Pachnące truskawki i jagody, soczyste śliwki i maliny... Te owoce to słodkie wspomnienie lata. A ponieważ można je zamrażać, przypominają o wakacjach, gdy na dworze mróz szczypie w nos! Przygotuj swojemu maluchowi owocowy posiłek - radzi dr Halina Weker, specjalista ds. żywienia dzieci z IMiD.
Znudziły Ci się już jabłka i pomarańcze? Sięgnij po letnie owoce do zamrażarki! To zimą doskonałe źródło witamin. Każdemu maluchowi przyda się taka „bomba zdrowia” – wzmocni jego odporność i doda mu energii. Mrożone owoce zawierają przede wszystkim witaminę C, tak potrzebną organizmowi dziecka. Dostarczają także kwasu foliowego, żelaza i innych mikroelementów. Mrożone owoce to też doskonałe źródło węglowodanów i błonnika. Z kolei zawarte w nich wapń, żelazo, magnez, potas i sód pozwalają organizmowi malucha zachować równowagę kwasowo-zasadową. A co najważniejsze – zamrożone dojrzałe śliwki czy maliny mają niewiele mniej dobroczynnych składników niż świeże. Gdy zrobisz maluszkowi koktajl z mrożonych czarnych porzeczek, będzie w nim tylko o 20% mniej witaminy C, niż gdybyś użyła owoców zerwanych przed chwilą z krzaka. Tymczasem, jeśli przyrządzisz z nich kompot w wekach, stracisz prawie dwa razy więcej! Na dodatek mrożonki smakiem i zapachem niewiele ustępują świeżym owocom!
Jak przyrządzać dania z mrożonek
Rozmrażanie wcale nie jest taką prostą sprawą. Łatwo możesz zniszczyć cenne witaminy. Sprawdź, jak przygotowywać posiłek z mrożonych owoców, by był pełen odżywczych składników.
1. Ostrożnie na zakupach. Wybierając mrożonki w sklepie, musisz zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Owoce nie mogą być miękkie, a opakowanie wilgotne, bo to znak, że produkt lekko się rozmroził. Nie kupuj mrożonki, jeśli jest sklejona z opakowaniem lub przypomina bryłę. Najlepiej, żebyś przynosiła owoce do domu w torbie izotermicznej i jak najszybciej wkładała do zamrażarki.

Mrożonki w diecie dziecka Mrożonki to źródło nie tylko witamin oraz soli mineralnych, ale również błonnika , którego w dziecięcym menu często brakuje. Mrożone owoce i warzywa szybko się gotują, zachowują smak, zapach i kolor świeżych, a także – prawie w całości – ich wartości odżywcze. Zwłaszcza jeśli zostały zamrożone od razu po zbiorze. Na podstawie badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia wiadomo, że straty witaminy C w mrożonych owocach są niewielkie. Na przykład 100 g świeżych malin zawiera 32 mg tej witaminy, a mrożone – 30, natomiast w 100 g świeżych truskawek jest jej 67 mg, w mrożonych zaś – 60. Z kolei 100 g czarnych porzeczek, zarówno mrożonych, jak i świeżych, ma jej aż 180 mg! Jak poznać dobre mrożonki Kupując mrożonki, sprawdź, czy przesypują się, gdy poruszasz torebką. Jeżeli są pozlepiane, musiały być rozmrożone i ponownie zamrożone. Kolor owoców i warzyw nie powinien odbiegać od tego, jaki mają, gdy są świeże. Jeśli są lekko odbarwione, zbrązowiałe – nie kupuj! Jakie mrożonki można podać dziecku Odpowiednio przechowywane mrożonki mogą – obok dań w słoiczkach – trafić do menu dziecka już pod koniec 1. roku. Możesz mu dać np. fasolkę szparagową, brokuły, kalafiora, mieszankę „bukiet z jarzyn” – po ugotowaniu podaj je z masłem. To doskonałe danie dla dzieci, które samodzielnie próbują jeść rączkami. Dobry, nawet dla rocznego dziecka, jest mrożony barszcz ukraiński, zupy wiosenna i fasolowa. Nie dodawaj do nich kostek rosołowych! Smak podkreślą naturalne przyprawy (pietruszka, koperek, majeranek), masło, śmietanka. Z krojonej włoszczyzny (bez pora, bo zaostrza smak) szybko zrobisz niemowlęcą zupkę lub pulpeciki w jarzynach (od 11–12. miesiąca) albo sałatkę jarzynową dla starszych domowników. Farszem z mrożonego szpinaku możesz...

Choć prawdą jest, że najlepiej jeść owoce z naszej strefy klimatycznej (których jest jednak teraz naprawdę niewiele), to zimą wcale nie musisz rezygnować z dostępnych przez cały rok cytrusów czy bananów. Świetnie urozmaicą jadłospis dziecka. Z polskich owoców najlepiej przez zimę przechowują się jabłka. Są też jeszcze gruszki. I to właśnie one obok suszonych owoców powinny zimą stanowić podstawę owocowej diety. Reszta to urozmaicenie. Pamiętaj też, że mnóstwo cennych składników odżywczych ma natka pietruszki, szczypior, rzeżucha (możesz je wyhodować na parapecie), a także kiszone warzywa (ogórki, kapusta, buraki). Te produkty dobrze teraz zastąpią mniejszą ilość owoców w diecie . Podawaj owoce w kawałkach To najprostszy sposób, by dziecko jadło jabłka. Wystarczy owoc umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Daj dziecku do rączki kawałek jabłka – niech samo je. Niemowlakowi daj jabłko skrobane łyżeczką. Podobnie możesz podawać banana. Cytrusy nadają się dopiero dla dzieci, które skończyły 12. miesiąc życia . Z reguły jednak wolą one jeść mandarynki niż pomarańcze, bo są słodsze. Rób soki przecierowe Przyda ci się sokowirówka, bo wtedy wystarczy tylko wrzucić do niej owoce (do niektórych modeli nawet bez obierania). Do cytrusów zaś – specjalna wyciskarka. Rób soki z różnych rodzajów owoców : łącz jabłka z mandarynkami, kiwi z bananem i pomarańczą, dodawaj winogrona, a nawet mrożone owoce. Każda kombinacja jest dozwolona. Sok można wyciskać także z warzyw , więc łącz je z owocami. Każda dawka witamin jest teraz bardzo w cenna. Zobacz też: 3 powody, dla których dzieci nie powinny pić dużo soków Piecz domowe ciasta Biszkopt z jabłkami czy gruszkami albo z jakimikolwiek innymi owocami mrożonymi – domowe ciasto zawsze smakuje na podwieczorek lub deser. Mrożone...
Każde dziecko uwielbia desery. Jednak trzeba pamiętać, aby były one również pożywne i zdrowe. Zobacz nasze propozycje. Błyskawiczne „lody” jagodowe – 100 g mrożonych jagód, – 100 g naturalnego jogurtu (3,5% tł.), – łyżka słodkiej śmietany, – 1 łyżeczka cukru, – 2 wafle lub herbatniczki. Mrożone jagody zmiksuj w wysokim naczyniu. Dodaj jogurt, słodką śmietankę, cukier i dalej miksuj na puszystą masę. Gotowe lody natychmiast przełóż do miseczek i udekoruj waflami lub herbatnikiem. Deser bananowo-truskawkowy – 1 duży banan, – 1 szklanka truskawek, – 1 szklanka soku jabłkowego. Truskawki zalej sokiem jabłkowym i zmiksuj. Banan pokrój na plasterki, włóż do miseczki i polej koktajlem. Porcje dla starszych dzieci przed podaniem możesz ochłodzić w lodówce. Deser morelowo-śliwkowy – 3 łyżki rodzynek, – 1/2 szklanki suszonych śliwek, – 1/2 szklanki suszonych moreli, – 1 średnia gruszka, – 1/2 szklanki soku pomarańczowego, – 2 łyżki jogurtu naturalnego. Suszone owoce pokrój w paseczki. Włóż do garnka rodzynki, suszone owoce i zalej sokiem pomarańczowym. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do gotujących się owoców i podgrzewaj jeszcze przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Rozłóż deser do miseczek i polej jogurtem. Porcje dla dzieci starszych przed podaniem możesz ochłodzić w lodówce. Ciasteczka owsiane z rodzynkami – 1/2 kostki masła, – 1/2 szklanki cukru pudru, – 1 szklanka mąki pszennej, – 1 szklanka płatków owsianych, – 1/2 szklanki ciepłej wody, – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej do pieczenia, – 1 torebka cukru waniliowego, – szczypta soli, – 1/2 szklanki rodzynek. W naczyniu...