Składniki na 4 porcje:
- 50 dag truskawek
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- szklanka śmietany kremówki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- sok oraz skórka starta z cytryny
- 2 łyżki wiśniówki
- 2 łyżki cukru pudru

Reklama

Sposób wykonania:
1. Truskawki szybko umyj i usuń szypułki. Odłóż kilka sztuk do dekoracji. Resztę pokrój, zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Następnie zmiksuj.

2. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki wody i rozpuść na parze. Zmiksowane truskawki wymieszaj z jogurtem, sokiem i skórką z cytryny oraz chłodną żelatyną. Dodaj bardzo delikatnie ubitą na sztywno kremówkę. Masę przelej do salaterki i odstaw do lodówki na 2 godziny.

3. Resztę truskawek pokrój, wymieszaj z pudrem i - w wersji dla dorosłych - wiśniówką. Odstaw do lodówki. Schłodzoną masę truskawkową nabieraj łyżką maczaną we wrzątku, ułóż na talerzykach i obłóż truskawkami macerowanymi w alkoholu. Udekoruj deser listkami mięty.

Nasza rada:
Do każdej porcji deseru możesz dołożyć po kulce waniliowych lodów.

Zobacz także
Reklama

Przygotowanie: 20 min

Reklama
Reklama
Reklama