę oraz przestudzoną żelatynę.
3. Masę serową przełóż do foremki wyłożonej folią aluminiową. Odstaw do lodówki na 4–5 godz.
4. Terrinę podawaj pokrojoną w grube plastry, obłożoną ulubionymi owocami.

Nasza rada:
Ważnym składnikiem terriny jest ekstrakt waniliowy. Możesz go zastąpić miąższem z laski wanilii. Nie używaj natomiast aromatu wanilinowego do ciast, gdyż zepsuje smak deseru.

Reklama

Przygotowanie: 15 min

Reklama
Reklama
Reklama